Aceasta Tocanita Bihoreana, a fost amintita si de mult regretatul Radu Anton Roman in cartea Bucate,Vinuri si Obiceiuri Romanesti. Si zice asa despre ea: ” Sofisticata, provocatoare, insolita, ” tocanita ” oradenilor e atat de combinativa, incat te-ai astepta la gusturi daca nu imposibile, cel putin socante. ”
Mdaaaaa! Asa este! O combinatie putin ciudata pentru unii dintre voi, dar mancarea are o savoare proaspata, consistenta asa ca la tara, si va rog sa nu o condamnati inainte sa o gustati!
MAI JOS AVETI SI RETETA VIDEO!
Nota: Unii o prepara cu creier de porc, altii cu creier de vita, sau pur si simplu sar peste acest ingredient daca nu le este pe plac.
Alte mancaruri mai ” deocheate” asa ca prin Crisana gasiti mai jos in imaginile alaturate!
Tocanita Bihoreana – Ingrediente
800 g carne de porc ( pulpa, ceafa, muschiulet)
2- 3 oua
250 ml vin alb
3-4 linguri Rosii cuburi – SunFood
piper, boia de ardei dulce, sare
250 g creier de porc ( sau vita)
2 linguri untura ( sau ulei )
500 g ciuperci brune sau champignon
2 bucati ceapa de marime medie
500 g mazare fiarta
1 legatura mare patrunjel verde
Tocanita Bihoreana – Preparare
Carnea o taiem bucati mai mici si o condimentam cu sare. Incingem untura intr-o cratita si inabusim carnea la foc mic adaugand putina apa din cand in cand pana aceasta se inmoaie. Cand este gata lasam sa se prajeasca pe untura si o scoatem deoparte int-un vas acoperit si o tinem la cald.
Creierul in timp ce se pregateste carnea se tine in apa rece.
Ciupercile se spala bine si se taie felii( altii o prefera taiata mai marunt). Ceapa se taie marunt, la fel si patrunjelul verde. Mazarea se fierbe in apa cu sare dupa care se strecoara si se lasa deoparte la scurs.
In untura ramasa de la carne calim ceapa putin apoi adaugam ciupercile taiate. Le calim 1-2 minute dupa care adaugam 3-4 linguri de rosii cuburi, 1 lingurita piper macinat, 2 lingurite boia, mazarea fiarta, creierii, jumatate din patrunjelul taiat marunt si sare dupa gust.
Lasam sa fiarba impreuna circa 10 minute dupa care adaugam vinul, cele 2 oua crude, si restul de verdeata. Amestecam repejor sa nu se coaguleze ouale si luam vasul de pe foc.
Turnam aceasta compozitie peste bucatile de carne prajita si punem inapoi vasul pe foc pentru inca 5 minute amestecand mereu. Se serveste fierbinte cu paine proaspata.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram.
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Va dorim Pofta Buna!!!!
Nu am pus in imagini poze cu creierii de porc din motive estetice ….