Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Gem de prune cu nuci

gem de prune cu nuci

Am pregatit acest gem inca de la inceputul lunii septembrie cand piata era plina cu tot felul de soiuri de prune dulci si aromate.
Din pacate timpul este cel mai mare inamic, asa ca iata abia acum am reusit sa scriu reteta acestui gem de prune cu nuci !!
Am folosit prune foarte coapte din soiul Stanley negru, un soi ce se preteaza foarte bine la gem, magiun sau dulceata de prune.
Prunele mi-au fost recomandate de fosta mea colega, Daniela. Ea are o livada bogata cu tot felul de pomi fructiferi si de la care cumpar mereu fructe delicioase.

gem de prune cu nuci

S-a dovedit a fi alegere foarte buna, nu a fost nevoie sa le trec prin masina de tocat sau sa le maruntesc altfel, pur si simplu le-am desprins de pe sambure si le-am pus la fiert. Sincer, ar fi mers fara pic de zahar dar eu m-am incapatanat sa pun, a iesit extrem de bun, pielita de la prune s-a „topit” pur si simplu, obtinand un gem fin si aromat. Eu i-am adaugat si nuca prajita fiindca asa a fost comanda 🙂 , dar recunosc ca e mult mai bun cu nuca.
Pe langa faptul ca poate fi mancat ca atare cu unt si paine prajita, acest gem de prune cu nuci poate fi folosit si in deserturi. Mie imi place enorm sa il folosesc in prajitura frageda cu gem de prune sau ca si umplutura la cornuletele fragede. Retetele le gasiti dand click pe titlul de pe imaginile de mai jos

Gem de prune cu nuci- Ingrediente

  • 8 kg prune soiul Stanley
  • 1 kg zahar
  • 500 g miez de nuca, prajit

Cum pregatim cel mai bun gem de prune

Pentru a obtine un gem de prune gustos si aromat va recomand sa folositi prune foarte coapte din soiul Stanley.
Prunele se spala si se indeparteaza coditele si samburii.
Pulpa obtinuta se pune intr-o oala sau cratita incapatoare cu peretii grosi.
Se pune la foc potrivit si se amesteca continuu pana ce fructele incep sa lase zeama si compozitia incepe sa fiarba.

prune stanley pentru gem


Se lasa focul la mic si se fierbe pana ce gemul incepe sa capete consistenta. In acest moment se adauga zaharul, se amesteca bine pana la incorporare si se continua fierberea.
In tot acest timp trebuie sa amestecati mai mereu pentru a nu se prinde de fundul cratitei. Eu nu am vrut sa risc asa ca sub oala am pus o placa de granit, astfel am fost sigura ca nu risc sa il afum.
Per total la cantitatea folosita timpul de fierbere a fost undeva la 3 ore jumatate.
Cu jumatate de ora inainte de a fi gata gemul de prune, am adaugat miezul de nuca. Miezul l-am prajit usor in cuptor apoi l-am frecat cu mainile pentru a indeparta mare parte din pielita.

preparare gem prune

Cum pregatim borcanele in care se pune gemul de prune

Borcanele si capacele se spala foarte bine cu apa calda si detergent de vas, si se pun la scurs pe un prosop de bucatarie.
Se incalzeste cuptorul la 130 grade C, se aseaza capacele si borcanele cu gura in sus pe o tava si se introduce in cuptor pentru 30 min.
Astfel stim sigur ca borcanele sunt bine sterilizate si gata de pus in ele gemul de prune.
Borcanele se pun pe o tava de metal, se umplu cu gemul fierbinte, se infileteaza capacul si se aseaza invers pentru 5 min pentru a forma vacum.
Se aseaza apoi in paturi si se acopera bine pentru a se raci cu incetul.
Dupa racire borcanele se eticheteaza si se pun in camara la oc racoros si intunecos.
Din cantitatea folosita am obtinut undeva la 14 borcanele de 320 g .
Sa aveti spor si pofta !!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow on Instagram