Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cozonac Pufos Umplut- Foszlos Fonott Kalacs














Ingrediente aluat:
600 gr faina
100 gr zahar
1 praf de sare
50 gr drojdie
400 ml lapte
3 galbenusuri de ou
1 ou pentru uns
4 linguri de Rama (unt)topit

Crema:
200 gr zahar
200 gr rama (unt)
200 gr visine desamburite(e optional)
2 fiole de esenta de vanilie(sau 3 plicuri zahar vanilat)
3 linguri cacao

Preparare :

Incalzim laptele cat sa fie caldut si dizolvam in el 1 praf de sare, 100 gr zahar si 50 gr drojdie.Lasam la loc caldut sa dospeasca. Intr-un vas punem cei 600 gr faina adaugam maiaua dospita si cele 3 galbenusuri de ou si framantam bine pana ce aluatul devine omogen .In acest moment adaugam cele 4 linguri de Rama topit si continuam framantatul pana rama topita se lucreaza bine in aluat.Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Pe o fata de masa pe care in prealabil am presarat-o cu faina rasturnam aluatul si il impartim in sase parti egale.Fiecare parte il intindem sub forma dreptunghiulara cu grosime de jumate centimetru.
Dupa ce am intins aluatul ne apucam de preparat crema in felul urmator: 200 gr rama se freaca spuma cu 200 gr zahar si cele 2 fiole de esenta de vanilie apoi se adauga 200 gr visine desamburite (dupa cum am spus e optional adaugarea de visine) si cele 3 linguri cacao.
Aluatul intins se unge cu aceasta crema ,fiecare bucata , se ruleaza si apoi impletim tot cate trei rulouri si obtinem astfel doua corzi impletite. Impletiturile le asezam in forma de cozonac unsa si tapetata(daca folositi hartie de copt sa ungeti si aceasta)si lasati la loc caldut la dospit pentru 1 ora. Inainte cu 15 minute de a expira timpul de dospit porniti cuptorul. Dupa ce corzile au dospit le ungem deasupra cu ou si le dam la cuptorul preincalzit initial cam 10 minute la foc tare apoi reduciti focul la minim si lasati la copt pana la proba cu scobitoarea cand nu mai ramane aluat pe el(eu l-am copt aproximativ 35 minute ,dar timpul de coacere difera de la un cuptor la altul).Dupa ce a copt scoatem din cuptor si lasam impletiturile in tavi acoperite cu un prosop pana racesc un pic (15 minute), apoi le scoatem cu grija ,indepartam hartia de copt daca am folosit si le lasam acoperite pana racesc complet.
Se feliaza si se poate servi .
Pofta Buna !!!!!

16 Shares

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

  • maria avramescu

    19/07/2008 at 09:39

    Buna,pare interesanta reteta si sigur o sa incerc, multumescu de idee! Maria

  • Leila

    20/07/2008 at 09:49

    Bine ai venit Maria ! Merita incercata , as fi incantata daca mi-ai spune daca va placut . Pupice

  • mihaela

    20/07/2008 at 18:45

    arata foarte bine cozonacii.si se vede cat sunt de pufosi.
    ai un blog foarte interesant,o sa mai vin in vizita 🙂

    o seara placuta

  • Leila

    20/07/2008 at 22:45

    Iti multumesc Mihaela, te mai asteptam pe la noi in vizita si sper sa gasesti retete care sa fie pe gustul tau .

    Multe pupice :*

  • carmen-canada

    31/12/2008 at 00:06

    LA MULTI ANI!!!O SA INCERC SI EU RETETA DE COZONAC!!!MULTUMESC…ARATA BINE SI PARE USOR DE FACUT!!SARBATORI FERICITE!!!carmen din Canada

  • camelia

    02/12/2009 at 17:05

    ciao, multumesc pt reteta. Locuiesc in Italia si vreau mult sa incerc reteta dar am o nelamurire;in maia se pune si faina? daca da, cita? va multumesc
    camelia

  • Leila

    02/12/2009 at 21:07

    Camelia , laptele il incalzesti cat sa fie caldut , pui in el cele trebuincioase (zahar , …. ) si lasi sa dospeasca maiaua fara sa adaugi la el faina . Dupa ce a crescut torni maiaua la faina si procedezi mai departe ca in reteta .

    Pupice

  • Elena

    21/12/2016 at 16:50

    Va rog din 600 gr Faina câte bucatii de cozonac ies….? Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.