Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Langosi cu urda

langosi cu urda

Am mancat langosi mai peste tot in tara, insa modul de preparare difera de la o zona la zona. La noi, in Moldova, langosii sunt acele placintele din aluat dospit umplute cu branza, urda sau gem si coapte in baie de ulei.
In partea Ardealului li se spune langose si sunt facute tot din aluat dospit numai ca se fac ca si o gogoasa intinsa, prajita in ulei peste care se pune apoi branza rasa, smantana sau alte toppinguri.
Eu am ales sa fac acesti langosi cu urda dar sunt la fel de buni si cu branza dulce dar si sarata.
Mai jos gasiti doua retete de langose ce se pregatesc in zona Ardealului.

Langosi cu urda- Ingrediente

  • Aluat
  • 550 g faina alba
  • 300 ml lapte cald
  • 20 g drojdie proaspata
  • 2 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 30 g unt
  • 50 ml ulei
  • 1/2 lingurita sare
    Umplutura de urda
  • 500 g urda de oi sau vaci
  • 150 g zahar sau dupa gust
  • 3 galbenusuri
  • vanilie
  • 3 linguri gris
  • un praf de sare
    Pentru prajit
  • 500 ml ulei
  • zahar pudra

Cum pregatim langosi cu urda

Drojdia se amesteca cu o lingura de zahar pana ce devine lichida. Se adauga laptele cald amestecat cu restul de zahar, galbenusurile de ou, batute, esenta de vanilie si se amesteca pana la incorporare.
Faina cernuta se pune intr-un castron si se amesteca cu sarea. Se adauga compozitia de mai sus si se framanta pana la incorporare. Se adauga untul topit amestecat cu uleiul si se continuua framantarea pana ce aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de mana. Se lasa la dospit pana ce isi dubleaza volumul.

Cat timp aluatul este la crescut se pregateste umplutura de urda.
Se pune urda intr-un castron, se adauga, zaharul, vanilia, sarea, grisul si galbenusurile de ou. Se amesteca bine pana ce compozitia devine omogena. Consistenta umpluturii trebuie sa fie ferma, de asta trebuie sa folositi o urda bine scursa de zer.


Dupa ce aluatul a crescut se portioneaza in bucati de 70g, se rotunjesc si se ma lasa din nou la crescut cam 10 min.
Se intind cu merdeneaua ca in imagine, se aseaza deasupra cate o lingura de umplutura si se pliaza aluatul apasand pe margine pentru a sigila langosii.

Se lasa din nou la crescut timp in care se pune uleiul la incins intr-un ceaun sau o cratita cu peretii inalti. Se pune o cantitate mai mare de ulei fiindca e nevoie sa se prajeasca in baie de ulei.

Langosii cu urda se pun in uleiul incins, se scade flacara/temperatura pentru a nu risca sa se rumeneasca imediat deasupra si sa ramana interiorul crud. Se prajesc pe ambele parti, se scot pe prosoape de hartie si se pudreza cu zahar pudra vanilat.

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow on Instagram