Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Dulceata de Gutui- Birsalmalekvar






Ingrediente pentru 1 portie: 500 ml apa
600 gr gutui cantarite dupa ce au fost rase pe razatoarea mare(sau taiate bastonase subtiri)
1 kg zahar
100 ml zeama lamaie
2-3 cm baton vanilie ( sau 2 plic zahar vanilat)

Preparare :

Spalam gutuile sa indepartam puful de pe ele. Le curatam si le dam pe razoatoarea mare (sau le taiati bastonase subtiri). Stoarceti atatea lamai pana obtineti 100 ml zeama. Intr-o cratita emailata (sau fonta ) puneti 500 ml apa la fiert cu 1 kg zahar si 100 ml zeama de lamaie. Cand este fierbinte adaugati gutuile rase . Gutuile se vor oxida , dar nu va speriati ,dupa ce le puneti in siropul fierbinte ele isi vor recapata culoarea. Dupa ce a-ti adaugat gutuile taiati o bucatica de circa 2-3 cm din batonul de vanilie si il puneti sa fiarba alturi de gutui in sirop(daca nu aveti baton de vanilie , zaharul vanilat se adauga cu 1 minut inainte de a lua dulceata de pe foc). Lasati focul pe mediu si amestecati continuu. . Se continua fierberea pana siropul se leaga(cand ridicam lingura din cratita pe latul ei apar trei sau 2 picaturi care cad deodata). Cand gutuile au un aspect lucios si plutesc in sirop sirop cratita se ia imediat de pe foc, deoarece gutuile se inchid la culoare si dulceata va avea ungust de zahar ars.
Se spumeaza si apoi cratita luata de pe foc se acopera cu un servet umezit in apa rece si bine stors. Daca acest se usuca repede il umezim din nou si acoperim din nou cratita. Lasam dulceata sa raceasca complet in cratita (eu l-am lasat toata noaptea si pe dimineata a fost inchegata) , apoi se pune in borcane . Inchidem borcanele si le asezam in camara.

Pofta Buna !

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

  • Sabina

    31/10/2008 at 15:26

    Super! Dulceata aceasta ma duce cu gandul la bunica si la cei doi gutui din curte 🙂

  • Leila

    31/10/2008 at 17:22

    si mie mi-a fost dor de aceasta dulceata 🙂 Pe vremuri o facea si bunica si … Doamne ce buna era …

  • Anonymous

    11/09/2011 at 12:06

    buna dulceata

  • Anonymous

    11/09/2011 at 12:09

    o varianta mai buna a acestei retete e sa folositi in loc de apa de la robinet ,apa fiarta de pe cojile si cotoarele gutuilor folosite.Eu le fierb si apoi le strecor,contin foarte multa gelatina si aroma

    maria.53 ani

  • Lory

    11/09/2011 at 13:16

    Maria multumim :* e o idee foarte buna 🙂 sigur am sa o pun in practica 🙂
    Lory

  • Nico

    27/09/2011 at 05:25

    Am facut si eu in seara asta! N-am avut 1 kg de zahar am pus doar 800 gr. si parca tot mi s-a parut un pic prea dulce pt. mine, dar tot este absolut delicioasa. Super simplu! Pot sa pun chiar mai putin zahar data viitoare? Ma gandesc 500 de gr. si poate doar 350 ml. de apa? Vreau sa simt gustul gutuii mai mult. Ce credeti? Multumesc!

  • Leila

    27/09/2011 at 08:43

    Nico, cred ca ar trebui atunci sa maresti cantitatea de gutui . In loc de 600 g pune dublu , lasa zaharul totusi macar 800 gr si apa nu o reduce . Gutuiul e de felul ei mai tare si trebuie sa fiarba un pic ptr a se inmuia . Sa ma tii la curent cu schimbarile pe care le-ai mai facut . Pupice si sa ai o zi superba ! :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *