Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Dorada la gratar

Dorada la gratar


Suntem in postul Pastelui iar astazi este Buna Vestire cu dezlegare la peste pentru cei ce tin post. Nu puteam sa las sa treaca aceasta zi fara sa va recomand o reteta simpla dar foarte gustoasa de dorada la gratar cu, cartofi aurii, legume proaspete la gratar si un sos chimichurri cu avocado pentru un plus de cremozitate. Daca nu sunteti fan avocado atunci puteti renunta la el si puteti face doar sosul clasic de chimichurri.
Si de langa acest delicios preparat nu trebuie sa lipseasca un vin bun, noi va recomandam un Maiastru Sauvignon Blanc de la Crama Oprisor.

maiastru sauvignon blanc
Maiastru Sauvignon Blanc

Maiastru Sauvignon Blanc un vin vioi, prietenos, echilibrat cu un miros floral si o culoare galben-verzui, poate fi servit alaturi de salate usoare, pui, pastrav sau dorada la gratar.
O dimineaţă de primăvară într-o sticlă. Flori albe, flori de viţă, arome specifice de Sauvignon Blanc, nuanţe citrice de la limetă la coajă de lămâie, totul învelit în aer mineral de cremene.
Finalul curat, răcoritor şi reconfortant, lasă urme de ierburi crude şi fructe bine coapte.
Perfect pentru iubitorul de vinuri acide, pentru zilele înfierbântate de vară, pentru clipele de relaxare.

dorada la gratar


Va las inca doua retete cu peste pe care le-ati putea pregati in aceasta zi de sarbatoare!!


Dorada la gratar- Ingrediente

  • Peste
    • o dorada de 300g
    • sare si piper
    • 1 lg ulei de masline
    • 2 felii de lamaie
  • Cartofi aurii
    • 2 cartofi in coaja
    • sare si piper
    • boia dulce
    • 2 lg ulei de masline
  • Legume la grill
    • zucchini
    • rosii cherry
    • rondele de ceapa rosie
    • ardei capia dulce
    • sare si piper
    • praf de usturoi
    • ierburi aromatice
    • ulei de masline
  • Sos chimichurri cu avocado
    • un avocado mic
    • o jumatate ceapa rosie
    • o legatura patrunjel
    • o lgt oregano
    • sare si piper
    • 2 lg zeama de lamaie
    • o lgt otet de vin rosu
    • 2 catei de usturoi
    • 4 lg ulei de masline
    • 1/2 lgt fulgi de ardei iute


Cum pregatim dorada la gratar

Dorada curatata de solzi si intestine se spala sub jet de apa rece si se tamponeaza cu prosoape de bucatarie. Se condimenteaza cu sare si piper si se unge cu ulei de masline. Se pun 2 felii de lamaie in burta pestelui, se infoliaza si se lasa deoparte la temperatura camerei pana ce se termina de pregatit garnitura si sosul.

dorada

Cum pregatim sosul chimichurri cu avocado

Intr-un castron se pune patrunjelul tocat fin, ceapa tocata marunt, oregano, sare si piper, uleiul, zeama de lamaie, otetul, usturoiul tocat, fulgii de ardei iute si avocado taiat cubulete mici. Se mai poate adauga 1-2 lg apa rece si se amesteca usor. Se lasa la rece pana la servire. Acest sos se pregateste fara avocado, dar va recomand sa il incercati si in varianta asta, e delicios!!

sos chimichurri cu avocado

Legumele la gratar

Dovlecelul si ceapa se taie rondele, se pun intr-un castron, se adauga rosiile si ardeiul capia dulce si se condimenteaza cu sare, piper, praf de usturoi, ierburi aromatice si ulei de masline.
Se aseaza pe gratarul incins si se prajesc usor pe toate partile dar sa ramana crocante.

legume la gratar

Cartofi aurii

Cartofii cu coaja se spala bine, se taie in bucati mari si se pun la fiert in apa cu sare pentru 10 min. Se scot, se scurg bine de apa, se condimenteaza cu sare piper si boia dulce, se stropesc cu ulei si se prajesc in friteuza cu aer cald.

cartofi aurii


Preparare si servire

Se pune grill-ul la incins si pentru a nu risca sa se prinda pestele, se unge gratarul cu putin ulei. Se aseaza dorada pe gratarul incins si se prajeste timp de 4-5 min pe fiecare parte. Se intoarce usor si cu atentie cu o spatula astfel incat sa nu se rupa.
Cand dorada este gata se scoate pe farfurie, se aseaza alaturi garnitura de legume, cartofi aurii si deasupra se pune sosul. Pentru cei ce mai doresc sos se poate aduce la masa sos extra…eu chiar mi-am pus din plin, mi-a placut mult gustul si textura lui.
Ca sa fie o masa completa si savuroasa, nu uitati vinul, Maiastru Sauvignon Blanc e alegerea perfecta!!

Pofta buna!!

Vă așteptăm alături de noi și pe pagina de Instagram . 
Dacă încercati rețetele noastre și postați pe Instagram, puteți pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca să le vedem și noi.
Ne puteți găsi și pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde vă așteptăm să vă abonați!!
Mulțumim!!

Comentarii recente

  • Daniela B

    02/04/2024 at 00:16

    Iubesc pestele la gratar! Din cate vad este o reteta simpla care nu iti ia foarte mult timp in bucatarie si in plus de asta este si foarte buna pentru dieta. Multumesc frumos pentru retata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram