Mucenici moldovenesti (sfintisori)











Mucenicii sau Sfintisorii asa cum le zicem noi in Moldova sunt nelipsiti de pe masa in data de 9 martie , zi in care se sarbatoreste  Sfintii 40 de Mucenici.De obicei acesti mucenici se pregatesc din aluat de post dar atunci cand nu suntem in post ii pregatim din aluat de dulce cu oua si lapte.Insiropati intr-un sirop de zahar si miere de albine, si tavaliti prin multa nuca , mucenicii fac deliciul acestei sarbatorii!!

Aluat
2 kg faina 000
6 oua
300gr zahar
100gr drojdie proaspata
900 ml lapte
razatura de lamaie
esenta de vanilie
2 lingurite de sare
150 ml ulei

2 oua pentru uns

sirop
1 kg zahar
1,8 l apa
razatura de lamaie
esenta rom sau vanilie

decor
miere de albine
nuca macinata
nuca de cocos(optional)

Peste faina cernuta adaugam drojdia pe care am dizolvat-o cu doua linguri de zahar,apoi punem ouale amestecate cu zaharul , sarea ,razatura de lamaie si esenta de vanilie. Incepem sa framantam adaugand laptele cald incetul cu incetul pana ce obtinem un aluat de o consistenta elastica. Adaugam si uleiul putin cate putin pana ce aluatul nu se mai tine de mana. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul apoi il portionam in bucati potrivite.Formam fitile lungi pe care le impletim in opturi. Se aseaza in tava se ung cu ou batut si se coc la foc potrivit.
Sfintisorii calzi ii scufundam in siropul care in prealabil l-am fiert si racorit putin, apoi ii ungem cu miere de albine si ii tavalim prin nuca macinata amestecata cu nuca de cocos(optional)

Din aceste cantitati mi-au iesit 35 de bucati destul de mari.

Print Friendly

Ai testat reteta noastra? Trimite poza ta aici

loading...

Comentarii

  1. a zis

    LA MULTI ANI cu intirziere si tot cu intirziere, felicitari pentru savarinele din postarea anterioara…sint cele mai reusite savarine pe care le-am vazut (cit am vazut…)iar colaceii astia „mucenici – sfintisori – moldovenesti” deja mai am putin si cad pe spate de pofta. Nu ma pricep la aluaturi cu drojdie si nici rabdare nu am pina creste coca…ce este de facut??? Pina una alta voi inghitii in sec…ha ha ha
    XO, Nina

  2. a zis

    La Multi Ani pentru 8 Martie si felicitari pentru ce faceti pe si cu blogul asta. :) Dar o reteta pentru sfintisorii astia primim si noi in timp util, ca sa ne surprindem si uimim si noi nevestele??!! :) O zi frumoasa… :)

  3. a zis

    Multumesc Nina pentru urari si aprecieri
    Incearca sa-i faci nu e greu deloc …..la ce minunatii faci tu astia sunt o nimica toata :)
    pupice Lory

  4. a zis

    Marius bun venit la noi!!! multumim de urari :)….gata am postat si reteta sper sa nu fie prea tarziu…
    O zi frumoasa si tie iti dorim
    Lory si Leila

  5. a zis

    La noi in Dobrogea sfintisorii se fac altfel…insa astia din poze m-au dat gata…Felicitari pentru blog si multumesc de reteta!

    irina

  6. a zis

    Multumim Bogdan…cat despre mucenici…intradevar se fac de post de catre cei ce tin postul..dar cum la noi in casa nimeni nu tine post…..

  7. a zis

    Am terminat reteta ta…sunt foarte incantata dar..sunt putini ,,sfintisori,,..cred totusi ca doar eu sunt de vina..sunt ,,lacoma,,! Multumesc pt reteta!

  8. simona a zis

    buna ziua, sfintisorii sunt in lucru…dar am o intrebare siropul cam cat de gros trebuie sa fie?

    • a zis

      Buna,
      Siropul nu trebuie sa aiba o consistenta anume, e un sirop simplu de zahar aromatizat .Cantitatile date de mine sunt orientative, il poti face dupa gustul tau mai dulce sau mai putin dulce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>