Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Varza calita cu kaizer si carnati

varza calita cu kaizer si carnati

Una dintre mancarurile pregatite in anotimpul rece este aceasta Varza calita cu kaizer si carnati.
Cam m-a prins primavara pana sa o postez dar niciodata nu e prea tarziu, nu?
Se prepara cu varza murata si afumatura. La fel de bine se poate pregati si de post folosind doar ceapa, condimente si ulei.
Eu fac aceasta varza calita la cuptor fiindca nu am rabdare sa stau sa amestec mereu in cratita, pe aragaz. Nu prea am eu voie sa mananc varza calita, de aceea o pregatesc foarte rar fiindca nu ma pot abtine sa nu mananc. Bineinteles ca si de aceasta data am mancat o portie, a iesti atat de buna.
Nu imi place ca varza sa fie prea acra, asa ca o tai fideluta si o pun in apa rece pentru 2 ore cat sa ii iasa din acreala si sare, daca cumva e prea sarata.
Tot din varza murata imi place sa fac si salata de varza cu piper si ulei, foarte buna alaturi de mancaruri consistente.
Va las inca doua retete in care ingredientul principal este varza!!

Varza calita – Ingrediente

  • 2 verze intregi, murate
  • 2 cepe potrivite
  • 400g kaizer
  • 400 g carnati de casa afumati sau proaspeti
  • 1 lingura cimbru uscat
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 1 lingurita fulgi de chilli
  • 3-4 linguri ulei
  • piper
varza calita cu kaizer si carnati

Cum pregatim varza calita cu kaizer si carnati

Varza murata se scoate din butoi, se scurge bine de moare, apoi se taie in fasii subtiri. Se pune intr-un vas incapator si se toarna deasupra apa rece.
Se lasa in apa 2 ore timp in care se mai schimba apa o data. Rostul acestei operatiuni face ca varza sa devina mai putin acra si sarata, daca cumva varza murata este mai sarata.
Daca va place ca varza calita sa fie mai acruta, atunci nu trebuie decat sa spalati varza tocata doar intr-o apa fara sa mai lasati in apa 2 ore.

afumatura pentru varza calita

Mancaruri

Intr-o cratita incapatoare se pune uleiul, se adauga feliile de kaizer si carnatii si se rumenesc bine pe toate partile. Se adauga apoi ceapa tocata si se continua prajirea pana ce ceapa devine sticloasa fara a se rumeni.
Se adauga peste carne varza tocata si scursa foarte bine de apa, si se continua calirea inca vre-o 20 min, timp in care se amesteca mai mereu cu o lingura de lemn.

varza murata

Dupa cele 20 min, eu prefer sa rastorn toata varza intr-o tava de cuptor, o condimentez cu piper, cimbru si fulgii de chilli si o introduc in cuptorul preincalzit la 220 grade C.
Din cand in cand se mai amesteca cu o paleta si se mai adauga cate un strop de apa daca varza nu e gata si nu mai are zeama deloc.

Varza calita

Spre sfarsitul gatiri, se adauga pasta de tomate diluata in putina apa, se rastoarna peste varza si se amesteca pana la incorporare.

varza calita cu kaizer si carnati

Se mai tine inca vreo 20 min, timp in care varza incepe sa se rumeneasca usor si zeama sa scada aproape de tot.
Desigur, varza calita cu kaizer si carnati se poate pregati si numai pe aragaz,insa trebuie sa stai langa ea si sa amesteci mereu.

Dupa ce varza calita cu kaizer si carnati, este gata, se scoate tava din cuptor si se lasa sa se racoareasca putin timp in care se pregateste o mamaliguta.
Eu prefer sa o mananc cu mamaliguta, insa merge foarte bine si cu paine proaspata si un ardei iute daca nu e destul de picanta.
Sa aveti spor si pofta!!

varza calita cu kaizer si carnati

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow on Instagram