Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tort cu crema de mascarpone si zmeura

tort cu crema de mascarpone si zmeura

Pentru mine si familia mea, luna noiembrie este luna cea mai importanta din an fiindca toti trei ne sarbatorim zilele de nastere dar si doua dintre zilele onomastice. Este luna in care pregatesc cele mai multe torturi si deserturi !!
Si fiindca provocarea venita de la Delaco era de a face un desert festiv, s-a potrivit perfect, acest tort cu crema de mascarpone si zmeura l-am pregatit fiului meu, de ziua lui de nastere si onomastica.
La multi ani, dragul meu !! :*

tort cu crema de mascarpone si zmeura

Este un tort savuros, cu o crema fina din ganache de ciocolata alba, mascarpone si zmeura. Nu este cel mai usor de facut dar nici cel mai greu, trebuie doar sa ii acorz mai mult timp si sa nu ii grabesti pasii de preparare fiindca atat cremei cat si jeleul de zmeura ii trebuie un timp de racire.
Eu am ales sa il fac cat mai simplu, i-am dat un aspect marmorat cu putin sos de zmeura si l-am decorat cu trandafiri naturali din gradina mea <3

Mai jos gasiti doua torturi ce le-am pregatit de-a lungul timpului pentru fiul si fiica mea!!

Tort cu crema de mascarpone si zmeura -Ingrediente

  • pentru un tort cu Ø de 18 cm
    Blat de vanilie
  • 3 oua
  • 75 g zahar
  • 75 g faina alba
  • un plic zahar vanilat bourbon
    Crema de ciocolata alba cu mascarpone
  • 500 g mascarpone- Delaco
  • 400 g ciocolata alba
  • 200 g smantana pentru frisca
  • vanilie
    Jeleu de zmeura
  • 400 g zmeura proaspata sau congelata
  • 170 g zahar
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 5 g gelatina maruntita
    Sirop cu aroma de vanilie
  • 150 ml apa
  • 75 g zahar sau dupa gust
  • esenta de vanilie
tort cu crema de mascarpone si zmeura

Tort cu crema de ciocolata alba si mascarpone- Mod de preparare

Cum pregatim jeleul de zmeura ?!

Zmeura congelata sau proaspata se pune intr-o tigaie, se adauga zaharul, zeama de lamaie si se soteaza cam 10-15 min la foc potrivit. Se da deoparte si se paseaza prin sita pentru a indeparta semintele.
Din sosul rezultat dam deoparte 200 ml pentru jeleu iar restul il pastram pentru stratul de crema si decor.
Gelatina se pune la hidratat in 30 ml apa, dupa care se adauga in cei 200 ml de sos de zmeura. Se pune din nou sosul pe foc cat sa se topeasca gelatina, mare atentie, se amesteca continu si sub nici o forma nu trebuie lasat sa dea in clocot.

sos de zmeura

Se tapeteaza cu folie de plastic o forma de ceramica cu Ø de 16 cm, se pune sosul de zmeura cu gelatina si se introduce in frigider pana ce jeleul capata consistenta.
Dupa ce am pregatit jeleul de zmeura, fierbem siropul de zahar, il aromatizam cu vanilie si il lasam sa se raceasca.

tort cu crema de mascarpone si zmeura

Cum pregatim crema de ciocolata alba cu mascarpone?!!

ingrediente crema

Smantana se incalzeste pana aproape de punctul de fierbere.
Se toarna peste ciocolata alba si se lasa cateva minute pana ce ciocolata se inmoaie apoi se omogenizeaza.

ganache de ciocolata alba

Se acopera vasul cu o folie de plastic si se da la rece pentru 2-3 ore .
Se scoate din frigider si se mixeaza cateva minute pana ce crema devine spumoasa.

crema de ciocolata cu mascarpone

Se adauga mascarponele rece si se mai mixeaza inca 2-3 min pana ce crema devine omogena, exact ca in imagine. Nu trebuie mixata mai mult timp fiindca exista riscul sa se taie.
Crema se imparte in trei : doua parti raman albe iar a treia parte se amesteca lejer cu sosul de zmeura din care am oprit doua linguri pentru a-l folosi la decor .

Cum pregatim blatul de tort cu vanilie?!

Se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se bat spuma cu zaharul si sarea, se adauga galbenusurile amestecate cu zaharul bourbon si se incorporeaza usor cu o spatula.
Se adauga faina cernuta si se incorporeaza in compozitia de ou.

blat de tort cu vanilie

Se coace intr-o forma de tort cu Ø de 18 cm, in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 30-35 min.
Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca apoi se scoate din forma si si se taie in 3 foi.

blat pentru tort
Asamblare tort !!

Tortul se monteaza in forma in care a fost copt blatul.
Se aseaza in forma prima foaie de blat, se insiropeaza usor cu siropul rece apoi se adauga un strat uniform de crema alba. Se aseaza deasupra cremei jeleul si se acopera cu restul de crema alba.

asamblare tort

Se pune a doua foaie de blat, se insiropeaza usor si se toarna crema amestecata cu sosul de zmeura.
Se aseaza si a treia foaie, se preseaza usor , se acopera cu o folie si se da la rece pentru 2-3 ore sau peste noapte.
Se trece cu un cutit pe margine, se indeparteaza inelul formei si se aseaza pe platoul de servire.

tort umplut

Se imbraca tortul cu cea de a doua parte de crema alba din care se opreste doua linguri pentru a folosi la decor.
Crema se amesteca cu sosul de zmeura si se unge din loc in loc pe lateralele tortului.
Se aseaza platoul cu tortul pe un platou rotativ si cu o spatula se trece pe lateralele tortului in timp ce platoul se roteste, astfel se formeaza aspectul marmorat.

tort cu crema de mascarpone si zmeura

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram . 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow on Instagram