Va prezentam Supa de varza dulce cu ciolan afumat, inca o supa asa cum se face in Ardeal, cu ciolan cu smantana, o supa consistenta asa cum scrie la carte. Strabunicii, bunicii au pregatit-o asa cum o prezentam noi acum in aceasta reteta cu singura diferenta ca ciolanul era din batatura, smantana la fel, legumele din gradinuta casei.
Cu toate ca nu avem aceste ingrediente folosite de ei la indemana, ciolanul de la Selgros este la fel de bun ca cel pregatit de bunicii nostrii. Vedeti in articolul Drumul carnii, Selgros Oradea cate preparate faine ne pune selgros la indemana!
Apoi cu astfel de bunataturi cum sa nu preparam o supa cum numai in Ardeal se face!
Supa de varza dulce cu ciolan afumat – Ingrediente
1 capatana varza dulce ( mai micuta asa cam la 800 g -1 kilogram)
1 ciolan afumat
4 morcovi
2 radacini de patrunjel
1 ceapa alba mai maricica
1 crenguta mica de cimbru ( sau 1 lingurita de cimbru uscat)
250 ml bulion( suc de rosii)
50 ml ulei
3 linguri faina
500 g smantana 20% grasime
sare dupa gust
Supa de varza dulce cu ciolan afumat – Preparare
Luam ciolanul si il spalam bine in apa rece dupa care il punem la fiert in 3 l de apa rece in oala cu presiune. Din momentul in care incepe sa fiarba lasam la focul pe mic si fierbem ciolanul 1 ora.
Curatam morcovii si patrunjelul. Morcovii si patrunjelul se vor taia in patru apoi se vor taia din nou in doua sau trei lasandu-i bucati mai mari. Varza se taie fideluta.Ceapa o curatam de primul strat de coji si o spalam.
Dupa ce a trecut o ora deschidem oala cu presiune si scoatem ciolanul fiert deoparte. In apa in care a fiert ciolanul punem la fiert bucatile de legume si ceapa intreaga. Cand legumele au fiert pe jumatate adaugam varza taiata si crenguta de cimbru.
Supa de varza dulce cu ciolan afumat
Cand sunt fierte legumele scoatem crenguta de cimbru si ceapa si trecem la pasul urmator, la dresul supei.
Punem uleiul intr-o cratita la incalzit si adaugam faina lasand sa dea un sfarait. Stingem cu bulion( suc de rosii), amestecand sa nu se faca cocoloase.
La acest rantas adaugam din supa fierbinte sa o lungim apoi o punem peste fiertura din oala. Gustam si daca mai e nevoie adaugam sare( aveti grija sa nu adaugati inainte sare caci si ciolanul e sarat!).
Punem smantana intr-un vas si din supa fierbinte adaugam putin cate putin la smantana pana o aducem aproape de temperatura supei. In acest moment turnam smantana diluata in oala si lasam sa mai dea un clocot.
Desfacem carnea de pe ciolan cat ne permite si o punem inapoi in supa. La fiecare persoana de la masa punem in farfurie o bucata de ciolan si supa.
E foarte buna a se manca cu ceapa rosie batuta si paine proaspata!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram.
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!