Desi suntem in prima luna de toamna, vara inca se da dusa cam greu, asa ca ne bucuram in continuare de caldura si zile frumoase si senine. Imi propusesem de ceva vreme sa incerc salata Nicoise- o reteta frantuzeasca, de vara, ce contine un amestec de legume in mai multe varianta, dar din care nu lipseste tonul.
Eu am ales sa o pregatesc in varianta lui chef Florin Dumitrescu, mi-a placut combinatia aleasa de el, asa ca v-o recomand si voua.
De langa aceasta salata nu trebuie sa lipseasca un vin bun!! Jiana Rose de la Crama Oprisor este recomandarea noastra!!
Un vin de culoarea piersicii, proaspat si echilibrat, cu miros de flori de primavara si cirese albe!!
Va mai las inca doua retete de salate ce sunt pe gustul meu!!


Salata Nicoise- reteta frantuzeasca- Ingrediente
- 500 g cartofi fierti in coaja
- o capatana salata verde
- 1-2 cepe rosii
- 3 fire ceapa varde
- 100 g masline fara samburi
- o cutie ton bucati
- 3 oua fierte tari
- 100 g fasole verde fiarta
- cateva rosii cherry
- sare si piper
- Pentru sos
- 1 lingura mustar cu bobite
- zeama de la o lamaie potrivita
- 70 ml ulei de masline
- o lingurita miere
- sare si piper

Cum pregatim salata Nicoise
Intr-un castron se pune mustarul, mierea si zeama de lamaie, sare si pipersi cu un tel se omogenizeaza bine adaugand in fir uleiul de masline pana ce sosul capata consistenta unei emulsii.
Fasolea verde congelata sau proaspata se taie in bucati de 3-4 cm si se soteaza in apa cu putin ulei de masline si sare pana se gateste dar sa fie si crocanta. Se lasa sa se raceasca inainte de a fi folosita.
Intr-un castron incapator se pune ceapa taiata si desfacuta in rondele.
Se adauga cartofii fierti taiati in cuburi potrivite, maslinele, ceapa verde, fasolea, o parte din ton si salata verde rupta bucati cu mana. Se presara cu sare si se stropeste cu o parte din sosul de mustar. Cu ajutorul mainilor se amesteca usor salata cat sa fie imbracata in sos fiecare leguma dar fara a le zdrobi.
Se pune in farfurie cu mana, lasand sa cada legumele la intamplare, se aseaza deasupra feliile de ou fiert, bucati de ton, roziile cherry taiate in doua, cateva masline si sos de mustar.
Se mananca imediat, cine doreste poate sa adauge si crutoane de paine pentru un plus de textura.
Este o salata gustoasa si satioasa, cu ingrediente echilibrate ce o face sa poata fi servita atat la pranz cat si la cina!!


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!