Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Saratele


Saratele cu osanza asa cum le pregatea mama cand eram copil. Doamne ce bune erau! Se desfaceau bucatele, bucatele in foi subtiri si se topeau pur si simplu in gura. Pe vremuri nu aveam susan si mama punea seminte de chimen sau le lasa asa simple si noi eram foarte fericiti.

Asteptam in fiecare an taiatul porcului la bunici ca sa primeasca mama osanza si sa ne pregateasca aceste saratele cat si renumitele Hajos Teszta in care mama era specialista. De la ea am invatat sa pregatesc Hajos si de circa 15 ani am preluat pregatirea lor si a saratelelor in totalitate.

Nu vreau sa ma laud, dar mama si cei care au mancat din hajosul pregatit de mine au spus ca sunt cele mai bune din cate au mancat. Da, este ceva de lucru si la aceste Saratele, dar rezultatul final merita tot efortul.



Ingrediente Aluat Saratele:
640 g faina
3 linguri de smantana
3 galbenusuri de oua
1 lingurita zahar
1lingurita sare
2 linguri de otet
apa minerala sau sifon cat cupride
Toate se lucreaza bine impreuna pana se omogenizeaza aluatul si se lasa la rece 1/2 ora .

Untura cu care ungem aluatul de Saratele:
240 g faina
600 g haj macinat (osanza)

Alte ingrediente:
2-3 oua
sare
cascaval razuit
susan

Preparare Saratele :
Untura cu care ungem aluatul :240 g faina cu 600 g haj macinat , se amesteca bine si se imparte in 4 gramezi cu care se va unge aluatul de mai sus din 1/2 ora in 1/2 ora.
Pregatim aluatul si cele 4 gramezi de untura conform indicatiilor de la ingrediente. Intindem aluatul la o grosime de jumate de deget si primul bulgare il intindem pe aluatul intins.

Impaturim acum aluatul uns aducand marginea dinspre noi pana la mijlocul aluatului , apoi partea de deasupra o aducem peste partea pliata dupa care luam partea din dreapta si il aducem pana la mijlocul dreptunghiului de aluat ce s-a format si in cele din urma partea stanga o pliem peste partea din dreapta pliata.

Cand am terminat de impaturat trag o punga pe aluat si il pun la rece in frigider pentru 1/2 ora ,dupa care il intind si il ung cu urmatoarea gramada de untura. O sa avem grija ca aluatul impaturit sa il repunem inapoi pe masa exact cum l-am pliat .

Intindem din nou aluatul si ungem cu urmatorul bulgare de untura. Repetam impaturitul ca in cele descrise mai sus avand grija sa nu schimbam sensul de impaturire. Procedam la fel si cu restul de bulgari ramasi. Dupa fiecare ungere lasam aluatul sa stea la rece.

Se va avea grija ca de fiecare data dupa ce am intins si uns sa impaturim in acelasi sens aluatul. Inainte de coacere la ultima intindere aluatul il intind de grosimea degetului mic,nu mai subtire ptr. ca atunci nu mai are ce sa se deschida.

Le decupam cu forme diferite sau le taiem bastonase.Ungem fiecare saratea cu ou batut in care punem sare ,si deasupra fiecareia presaram dupa preferinte cascaval razuit , susan, mac ,…

Le asezam in tava pe hartia de copt si le lasam primele 10 minute la foc mare pana incepe sa creasca , sa se deschida apoi dam focul la minim. Restul aluatului taiat il vom tine in continuare la rece pana il introducem in cuptor.

[amd-yrecipe-recipe:141]

Pofta Buna !

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

  • Daniela

    30/12/2010 at 22:26

    La multi ani si-un an nou plin de bucurii si impliniri !

  • camelia

    30/12/2010 at 23:35

    Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe „Adauga blog-ul tau”.

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

  • Jolly

    31/12/2010 at 01:37

    ° Merci, arata bine…

  • Anonymous

    20/02/2011 at 19:21

    buna seara, ma numesc Ioana

    imi doresc sa fac un hajos si-un cremes, asa cum le facea bunica mea din Arad, in toate vacantele petrecute acolo…
    si de care mie atat de dor…
    e primul blog pe care regasesc reteta pe care o folosea bunica mea draga…

    dar… in Bucuresti, nu gasesc osanza in comert…

    o pot inlocui cu altceva?

    multumesc mult de tot!

  • Anonymous

    19/12/2011 at 13:03

    pot face foitajul cu osanza topita?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *