![Tocanita Bihoreana](https://static.bucatareselevesele.ro/wp-content/uploads/2019/11/tocanita-bihoreana-77.jpg)
Aceasta Tocanita Bihoreana, a fost amintita si de mult regretatul Radu Anton Roman in cartea Bucate,Vinuri si Obiceiuri Romanesti. Si zice asa despre ea: ” Sofisticata, provocatoare, insolita, ” tocanita ” oradenilor e atat de combinativa, incat te-ai astepta la gusturi daca nu imposibile, cel putin socante. ”
![Tocanita Bihoreana](https://static.bucatareselevesele.ro/wp-content/uploads/2019/11/tocanita-bihoreana-44.jpg)
Mdaaaaa! Asa este! O combinatie putin ciudata pentru unii dintre voi, dar mancarea are o savoare proaspata, consistenta asa ca la tara, si va rog sa nu o condamnati inainte sa o gustati!
![Tocanita Bihoreana](https://static.bucatareselevesele.ro/wp-content/uploads/2019/11/tocanita-bihoreana-11.jpg)
MAI JOS AVETI SI RETETA VIDEO!
Nota: Unii o prepara cu creier de porc, altii cu creier de vita, sau pur si simplu sar peste acest ingredient daca nu le este pe plac.
Alte mancaruri mai ” deocheate” asa ca prin Crisana gasiti mai jos in imaginile alaturate!
Tocanita Bihoreana – Ingrediente
800 g carne de porc ( pulpa, ceafa, muschiulet)
2- 3 oua
250 ml vin alb
3-4 linguri Rosii cuburi – SunFood
piper, boia de ardei dulce, sare
250 g creier de porc ( sau vita)
2 linguri untura ( sau ulei )
500 g ciuperci brune sau champignon
2 bucati ceapa de marime medie
500 g mazare fiarta
1 legatura mare patrunjel verde
![ingrediente](https://static.bucatareselevesele.ro/wp-content/uploads/2019/11/ingrediente-11-1.jpg)
Tocanita Bihoreana – Preparare
Carnea o taiem bucati mai mici si o condimentam cu sare. Incingem untura intr-o cratita si inabusim carnea la foc mic adaugand putina apa din cand in cand pana aceasta se inmoaie. Cand este gata lasam sa se prajeasca pe untura si o scoatem deoparte int-un vas acoperit si o tinem la cald.
Creierul in timp ce se pregateste carnea se tine in apa rece.
![prajire carne](https://static.bucatareselevesele.ro/wp-content/uploads/2019/11/prajire-carne-11.jpg)
Ciupercile se spala bine si se taie felii( altii o prefera taiata mai marunt). Ceapa se taie marunt, la fel si patrunjelul verde. Mazarea se fierbe in apa cu sare dupa care se strecoara si se lasa deoparte la scurs.
![preparare ingrediente](https://static.bucatareselevesele.ro/wp-content/uploads/2019/11/preparare-ingrediente-11.jpg)
In untura ramasa de la carne calim ceapa putin apoi adaugam ciupercile taiate. Le calim 1-2 minute dupa care adaugam 3-4 linguri de rosii cuburi, 1 lingurita piper macinat, 2 lingurite boia, mazarea fiarta, creierii, jumatate din patrunjelul taiat marunt si sare dupa gust.
![Tocanita Bihoreana](https://static.bucatareselevesele.ro/wp-content/uploads/2019/11/tocanita-bihoreana-88.jpg)
Lasam sa fiarba impreuna circa 10 minute dupa care adaugam vinul, cele 2 oua crude, si restul de verdeata. Amestecam repejor sa nu se coaguleze ouale si luam vasul de pe foc.
![calire legume](https://static.bucatareselevesele.ro/wp-content/uploads/2019/11/calire-legume-11.jpg)
Turnam aceasta compozitie peste bucatile de carne prajita si punem inapoi vasul pe foc pentru inca 5 minute amestecand mereu. Se serveste fierbinte cu paine proaspata.
![tocanita bihoreana](https://static.bucatareselevesele.ro/wp-content/uploads/2019/11/tocanita-bihoreana-66.jpg)
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram.
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
![Tocanita Bihoreana](https://static.bucatareselevesele.ro/wp-content/uploads/2019/11/tocanita-bihoreana-33.jpg)
Va dorim Pofta Buna!!!!
Nu am pus in imagini poze cu creierii de porc din motive estetice ….