Drumul carnii, Selgros Oradea
In una din vizitele de la Selgros Oradea am avut ocazia sa vizitez raionul cu carne si tot ce se tine de acest raion condus de domnul Liviu Matei . Am ramas surprinsa sa vad cat lucru este in spatele galanteriilor unde sunt expuse produsele spre vanzare.
Pentru a cumpara o bucata de ceafa de porc se parcurg mai multe etape pana sa ajunga la cumparator. In spatele tejghelei, in macelarie exista o mana de oameni condusi cu abilitate de domnul Liviu , care stie exact de ce este nevoie in fiecare zi. Dansul aprovizioneaza raionul si discuta cu clientii pentru a onora comenzile.
Din discutii am inteles ca doar la Selgros clientii pot cere personalizat comenzile de carne, un lucru foarte important pentru unii mai ales pentru chefii de la restaurante care au anumite pretentii cand li se livreaza marfa. Fiecare client poate sa ceara personalizat la ce grosime si ce gramaj sa fie feliata ceafa de porc , pieptul de porc la ce grosime sa fie feliata, cum sa fie transata carnea.
In concluzie putem spune ca sunt singurii de pe piata, care chiar isi dau interesul si fac tot posibilul ca clientul sa fie multumit din toate punctele de vedere. Felicitari Selgros!
Drumul carnii, Selgros Oradea
Incursiunea in spatele tejghelelor cu carne a inceput prin a trece printr-o camera unde ne-am semnat intr-un registru dupa care am imbracat botosei, halat si boneta.
Am trecut de vestiare si am patruns in labirintul unde incepe adevaratul drum al carnii. Pot sa spun ca era o curatenie mai ceva ca intr-o farmacie peste tot. Am ramas placut surprinsa.
Ne-a intampinat domnul Liviu, un domn cu un zambet cald si foarte prietenos. Ne-a prezentat biroul unde dansul isi desfasoara o parte din activitate facand diferite comenzi si preluand comenzile de la client in fata calculatorului.
Apoi m-a condus in camerele in care se pregatesc preparatele proprii si va spun cu mana pe inima erau o sumedenie de bunataturi. Ciolane, muschiuleti, carnati. Unele erau puse la saramura, alte erau puse la fum, fiecare faza fiind facuta in camera separate.
Ce este important si vreau sa aduc in atentia cititorilor este ca totul se afuma cu RUMEGUS. Daca vreti sa pregati fasole cu ciolan, apoi cel mai bun ciolan afumat il gasiti la Selgros !
Iata si cateva produse afumate ce te ispitesc …
Cum se prepara micii la Selgros
Tot aici am avut ocazia sa vad cum se prepara mititeii care sunt cei mai buni din Oradea la ora actuala si speram sa ramana tot asa. Nu doar carnea si condimentele ii fac atat de buni, conteaza si oamenii care pun suflet la prepararea lor, conteaza ca respecta cu sfintenie toate fazele si timpii necesari prepararii lor. Mai jos aveti o mica filmare, cat am reusit sa surprind din framantarea si ambalarea lor
Filmulet Modelare si asezare in tavite mititei
Am ajuns in cele din urma si in camera de frig unde carcasele de porc stateau frumos atarnate si isi asteptau randul sa fie transate. Unul din cei mai iscusiti macelari care erau de servici, domnul Urs Florian m-a uimit cu ce dexteritate, rapiditate si precizie a transat in cateva minute carcasa de porc.
In decurs de 10 minute, desi nu a durat nici atat a scos ceafa, cotletul, nuca din pulpa, pieptul, costitele. Vedeti si voi cu ce dexteritate si precizie se lucreaza si ce munca grea este totusi sa lucrezi in asemenea conditii de frig.
Acesti oameni din spatele tejghelei fac posibila ca noi sa cumparam totul transat, degresat, feliat gata pentru a fi pregatit si pus pe masa. Ei sunt acei oameni care la cererea clientului transeaza si feliaza carnea dupa cum acestia o cer. Respectele noastre domnilor !
Tot domnul Urs mi-a prezentat si aparatul de feliat pieptul de porc si costitele, aparat care le este de un real ajutor. Feliaza la dimensiunea setata, dupa care se ambaleaza tot cu aparatura moderna.
Dupa ce produsele de carne, mezeluri sunt gata de vanzare se duc de alti lucratori si sunt puse pe rafturile de la tejghea pe categorii. Nu trebuie sa uitam ca tot aici la Selgros vom gasi cei mai buni crenvusti fara E-uri, si multe alte produse bio care sunt net superioare la gust fata de cele clasice cu diverse adaosuri.
Odata ajunse pe raion produsele sunt puse pe categorii, porc, vita, pasare, produse proprii pregatite de Selgros si o idee care mie personal mi se pare foarte buna si inspirata este ca gasesti condimente diferite pe care sa le folosesti la prepararea carnii cumparate, condiment pentru pui, porc, vita.
Cu aceasta ocazie am cumparat o bucata de Nuca din pulpa de porc si am pregatit o delicioasa Friptura Tiganeasca.
Drumul carnii, Selgros Oradea
Ingrediente Friptura Tiganeasca
Nuca din pulpa de porc (sa iasa la feliat 8 felii de grosime potrivita)
300-400 ml lapte
4-5 catei usturoi
sare, piper proaspat macinat
boia de ardei dulce
1 lingura faina
ulei pentru prajit
Preparare Friptura Tiganeasca
Carne ce o putem folosi la aceasta friptura poate sa fie si ceafa, sau cotlet de porc eu am preferat nuca din pulpa de porc. Carnea se taie felii nici prea groasa, dar nici prea subtire.
Usturoiul se curate si se piseaza in laptele rece.
Feliile de carne se sareaza din abundenta si se aseaza in marinata de lapte cu usturoi pentru cel putin 12 ore la rece.
A doua zi se scot feliile de carne si se sterg cu servete de hartie. Se condimenteaza cu piper proaspat macinat, se presara cu boia de ardei dulce si se presara cu putina faina ambele parti. Uleiul se incinge si feliile de carne se prajesc la foc domol in tigaie, cratita acoperita cu capac.
Ca si garnitura am facut piure de cartofi si salata verde .
Drumul carnii, Selgros Oradea – Rulada tiganeasca
Pofta Buna !