Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tort cu crema de vanilie

INGREDIENTE BLAT :

8 oua,

8 linguri faina,

8 linguri zahar,

1/2 plic praf de copt,

INGREDIENTE CREMA:

4 linguri mari de faina,

4 cani de lapte(1L),

5 plicuri de zahar vanilat,

1 cana de zahar,

6 oua,

250 ml frisca,

2 plicuri gelatina de la Dr Oetker,

INGREDIENTE SIROP:

250 ml apa,

3-4 linguri zahar,

coaja rasa de la o 1/2 lamaie ,

ALTE INGREDIENTE:

frisca pentru ornat,

bomboane rafaelo,

300 g ciocolata,

PREPARARARE BLAT:

Spumam cele 8 galbenusri de ou cu 8 linguri de zahar .Albusurile le batem spuma . Amestecam albusurile spumate cu galbenusurile adaugandu-se galbenusul treptat la albusul spumat. Amestecam faina cu praful de copt si o adaugam la compozitia de ou treptat amestecand pana se incorporeaza faina. Se toarna in forma rotunda cu diametrul de 26 cm pe care o tapetam cu hartie de copt si dam forma cu compozitia de piscot la cuptorul incalzit in prealabil. Dupa ce a copt , o scoatem si o lasam la racit . Se scoate din forma si cand e complet rece o taiem in 3 parti. Fiecare parte se va insiropa cu sirop cu aroma de lamaie .

PREPARARE SIROP:

Punem la fiert 250 ml apa impreuna cu 3-4 linguri zahar. Cand zaharul e topit oprim din fiert si adaugam zeama de la 1/2 lamaie si coaja rasa a acesteia.Lasam siropul sa raceasca.

PREPARARE CREMA:

4 linguri mari de faina ,cu 6 galbenusuri si o cana de lapte rece se amesteca. Albusurile de la cele 6 oua cu 1 cana de zahar se bat spuma tare. Restul de 3 cani de lapte cu 5 plicuri de zahar vanilat se pun la fiert si cand incepe sa fiarba adaugam compozitia de galbenusuri si o fierbem pana se ingroasa.Se lasa pe foc,adaugand treptat albusurile batute spuma amestecandu-se usor pana se omogenizeaza pret de cateva secunde. Lasam crema sa raceasca si adaugam cele 2 plicuri de gelatina de la Dr Oetker dizolvata in 100 ml apa rece initial pe care apoi o incalzim usor( nu o fierbem doar o incalzim pana se dizolva !!! ),adaugam in cele din urma si 250 ml frisca batuta . Amestecam cu grija pentru a se omogeniza totul.

ASAMBLARE :

Fiecare parte de blat se va insiropa cu siropul de lamaie . Se va imparti crema rezultata in asa fel incat sa ne ramana putin pentru a unge in strat subtire si exteriorul tortului (mai putin partea de sus pe care o vom glazura cu ciocolata).Preparam o glazura din ciocolata de menaj topind ciocolata pe baie de abur cu putin unt , putina frisca pana devine curgatoare , o lasam la racorit putin ( sa nu fie foarte fierbinte) apoi o turnam peste tort . Glazura se va uniformiza frumos deasupra blatului. Dam tortul la rece si spumam frisca cu care vom orna marginile tortului dupa imaginatia fiecaruia . Deasupra si pe laterale am pus cateva bomboane rafaello .

Din pacate , sectiune nu am sa va arat deoarece ,tortul a fost facut cadou unui prieten drag sufletului meu cu o ocazie speciala !

 

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on March 2, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page