Beigli cu Mac este un cozonac traditional unguresc .Nu se poate sa lipseasca in ajunul sarbatorilor. Se coace mai mult in perioada sarbatorilor de iarna, dar eu il prepar si de Pasti atat varianta cu mac cat si varianta cu nuca. In popor se spune ca daca mananci mac atunci vei avea buna stare, iar daca mananci nuca vei fi protejat tu si casa ta de toate relele. Deci asa se explica de ce acest beigli contine multa umplutura …. Poate va intereseaza si reteta de Beigli cu Nuca.
Ingrediente aluat Beigli cu Mac:
4 cani faina(cana sa fie de 275 ml)
150 g untura(sau 250 g unt sau margarina),
3 linguri zahar
2 galbenus de ou
1 ou intreg
20 g drojdie proaspata
circa 200 ml lapte
1/4 lingurita sare
Ingrediente umplutura mac:
400 g mac macinat,
zahar dupa gust,
coaja rasa de la o lamaie,
1-2 linguri dulceata caise,
Preparare aluat Beigli cu Mac:
Se dizolva drojdia in laptele caldut impreuna cu zaharul si sarea. La faina adaugam untura(250 g unt sau margarina in cazul in care nu avem untura), amestecam si adaugam 2 galbenusuri de ou si 1 ou intreg. Framantam pana aluatul se desprinde de peretele vasului si lasam la dospit pentru circa 40 minute la loc caldut. Aluatul rezultat il impartim in 3 parti egale. Fiecare parte il vom intindem sub forma unui dreptunghi(foaia intinsa sa aiba o grosime de circa 3 mm ) peste care vom aseza umplutura(umplutura rezultata se imparte si aceasta in 3 parti egale)
Preparare umplutura Beigli cu Mac :
Se amesteca macul cu zaharul (pui zahar dupa gust), macinam compozitia rezultata, adaugam coaja rasa de la o lamaie si 1-2 linguri dulceata de caise sau piersici sa obtinem o umplutura omogena ce se poate intinde precum o pasta.
Rulam aluatul cu umplutura si o asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam identic si cu celelalte bucati de aluat. Le lasam in tava la dospit pentru 15 minute si le intepam cu o furculita ici colo,le ungem cu galbenus de ou si le punem la copt in cuptorul preincalzit pana se rumenesc frumos.
[amd-yrecipe-recipe:105]
Pofta Buna !