Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Prajitura cu osanza- Haiose-Hajos Teszta










Prajitura cu osanza- Haiose-Hajos Teszta este o prajitura fara de care pot spune ca nu e sarbatoare daca nu e pusa la loc de cinste pe masa noastra in aceasta perioada. Reteta e preluata de la strabunica mea si sper ca si fetele mele sa continue aceasta traditie, in familia lor de a prepara aceste delicatese atunci cand eu nu voi mai fi ….

Pt. Aluat Prajitura cu osanza- Haiose-Hajos Teszta :
640 gr. faina
3 linguri de smantana
3 galbenusuri de oua
1 lingurita zahar
1lingurita sare
2 linguri de otet
apa minerala sau sifon cat cupride
Toate se lucreaza bine impreuna pana se omogenizeaza aluatul si se lasa la rece 1/2 ora .

Untura cu care ungem aluatul pentru Prajitura cu osanza- Haiose-Hajos Teszta:
240 gr faina
600 gr haj macinat (osanza)

Preparare Prajitura cu osanza- Haiose-Hajos Teszta:

Untura cu care ungem aluatul :
240 gr faina cu 600 gr haj(osanza) macinat , se amesteca bine si se imparte in 4 gramezi cu care se va unge aluatul de mai sus din 1/2 ora in 1/2 ora.

Dupa fiecare ungere lasam aluatul sa stea la rece.

Se va avea grija ca de fiecare data dupa ce am intins si uns sa impaturim in acelasi sens aluatul. Inainte de coacere la ultima intindere aluatul il intind de grosimea degetului mic,nu mai subtire ptr. ca atunci nu mai are ce sa se deschida.

Haiosele ies mai bine daca le coacem doar a doua zi. Se vor taia cu un cutit infierbantat in foc , si intotdeauna eu tau marginile cu cutitul infierbantat.

Se umplu patratele cu dulceata de prune se pliaza dar fara sa se apese si se aseaza in tava cu deschizatura spre interiorul cuptorului.

Se lasa primele 10 minute la foc mare pana incepe sa creasca , sa se deschida apoi dam focul la minim. Restul aluatului taiat il vom tine in continuare la rece pana il introducem in cuptor.

Prajitura cu osanza- Haiose-Hajos Teszta se dau prin zahar praf amestecat cu zahar vanilat dupa ce a racit un pic.

Alaturat va pun un link spre un filmulet unde am incercat sa surprind esentialul , secretul reusitei acestei prajituri .

Prajitura cu osanza- Haiose-Hajos Teszta

Durata pregatire: 2 hours

Durata gatire: 1 hour, 30 minutes

Timp total: 4 hours

Prajitura cu osanza- Haiose-Hajos Teszta

Ingrediente

  • 640 gr. faina
  • 3 linguri de smantana
  • 3 galbenusuri de oua
  • 1 lingurita zahar
  • 1lingurita sare
  • 2 linguri de otet
  • apa minerala sau sifon cat cupride
https://www.bucatareselevesele.ro/retete-culinare/panificatie-si-patiserie/prajitura-cu-osanza-haiose-hajos-teszta.html

Secretele Prajiturii cu osanza – Haiose- Hajos Teszta

Print Friendly, PDF & Email

Recent Comments

  • Cristina

    29/12/2010 at 11:32

    Ce pofta mi-ai facut! Arata super!
    Mama mea face uneori dar e multa munca cu ele. Eu una sigur n-am sa le fac niciodata.

    • Roby

      21/12/2013 at 20:51

      Gresit.eu fac asa ceva de cateva saptamani…….am 23 de ani si…….sunt baiat.asa ca nu cred ca trebuie sa fi mare gospodina ca sa urmezi niste pasi bine explicati. Curaj :*

  • ana

    02/02/2011 at 17:38

    Nota 10 nu am facut niciodata mi-le facea soacra mea acum am incercat si eu reteta asta si mi-au iesit foarte bune.

  • Anonymous

    22/02/2011 at 11:36

    buna dimineata!!!
    numele meu este Ioana, sunt din Bucuresti si am o intrebare:
    pot sa inlocuiesc osanza cu alta grasime?
    in comert nu gasesc si nici nu am de unde sa iau…
    din pacate…
    multumesc si-o zi excelenta 🙂

  • Lilly

    14/11/2011 at 13:40

    Multumesc pentru reteta!

