Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Sarmale traditionale in foi de varza

sarmale traditionale in foi de varza

Desi temperaturile de afara sunt ca la inceput de toamna, calendarul ne arata ca nu mai este prea mult pana ce vom intra in febra sarbatorilor de iarna.
Fiecare dintre noi ne pregatim cu mult timp inainte, facem listute cu mancarurile ce vrem sa le punem pe masa de Craciun, cautam cele mai bune si savuroase retete de mancaruri traditionale si ne interesam de unde putem achizitiona cele mai proaspete ingrediente din care sa pregatim bunatatile de Craciun.
Si fiindca maine incepe postul Craciunului, astazi, de Lasatul Secului, va propun aceasta reteta de sarmale traditionale in foi de varza.
Sunt savuroase, gustoase, pregatite cu multa carne, carne de porc preparata de la Ana si Cornel. Este reteta perfecta ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori din orice familie.

sarmale traditionale in foi de varza

Despre Ana si Cornel v-am mai vorbit, este o companie romaneasca, de familie, ce produce preparate din carne dar care comercializeaza si o gama larga de carne proaspata de pui, porc si vita.
Am inceput cu ei o frumoasa colaborare asa ca vom incerca sa va aducem in atentie retete ce pot fi puse pe masa de sarbatori!!
Si fiindca sarbatorile vin cu daruri, Ana si Cornel v-a pregatit o campanie promotionala cu multe premii frumoase, interesante si utile !!
Toate detaliile le gasiti aici – Premii care aduc bucurie în bucătărie de sărbători!!

sarmale traditionale in foi de varza

Sarmale traditionale in foi de varza-Ingrediente

  • pentru 50 de sarmale
    Umplutura sarmale
  • 1kg carne de porc preparata- Ana si Cornel
  • 150 g orez cu bobul rotund
  • 4 cepe medii
  • o lingura pasta de tomate
  • 1/2 leg. patrunjel
  • sare
  • piper macinat
  • o lingura untura sleita sau 2-3 lg ulei
  • Foi de varza
  • o varza proaspata de 3 kg
  • doua linguri sare
  • Varza calita cu kaizer
  • varza tocata( ramasa dupa ce am ales frunzele)
  • o lingura ulei
  • 300 g kaizer
  • cimbru uscat
  • sare
  • piper
  • foi de dafin (optional)
  • Pentru deasupra
  • 200 ml bors de putina(optional)
  • o lingura pasta de tomate
  • apa calda cat sa le cuprinda
    Pentru servire
  • smantana
  • mamaliga calda
ingrediente pentru sarmale

Cum pregatim sarmalele traditionale cu carne de porc!!

Pregatirea foilor de varza proaspata

Se alege o varza proaspata cu frunzele sanatose si infoiate.
Se inlatura cotorul cu un cutit bine ascutit si in locul ramas se pun doua linguri de sare. Intre timp se pune la clocotit o oala cu apa, cam de 8 l.
Se aseaza varza intr-un vas cu peretii inalti, si se toarna apa clocotita pana ce cuprinde toata varza.
Se lasa sa stea cateva minute, apoi se ridica usor cu o paleta cat sa iasa pe jumatate din apa. Se indeparteaza primele frunze care se desprind usor.

varza dulce pentru sarmale

Dupa ce am indepartat o parte din frunze mai lasam restul de varza in apa fierbinte cat sa se inmoaie bine.
Se scot si ultimele frunze iar mijlocul se toaca pentru varza calita ce trebuie pusa la fundul oalei cu sarmale.
Dupa ce frunzele s-au racorit, li se indeparteaza partea mai tare si se taie in bucati cat pentru a face sarmale potrivit de mari.

Cum pregatim umplutura pentru sarmale?!

Ceapa curatata si spalata se toaca maraunt si se caleste intr-o lingura de untura sau ulei cat sa se inmoaie.

ceapa pentru sarmale

Se adauga pasta de tomate, putina apa si se mai soteaza 2 min.
Se adauga orezul spalat si scurs bine de apa, se amesteca si se inlatura de pe foc.

orez pentru sarmale

Se lasa sa se raceasca apoi se rastoarna peste carnea tocata de porc ce a fost pusa in prealabil intr-un castron incapator.

preparare umplutura sarmale

Se adauga patrunjelul tocat marunt si se condimenteaza cu sare, piper macinat si cimbru maruntit.
In acest moment umplutura este gata, numai buna de facut sarmale.

umplutura sarmale

Cum pregatim varza calita cu kaizer afumat?!

Aceasta varza eu o folosesc pentru a tapeta fundul oalei in care punem sarmalele.
Ea poate fi pregatita in doua moduri: se toaca marunt, se aseaza in oala unsa cu putina untura sau ulei iar deasupra ei se pun feliile de kaizer si cimbru uscat.

varza calita cu kaizer

Eu am ales sa prajesc un pic feliile de kaizer apoi in grasimea ramasa am pus varza tocata si am calit-o cateva minute cat sa se inmoaie putin.
Apoi am pus-o in oala impreuna cu feliile de kaizer rumenite.

sarmale traditionale in foi de varza

Cum facem si fierbem sarmalele?!

Din compozitia de sarmale luam cam o lingura, o asezam pe foaia de varza, rulam strans si sigilam indesand frunza cu degetul la ambele capete.
Sarmalele astfel pregatite se aseaza in oala iar la final se acopera cu un strat de frunze de varza sau varza tocata.

preparare sarmale

Daca va plac ca sarmalele sa fie mai acrute, atunci apa se amesteca cu putin bors de putina, suc de rosii sau pasta de tomate si se toarna calda peste sarmale.
Se acopera oala cu un capac si se pun la fiert in cuptor la 170 grade C, functia sus- jos fara ventilatie pentru aproape 4 ore.
In ultimele 20 de min se indeparteaza capacul si se lasa sa se gratineze deasupra.
Dupa fierbere, frunza trebuie sa fie foarte frageda cat sa se rupa usor cu furculita .

sarmale traditionale in foi de varza

Aceste sarmale traditionale cu frunza de varza se servesc alaturi de mamaliguta calda, smantana sau hrean ras si musai cu un ardei iute!!
Sa aveti spor si pofta!!

sarmale traditionale in frunza de varza

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram