Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tort ” Lia „











Ingrediente blat :

24 oua
24 linguri faina
24 linguri zahar
11/2 plic praf de copt

Ingrediente crema :

200 ml cafea neagra
660 gr zahar
6 galbenusuri
400 gr Rama (cub)
300 ml frisca
1 plic intaritor frisca

Ingrediente pentru insiropat blaturi :

6 linguri zahar
60 ml esenta rom
400 ml apa

Fondant Marshmallow :

450 gr marshmallow alb
2 linguri apa
2 fiole esenta vanilie
900 gr zahar pudra
rama pentru uns vasul in care punem marshmallow la topit
amidon alimentar pentru intins
coloranti alimentari pentru trandafiri si frunze.
Ungem un vas bine cu rama asezam in el marsmallows ,adaugam 2 linguri apa si dam vasul la cuptorul cu microunde pana se topeste marshmallowsul(eu am pus de patru ori cate 30 secunde , dar acest timp depinde si de puterea cuptorului cum incalzeste). Sa aveti grija sa puneti la topit intr-un vas mai mare deoarece se umfla foarte tare acest marshmallows. Dupa ce e topit adaugam la el cei 900 gr zahar pudra si cu o lingura amestecati bine pana se incorporeaza tot zaharul(este foarte lipicios). Cand pasta este omogena pudram o folie sau o punga cu un pic de amidon si lasam la rece cel putin 2 ore. Cu acest fondant am acoperit tortul. Se intinde usor pe masa presarata cu amidon.
Aici puteti vizualiza imagini cu prepararea fondantului Marshmallows.

Preparare :

Coacem doua blaturi de piscot simplu . Un blat l-am facut din 16 oua si celalat din 8 oua . Dupa ce blaturile racesc le taiem pe jumatate Trecem la prepararea cremei de cafea .
Intr-un vas mai inalt punem cei 660 gr zahar si 200 ml cafea la fiert .Trebuie sa tinem cont ca in timpul fierberii , la inceput acest sirop vas puma si din aceasta cauza am recomandat folosirea unui vas mai inalt. Amestecam continuu si il lasam la fiert pana obtinem un sirop mai gros . In momentul in care incepem sa vedem fundul vasului in timp ce amestecam avem certitudinea ca siropul a fiert destul . Intr-un vas de plastic punem cele 6 galbenusuri de oua . La aceste galbenusuri vom adaugam treptat ,putin cate putin din siropul fierbinte de cafea amestecand mereu ( recomand sa folositi mixerul ) . Daca puneti o cantitatea mai mare de sirop fierbinte riscati sa obtineti o omleta dulce. Dupa ce a-ti incorporate toata cantitatea de sirop la galbenusurile de ou continuati sa amestecati pana compozitia raceste si devine de culoare mai deschisa (eu am afundat vasul in apa rece pana a racit si intre timp am amestecat ). Cand aceasta crema a racit adaugam la el cei 400 gr rama si spumam totul bine. Lasam crema astfel obtinuta pentru circa 2 ore la rece apoi adaugam la ea 300 ml frisca batuta in care punem si 1 plic de intaritor de frisca si spumam cu mixerul pana la omogenizare crema . Adaugand frisca crema devina mai pufoasa si mult mai fina.
Dupa cum am spus mai sus , blaturile le-am taiat pe jumate . Fiecare parte l-am insiropat cu un sirop de zahar ars si esenta de rom ( 6 linguri zahar le caramelizam apoi adaugam 300 ml apa lasam pe foc pana se topeste zaharul , adaugam esenta de rom 40 ml si lasam pana raceste siropul). Am umplut blaturile cu crema de cafea ,am uns blaturile umplute cu putina crema, apoi am acoperit separat fiecare blat cu fondant marshmallows in care am pus colorant galben , florile tot din acest fondant sunt facute ca de altfel si frunzele pe care le-am colorat cu ajutorul prafului de cacao.

Print Friendly, PDF & Email

Recent Comments

  • pitici

    24/10/2008 at 10:41

    Buna ziua!
    Arata super. Mi-ar place sa-mi iasa si mie la fel. Puteti sa-mi recomandati alta crema (ceva tip finetti) care sa mearga si sa nu topeasca pasta din marshmallow?
    Si inca un lucru, sa inteleg mai bine. Se orneaza primul blat total cu aceasta pasta, apoi cand se pune al doilea blat , intre blat si pasta de marshmallow (de la primul blat) se mai adauga ceva pentru a face priza?
    Multumesc anticipat.

  • pansy

    16/03/2012 at 23:53

    Lia,imi place ce l-ai colorat de frumos.eu n-am incercat inca acest fel de decoratie.nu stiu daca ne-ar place gustul.dar cred ca daca ai fi pus blaturile cu fundul in sus ar fi ramas suprafata dreapta.Abia acum am vazut ca postarea e din 2008.Sa fii sanatoasa!

    • Leila

      17/03/2012 at 16:59

      Pansy, dupa ploaie chepeneag …. :)))) Acum stiu si eu …. la aceea vreme nu stiam 🙂 Pupice !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Load More...
Citește articolul precedent:
Rulouri cu crenvusti in aluat dospit- Pici Virsli Kelt Tesztaban

Ingrediente : 30 gr drojdie proaspata 1 lingurita zahar 1/2 lingurita sare 300 ml lapte 500 gr faina 50 ml...

Închide