  • Anonymous

    25/01/2012 at 11:36

    este un lucru foarte gustos….doar ca ieste multa munca la ele si trebuie sa ai si foarte multa rabdare..pooop….sex non stop

  • Anonymous

    05/02/2012 at 18:12

    Ioana din Bucuresti, si altele interesate..puteti sa schimbati untura cu unt nesarat, sau untura vegetala( cine locuieste prin strainatate sigur stie la ce ma refer). Evident, nu vor avea gust identic ca cele originale, insa ies delicioase in orice varianta.Eu le-am incercat de curiozitate si le fac de dragul diversitatii.Mult de munca, adevarat, dar atunci cand iti doresti sa mananci ceva cu adevarat bun si sa oferi si celor pe care-i iubesti, constati ca merita. Sa va ganditi ca mamele noastre faceau si datorita lor avem amintiri frumoase…suntem datoare la randul nostru sa oferim si noi amintiri.

  • Anna Turcanu-Italia.

    29/09/2012 at 22:38

    Prin natura serviciului am locuit multi ani in frumosul oras Lipova jud. Arad,acolo am invatat sa fac aceste prajituri,care intr-adevar sunt nemaipomenit de bune,se topesc in gura.Le faceam inaintea sarbatorilor de iarna,osanza se gaseste si in comert …dar in perioada specifica sarbatorilor.Asadar anul acesta de Craciun mi-am propus sa fac „Coronita si Haiose „Multumesc mult pt.micile,dar mari secrete(cum mai zicea cineva)nu stiam ca trebuiesc taiate cu cutitul fierbinte si nici ca la cuptor trebuiesc puse cu deschizatura. Va salut fetelor si numai bine !

  • Anna Turcanu -Mileanca.

    18/12/2012 at 18:41

    Va multumesc din suflet,imi plac extraordinar de mult aceste haiose.Mereu voi sunteti salvarea mea,va doresc SARBATORI FERICITE si 2013 sa va aduca numai bucurii si satisfactii pe toate planurile .

  • Ioana

    22/12/2012 at 23:15

    Buna seara. Azi am facut reteta, maine trebuie sa le coc doar ca am uitat sa pun faina in osanza. O sa mai iasa?

  • Olga

    28/02/2013 at 11:48

    Va multumesc pentru reteta perfecta!!Toata lumea vine la mine sa le fac haiose, si se mira ca o straina poate sa le face asa de bine…le spun ca am invatat de pe blogul vostru – especial de folos este video cu doamna care arata pasi.

    • bucatareselevesele

      01/03/2013 at 00:51

      :))) Olga esti o specialista de acum in facut haiose . Felicitarile mele ! Sau cum se zice pe la noi , jos palaria in fata ta ! 🙂 (doamna din filmulet 🙂 )

  • Marcelina Popescu

    28/12/2013 at 21:36

    Nu stiu de ce nu mi-au iesit, nu mi s-au despicat, si au ramas crude in interior, am respectat cu strictete reteta, ce sa fie oare? Multumesc.

    • LianaFilipas

      29/12/2013 at 12:27

      Buna Marcela , s-ar putea sa fi gresit undeva la impaturire sau poate ai schimbat pozitia cand ai intins din nou … in una din cele 4 impaturari. Anul aceste nu le-am taiat cu cutitul fierbite ci cu un cutit bine ascutit si la fel de frumoase au crescut si s-au deschis.

  • Cristina

    05/01/2014 at 11:39

    o s-o fac astazi va pup…

  • Dan Alba

    17/12/2015 at 12:16

    Se poate inlocui apa minerala cu bere, nu se mai simte deloc gustul de la osanza

  • Claudia

    07/11/2017 at 09:56

    Osânza nu se curăță de pielița aia si apoi se trece prin mașina de tocat sau așa cu tot o toc????

  • Angelica Milincu

    02/12/2017 at 20:08

    Foarte bună rețeta, fac haiose de ani de zile,niciodată nu ai ieșit atât de bune ca acum.Am descoperit un secret,nu trebuiesc puse in tavă înghesuite. Cuțitul fierbinte nu e obligatoriu.Încercați cu încredere si multă răbdare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Load More...
Citește articolul precedent:
prajitura Delicia
Prajitura Delicia

Prajitura Delicia Prajitura cu foi si crema de vanilie. Cea mai buna prajitura. Prajitura Delicia cu zahar caramel si crema...

Închide