Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Donuts- gogosi glazurate la Air Fryer

Donuts- gogosi glazurate la Air Fryer

Din totdeauna gogosile au fost un desert irezistibil atat pentru cei mari cat si pentru cei mici, cu atat mai mult daca sunt glazurate sau umplute.
Si fiindca se apropie 1 Iunie, va propun o reteta de Donuts- gogosi glazurate la Air Fryer.
O varianta sanatoasa, si gustoasa de gogosi coapte si nu prajite in ulei pe care sa le glazurati si decorati alaturi de cei mici. Sunt moi, fragede, pufoase, aromate si mai putin calorice decat cele prajite in ulei.
De mare ajutor in prepararea lor mi-au fost Friteuza cu aer cald FAF-MD2000BK si Mixerul planetar FPM-K1500M, ambele de la Fram Electrocasnice
Trebuie sa recunosc ca aceste doua aparate imi fac viata mult mai usoara.
Friteuza o ador, cu ea pot pregati retete mult mai sanatoase si intr-un timp mult mai scurt, iar mixerul ma scapa de foarte mult efort atunci cand am de framantat aluaturi dospite. Nu mai spun de creme, blaturi, spume, frisca si multe alte preparate pe care le fac mult mai greu cu telul sau mixerul de mana daca sunt in cantitati mai mari.
Mai jos va las cateva caracteristici atat pentru friteuza cat si pentru mixer, care sper sa va convinga de utilitatea lor. Eu sunt tare incantata si multumita de ele!!

Friteuza cu aer cald FAF-MD2000BK

Friteuza cu aer cald FAF-MD2000BK

Specificații

  • Display digital
  • Control Touch
  • Capacitate cos: 5L
  • Vas detasabil anti-adeziv
  • Temperatura ajustabila: 80-200˚C
  • Temporizator: max 60min
  • Protectie supraincalzire
  • Putere: 2000W

Friteuza are un desing placut si interesant, cosul de gatit este detasabil, antiaderent si cu un strat de teflon. Este incapator astfel incat pot fi pregatite mai multe portii dintr-o singura runda. Contine mai multe programe, timpul si temperatura pot fi ajustabile in functie de preparatul gatit. Are un sistem de siguranta ce face ca aparatul sa nu se supraincalzeasca.

Mixer planetar FPM-K1500M

Mixer planetar FPM-K1500M

Specificații

  • Bol inox 6L
  • 6 viteze si functie Pulse
  • Angrenaj complet metalic
  • Accesorii: tel, paleta si carlig
  • Sistem siguranta
  • Picioruse anti-aluencare
  • Putere: 1500W
  • Carcasa aluminiu turnat

Donuts- gogosi glazurate la Air Fryer- Ingrediente

  • Aluat de gogosi
    • 550 g faina alba
    • 250 ml lapte cald
    • 100 g zahar
    • 2 oua
    • 25 g drojdie proaspata
    • 20 g zahar vanilat
    • 1 lingurita pudra de lamaie
    • 1/2 lingurita sare
    • 40 g unt topit
  • Glazura
    • 200 g ciocolata
    • esenta de rom
    • fondant
    • bombonele ornament
    • fulgi de ciocolata

Cum pregatim aluatul pentru Donuts

Se pune faina cernuta in bolul mixerului planetar si se amesteca cu sarea.
Separat, drojdia se amesteca cu o lingura de zahar pana devine lichida.

ingrediente aluat gogosi


Se adauga laptele cald, ouale batute cu restul de zahar, vanilat si pudra de lamaie.
Compozitia lichida se rastoarna peste faina din bol si e porneste mixerul echipat cu carlig, la viteza a 3-a.

framantare aluat

Cand toate ingredientele s-au amestecat, se creste viteza la pozitia 4 si se continua mixarea adaugand spre sfarsit si untul topit.

aluat gogosi

Dupa ce untul este incorporat in aluat, se operste mixerul, se strange aluatul intr-o bila, se pune inapoi in bol si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.


Cum se modeleaza gogosile

Donuts- gogosi glazurate la Air Fryer

Aluatul se intinde intr-o foaie de 1 cm grosime si cu o forma speciala se decupeaza gogosile. Daca nu aveti forma puteti sa le decupati cu un pahar, iar mijlocul cu o forma mult mai mica(un dui).

modelare gogosi

Gogosile formate se ung cu putin ulei, se acopera cu o folie si se lasa la crescut cam 20 min.
Dupa ce au crescut, se pun in cosul friteuzei cu aer cald de la Fram, se selecteaza programul de briose, se regleaza temperatura la 175 grade C si se coc timp de 5 min.

ftiteuza

La scurgerea timpului gogosile sunt usor rumene, crescute si foarte pufoase.

coacere gogosi

Cum glazuram gogosile

Ciocolata se topeste pe baie de apa pana ce devine lichida si omogena, se aromatizeaza cu esenta de rom. Tot pe baie de apa se incalzeste si fondantul pe care il puteti lasa alb sau il puteti colora cu colorant si aromatiza cu diferite arome in functie de gust.
Eu am preferat sa il las alb si sa ii adaug un strop de vanilie. Dupa ce glazurile sunt pregatite, se trec prin ele gogosile calde, se aseaza pe un gratar sa se scurga surplusul de glazura si se decoreaza cu bombonele decorative sau fulgi de ciocolata.

glazura gogosi

Aceasta operatiune poate fi facuta alaturi de copii, cu siguranta cei mici isi vor pune in aplicare toata imaginatia lor!! Este un timp de calitate pe care il puteti petrece alaturi de cei mici, de ziua lor!!

Sa aveti spor si pofta!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram