Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Sarmale cu scrobi si varza dulce

INGREDIENTE SCROBI (TARHANA SAU RAZALAI):

  • 4 oua,
  • faina cat cuprinde ouale,
  • un praf sare ,

INGREDIENTE UMPLUTURA :

  • 500 g carne tocata,
  • Scrobi(razalai,sau tarhana),
  • 4 buc.ceapa mijlocie,
  • 3 ardei grasi,
  • 1 lg boia dulce,
  • 2 lg de untura,
  • sare, piper,
  • 1legatura patrunjel verde,
  • slanina afumata,

ALTE INGREDIENTE:

  • 2 capatani varza dulce,
  • 1 bucata ciolan afumat,
  • cateva fire cimbru si marar,
  • bulion,

PREPARARE:

Din faina si oua preparam un aluat ca pentru taietei(adaugam si un praf sare).
Aluatul astfel obtinut se va da pe razatoarea mare apoi ii punem in tava, la cuptor incalzit in prealabil unde ii vom tine pana se usca si capata o culoare aurie .

Ceapa si ardeii se taie marunt ,ii calim pe untura incinsa ,luam de pe foc apoi adaugam scrobii,carnea tocata si codimentam cu sare ,piper dupa gust si adaugam 1 lingura boia dulce.

Compozitia rezultata o amestecam sa se omogenizeze ingredientele. Adaugam si patrunjelul verde tocat marunt.Umplutura fiind facuta ne apucam de oparit varza.

Desfacem frunzele , le taiem nervurile dupa ce au fost oparite apoile umplem .In mijlocul fiecarei foi cu umplutura punem si cate o bucatica de slaninuta afumata.

Rulam frunza si asezam sarmalutele deoparte.In oala in care fierbem sarmalutele punem o mana de varza tocata ,peste asezam cateva fire de cimbru si marar, ciolanul afumat , si aranjam sarmalele in jurul acestuia.

Acoperim totul iar cu varza tocata,punem circa 700 ml bulion de rosii si apa cat sa le acopere . Condimentam cu putina sare , nu multa caci ciolanul e sarat destul ,acoperim oala cu un capac si punem sarmalutele la fiert la foc mic pret de 1-2 ceasuri.

Le servim fierbinti cu smantana din abundenta …..

Pofta Buna !

Ps.

Romanul este inventiv ! Nu este doar o vorba aruncata in pripa , iata si dovada reala . Pe vremea cand nu gaseam orez si ne era dor de sarmalute am inceput sa improvizam . Acesti „scrobi” sau „tarhana” cum li se spune in zona noastra (Bihor ) prin alte locuri se numesc „razalai „au reusit sa inlocuiasca cu succes orezul din sarmalele bunicilor nostri. Si Doamne ! ,cat de bune erau aceste sarmale fierte pe soba de teracota …. Amintindu-mi de anii copilariei si de sarmalele bunicii m-am hotarat sa le prepar si eu sub „directa” indrumare a matusii mele …. Iata rezultatul 🙂 … Bunica mea , Dumnezeu sa o ierte ar fi mandra de nepoata ei . :)) Nu-i asa ca sunt modesta ? :))))

 

Print Friendly, PDF & Email

Recent Comments

  • sarah

    01/09/2011 at 12:28

    mamaicaaa ce fain arata.retata este super interesanta.pupicei

  • Anonymous

    01/09/2011 at 13:42

    Super modesta , dar si super bucatareasa ………….

  • Leila

    01/09/2011 at 23:51

    Mersi ,Sarah . Meritul este al bunicii , de la ea stim reteta . Pupicei :*

  • Leila

    01/09/2011 at 23:53

    Anonim ,Super bucatareasa nu sunt 🙂 Incerc si eu sa ma ridic un pic standardele :)))) Mai am o gramada de secrete de invatat din „arta culinara” Sunt mic copil inca , dar voi creste mare odata …. :))))) Pupicei :*

  • VICTORIA ROGOJAN

    06/09/2012 at 06:37

    SA STII CA SI EU LE FAC MEREU CA IMI PLAC MULT………..SINT FOARTE BUNE !VICTORIA ROGOJAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Load More...