Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tort cu crema de vanilie

INGREDIENTE BLAT :

8 oua,

8 linguri faina,

8 linguri zahar,

1/2 plic praf de copt,

INGREDIENTE CREMA:

4 linguri mari de faina,

4 cani de lapte(1L),

5 plicuri de zahar vanilat,

1 cana de zahar,

6 oua,

250 ml frisca,

2 plicuri gelatina de la Dr Oetker,

INGREDIENTE SIROP:

250 ml apa,

3-4 linguri zahar,

coaja rasa de la o 1/2 lamaie ,

ALTE INGREDIENTE:

frisca pentru ornat,

bomboane rafaelo,

300 g ciocolata,

PREPARARARE BLAT:

Spumam cele 8 galbenusri de ou cu 8 linguri de zahar .Albusurile le batem spuma . Amestecam albusurile spumate cu galbenusurile adaugandu-se galbenusul treptat la albusul spumat. Amestecam faina cu praful de copt si o adaugam la compozitia de ou treptat amestecand pana se incorporeaza faina. Se toarna in forma rotunda cu diametrul de 26 cm pe care o tapetam cu hartie de copt si dam forma cu compozitia de piscot la cuptorul incalzit in prealabil. Dupa ce a copt , o scoatem si o lasam la racit . Se scoate din forma si cand e complet rece o taiem in 3 parti. Fiecare parte se va insiropa cu sirop cu aroma de lamaie .

PREPARARE SIROP:

Punem la fiert 250 ml apa impreuna cu 3-4 linguri zahar. Cand zaharul e topit oprim din fiert si adaugam zeama de la 1/2 lamaie si coaja rasa a acesteia.Lasam siropul sa raceasca.

PREPARARE CREMA:

4 linguri mari de faina ,cu 6 galbenusuri si o cana de lapte rece se amesteca. Albusurile de la cele 6 oua cu 1 cana de zahar se bat spuma tare. Restul de 3 cani de lapte cu 5 plicuri de zahar vanilat se pun la fiert si cand incepe sa fiarba adaugam compozitia de galbenusuri si o fierbem pana se ingroasa.Se lasa pe foc,adaugand treptat albusurile batute spuma amestecandu-se usor pana se omogenizeaza pret de cateva secunde. Lasam crema sa raceasca si adaugam cele 2 plicuri de gelatina de la Dr Oetker dizolvata in 100 ml apa rece initial pe care apoi o incalzim usor( nu o fierbem doar o incalzim pana se dizolva !!! ),adaugam in cele din urma si 250 ml frisca batuta . Amestecam cu grija pentru a se omogeniza totul.

ASAMBLARE :

Fiecare parte de blat se va insiropa cu siropul de lamaie . Se va imparti crema rezultata in asa fel incat sa ne ramana putin pentru a unge in strat subtire si exteriorul tortului (mai putin partea de sus pe care o vom glazura cu ciocolata).Preparam o glazura din ciocolata de menaj topind ciocolata pe baie de abur cu putin unt , putina frisca pana devine curgatoare , o lasam la racorit putin ( sa nu fie foarte fierbinte) apoi o turnam peste tort . Glazura se va uniformiza frumos deasupra blatului. Dam tortul la rece si spumam frisca cu care vom orna marginile tortului dupa imaginatia fiecaruia . Deasupra si pe laterale am pus cateva bomboane rafaello .

Din pacate , sectiune nu am sa va arat deoarece ,tortul a fost facut cadou unui prieten drag sufletului meu cu o ocazie speciala !

 

Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram