Mama ne pregatea des acesti Ardei umpluti cu martas, si Doamne, ce buni erau! Toata perioada verii, dar si iarna ne pregatea macar odata pe luna. Era o mancare de sarbatoare care se facea la noi in casa in zilele de duminica pe langa supa de gaina cu razalai.
O sa vi se para ciudat aceasta denumire de ” mărtaș”, de fapt cuvintul vine din limba maghiara martas care tradus inseamna sos. La noi asa ii spunem, martas!


O pregatesc si eu la randu-mi destul de des si imi conserv ardeii din gradina pentru iarna dupa metoda prezentata in reteta din imaginea de mai jos. Sper sa incercati si voi sa conservati astfel ardeii pentru iarna.


Stiu ca acum gasim ardei mereu la supermarket, dar cei din gradina sunt mult mai buni, mai aromati decat cei din magazine.
Si daca e sa ne rasfatam atunci sa o facem pana la capat! Dupa o masa copioasa merge de minune un vin bun rosu, un Caloian Feteasca Neagra de la Crama Oprisor.
Vinul are culoarea vișiniu intens și mirosul de cireșe negre suculente, vișine și prune coapte îți lasă gura apă de îndată ce deschizi sticla. Gustul este echilibrat, plăcut și are taninuri fine, bine integrate. Acest vin roșu este o revelație pentru cunoscători și gurmanzi.
CALOIAN Feteasca Neagra este un vin care stimulează simțurile și oferă o experiență gustativă de excepție.
Dar sa vedem cum pregatesc eu ardeii umpluti. Stiu ca fiecare faceti acest fel de mancare, dar mai stiu ca fiecare o pregatim altfel.
Ardei umpluti cu martas – Ingrediente
400 g carne tocata ( am folosit vita si grasime de porc – 300 g vita , 100 g grasime porc)
1 ceapa mare
40 g orez ( la 1kg carne se pune 100g orez, 10% din cantitatea de carne)
1 lingura boia dulce
1 lingurita boia iute afumata
sare, piper dupa gust
250ml bulion( suc de rosii)
1-2 tije frunze telina
piper boabe
50 ml ulei
Pentru martas
150 g smantana 20%
2 linguri faina
25 ml ulei
100ml bulion
300-400 ml zeama in care au fiert ardeii
sare
1-2 linguri zahar (dupa gust)
Preparare ardei
Intr-un vas se pune carnea tocata. Orezul se spala in mai multe ape si se pune la scurs. Ceapa curatata si spalata se taie marunt.
Intr-un vas punem uleiul la incins si calim ceapa taiata marunt pana se inmoaie. Tragem vasul de pe foc si adaugam boiaua dulce si cea iute afumata. Se amesteca si se lasa la racit.
Punem peste carnea tocata ceapa prajita, orezul si condimentam cu sare si piper dupa gust. Ardeii se curata de cotoare si seminte si se spala dupa care se pun la scurs. Umplem ardeii cu umplutura pregatita si in mijlocul fiecaruia facem o gaura cu coada unei lingurite.
Eu am fiert ardeii la multicooker, reducand astfel timpul de fierbere( am setat manual timpul de fierbere si temperatura lasand sa fiarba 20 minute la presiune ridicata).
Asezam intr-o oala, cratita mai adanca bucati de ardei taiati, frunzele de telina si peste punem ardeii umpluti. Acoperim cu o farfurioara, si punem in vas 1 lingurita piper boabe, 250 ml bulion( suc de rosii),
sare si apa cat sa fie acoperiti ardeii. Se pune vasul la fiert.


Preparare Martas
Intr-un vas punem 25 ml ulei in care punem 2 linguri faina, se pune pe foc si se face un rantas peste care punem 300-400 ml zeama in care au fiert ardeii si 100 ml bulion.

Lasam sa dea cateva clocote si adaugam si smantana. Condimentam cu sare dupa gust si adaugam acum si zaharul( 1-2 linguri), cum va este pe plac.
In fiecare farfurie se pune din martasul pregatit si peste punem 2-3 ardei. Se servesc calzi.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!










