Varza la butoi

Print Friendly

INGREDIENTE:
varza,
boabe de porumb(circa 3 maini bune),
hrean,
morcovi,
gutui,
piper boabe,
sare la vrac (neiodata),
crengute de marar si cimbru uscat,
butoias de lemn sau de plastic ,

PREPARARE:
O parte din varza o taiem fideluta,cealalta parte o lasam intreaga si indepartam frumos cotorul in locul caruia vom pune 1 lingurita boabe de piper si sare cat sa se umple cotorul.

Morcovii ii curatam , spalam apoi ii vom taia rondele.Boabele de porumb se spala si se lasa la scurs.Hreanul se curata, spala si taie bastonase.Gutuile se spala ,se taie felii.
Avem toate ingredientele necesare ,acum trecem la fapte. Pe fundul butoiasului asezam crengutele de marar si cimbru uscat(cat sa acopere fundul butoiasului). Deasupra vom pune un rand de varza taiata fideluta deasupra careia presaram o mana de sare apoi o presam bine pana iese la suprafata zeama sarata.Presaram morcovi taiati rondele, porumb, boabe de piper, cateva felii de gutui.

Acum peste stratul de varza marunta vom aseza capatanile de varza umplute cum am explicat mai sus si deasupra asezam din nou un strat de varza marunta . Presaram din nou sare ,o presam bine pana lasa din nou zeama ,condimentam identic cum am procedat mai sus cu morcovi, gutui, piper, etc, … si iar punem un rand de capatani de varza ….. Continuam cu stratificarea pana la terminarea ingredientului principal , varza . Ultimul strat va fi un strat de varza taiata marunt (fidea) . Deasupra vom aseza o greutate care sa tina apasata varza sub zeama rezultata si lasam butoiul timp de 3 saptamani la loc caldut acoperit doar cu un prosop. In aceste 3 saptamani varza acreste dupa care scoatem butoiul la rece.

Obtinem astfel atat varza pentru umplut sarmalute cat si varza marunta ce o putem folosi la diferite mancaruri , la noi in zona la” toros” ,o mancare specifica zonei noastre mai ales ea fiind preparata la taierea porcului , dar si ca salata ce acompaniaza o friptura ,sau se prepara o delicioasa cu afumatura . Zeama sau altfel spus moarea obtinuta dupa acrire este deosebita de buna si poate fi folosita ca bautura ,dar si ca zeama pentru acrit ciorbele.

Ai testat reteta noastra? Trimite poza ta aici
Reteta urmatoare
Sirop de trandafiri

Sirop de trandafiri

Reteta precedenta
Salata asortata la borcan

Salata asortata la borcan

  • http://zaharsisare.blogspot.com yaya6

    varza la butoi-pentru mine e cea mai buna muratura,o vad langa orice mancare,imi place ideea ta cu scosul cotorului …o cana de zema de la varza,moare cum se mai chiama langa o farfuriula de fasole,nu ma mai gandesc caci imi fac singura rau,mai ales ca nu am conditii sa imi pun,raman cu gandul la a ta,complimente!

  • http://www.blogger.com/profile/16471061303777805085 sarah

    eu nu-s prietena buna cu varza murata dar mami o adora.n-ai pus apa deloc sau iar imi trebuie ochelari??pupici

  • OANA

    buna varza murata ,l-ai prezentat-o f.bine , sunt ani de cand nu mananc , complimenti, chiar mi.ai facut pofta mm…


PageRank myfreecopyright.com registered & protected LinkPro - Director Web SEO Romania