Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tarta cu dovleac

Tarta cu dovleac
Ingrediente:
250 g margarina (sau unt),
250-300 g faina + pentru intins,
80 ml apa,
o lingurita zeama de lamaie,
3 linguri zahar,
jumatate fiola vanilie,
o lingurita praf de copt,
un praf de sare,
umplutura;
700 gr dovleac pentru placinta ras,
300 gr zahar,
100 gr margarina(unt),
2-3 lg pesmet alb fin,
100 gr nuca prajita,
un praf de scortisoara,
o esenta vanilie la fiola,

pentru uns
un ou,
sau
2 lg miere de albine incalzita(pentru cei ce o fac de post).

Tarta cu dovleac -Umplutura:
Dovleacul curatat de coaja se rade prin razatoarea de mere apoi se caleste intr-o cratita in care se pune 100 gr margarina  sau unt si 300 gr zahar. Cand s-a inmuiat bine, se da deoparte si se adauga pesmetul incorporandu-l. Dupa ce s-a racit se aromatizeaza cu esenta de vanilie , praf de scortisoara si se incorporeaza nuca prajita si taiata in bucati mici..

Aluatul:
Mai intai taiem cuburi margarina(unt) (cu cat sunt mai mici, cu atat se vor amesteca mai usor cu faina).
Amestecam faina, praful de copt , sarea, zaharul si margarina pana cand nu mai sunt bucati de margarina si aluatul arata sfaramicios.Adaugam apa, zeama de lamaie si vanilie si framantam pana se omogenizeaza bine. Completam cu faina pana cand aluatul se leaga si se dezlipeste de pe maini.Se lasa la rece pentru 20 min dupa care se intinde in foaie si se impatureste in 3.Iar se intinde si iar se impatureste in 3 …aceasta poeratiune facandu-se de 4 ori.Se mai da la rece pentru 20 min.

Aluatul astfel obtinut se intinde 3/4 din el intr-o foaie groasa de 7-8 mm si se aseaz intr-o forma de tort detasabila cu diametrul de 22cm .Aluatul trebuie sa atarne peste marginile formei.Se aseaza umplutura de dovleac dupa care se indeparteaza surlpusul de aluat taind cu un cutit de jur imprejur exact de unde se termina umplutura.
Aluatul ramas se intinde in foaie la fel de groasa si se taie fasii cu ajutorul unei rozete zimtate .
Se aseaza fasiile de aluat formand un model frumos.
Se unge cu ou batut sau cu miere de albine daca vreti sa fie de post si se coace la foc potrivit pana se rumeneste frumos.
Se lasa sa se raceasca in tava dupa care se indeparteaza inelul formei si se aseaza pe platou.
Culoarea umpluturii ramane de un portocaliu intens daca in umplutura NU adaugati scortisoara praf.Puteti totusi aromatiza umplutura cu scortisoara baton in momentul cand caliti dovleacul …dupa care o scoateti.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Recent Comments

  • Tudor Elena Cristina

    15/09/2011 at 10:35

    mmmmmmmmmmmmmmmmmmm……..cu siguranta am sa incerc aceasta retetaaa!!!…dovlecel am…doar timp sa mi fac!!!…cum o fac ,va raportez cat de buna estee!!!…pana atunci…salivez….pupici

  • sarah

    15/09/2011 at 10:49

    foarte bine arata.cred ca mi-ar place mai mul calda dar si rece trebuie sa fie delicioasa.pupicei

  • Miha

    15/09/2011 at 23:15

    Ce frumos ai asezat fasiile de aluat. Parca le-ai crosetat! :))))

  • Lory

    15/09/2011 at 23:25

    Elena te sfatuiesc sa o faci :0 se poate face si cu alt tip de umpluturi 🙂
    Multumesc :*

  • Lory

    15/09/2011 at 23:28

    Sarah daca ai sti ca si la noi tot calda s-a mancat :)))nu au mai avut rabdare sa se raceasca :D…a mai ramas o bucatica si am degustat-o si rece si e mai ok.

  • Lory

    15/09/2011 at 23:31

    Miha multumesc :* crosetat ,impletit ..ceva pe acolo 😀 macar cu aluat sa crosetez :))).. cu ata nu am nici o sansa :)) am doua maini stangi :)))

  • pansy

    16/09/2011 at 00:03

    tiii,ce frumoasa tarta !

  • infit

    04/12/2012 at 13:28

    deja am gura apa! mi-e pota de numa numa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Load More...