Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Prajitura cu cirese si crema de branza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prajitura cu cirese si crema de branza 
Blat
6 oua
250 gr zahar
125 ml lapte
300 gr faina
un pachetel praf de copt
un varf de cutit de sare
esenta de vanilie
2 linguri cu cacao
200 gr cirese fara samburi
Sirop
200 ml lapte
150 ml frisca lichida
100 gr zahar pudra

Crema
400 gr branza de vaci
200 ml frisca
10 gr gelatina(un plic)
200 gr zahar pudra
(sau dupa gust)
coaja rasa de la o lamaie
esenta de vanilie
un varf de lingurita cu sare

Glazura
200 gr ciocolata neagra
100-150 ml frisca
un cub de unt

 
Prajitura cu cirese si crema de branza 
Mod de preparare
Albusurile se bat spuma cu zaharul pe care il adaugam treptat.
Se adauga galbenusurile amestecate cu esenta de vanilie si se incorporeaza usor.
Adaugam faina amestecata cu praful de copt si sarea alternand cu laptele.
Se amesteca cu o paleta de jos in sus astfel incat albusul sa nu se lase.
Turnam in tava tapetata cu hartie de copt 2/3 din compozitie iar in restul adaugam cacao si amestecam lejer.Punem deasupra compozitiei albe si compozitia cu cacao, asezam ciresele deasupra si introducem tava la cuptor pentru 25-30 de min cam la 180 de grade, pentru cuptoarele cu gaz la treapta 2-3.
Pentru a fi siguri ca s-a copt faceti proba cu o scobitoare .
Daca iese curata atunci blatul este copt.
Dupa ce s-a racorit desprindem hartia de copt de pe blat dar il lasam in tava in care s-a copt.
Insiropam blatul cu siropul rece format din frisca, lapte si zahar dupa care intindem deasupra in strat uniform crema pe care am pregatit-o astfel:
Branza de vaci se mixeaza foarte bine cu zaharul, sarea,coaja de lamaie si esenta.
Gelatina se hidrateaza in 100 ml apa rece timp de 10 min.dupa care se dizolva incalzind amestecul fara a da in fiert.
Se toarna peste branza si se omogenizeaza bine.
Compozitia de branza se amesteca cu frisca batuta astfel obtinand o crema fina si pufoasa.
Se tine la rece pentru 2-3 ore sau peste noapte dupa care se toarna deasupra glazura de ciocolata (topesti pe baie de apa ciocolata amestecata cu frisca si untul pana ce se omogenizeaza bine fara a da in fiert …daca este prea groasa mai poti adauga frisca…un sfat ar fi ca sa adaugati de prima data doar 100 ml frisca …daca vedeti ca e groasa mai adaugati putin cate putin pana ce obtineti consistenta dorita) si se traseaza un model cu piaptanul de patiserie sau cu o furculita.

Dupa ce glazura s-a intarit,  prajitura cu cirese si crema de branza se taie in bucati cu latura de 5-7 cm si se decoreaza cu cirese si ciocolata alba …sau dupa imaginatia fiecaruia.

prajitura-cu-cirese-si-crema-de-branza-2.jpg

Recent Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *