Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Dulceata de porumbele

Dulceata de porumbeleDulceata de porumbele

Porumbele consumate sub forma de gem, sirop sau ceai, sunt astringente. Ti se face gura punga in limbaj popular, diuretice, tonifiante si antiseptice. Fructele uscate si facute  ceai contribuie la eliminarea acidului uric din organism.

Decoctul de porumbele dizolva pietrele si nisipul care se formeaza la rinichi. Contine  calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu. Porumbelele sunt cele mai bogate in tanin. Taninul elimina bacteriile prin locurile pe unde trece, incepand cu gura, gat, stomac, intestin. Taninul se mai gaseste in telina, in scoarta socului, in frunza de nuc, in coaja strugurilor negri.

Deci nu se putea sa ratez aceasta ocazie de a face cateva borcanele cu Dulceata de porumbele si alte bunatati  ca Siropul de Porumbele, Lichiorul de Porumbele.  Va recomand sa rasfoiti si Dulceata de Catina , Nectarul de Catina si Catina cu miere.

Ingrediente Dulceata de porumbele :

3 kg porumbele
2 lamai
5 plicuri zahar vanilat (sau 2 fiole esenta de vanilie)
1 pachet Gelfix 3:1
1 baton scortisoara
900 g zahar
900 ml apa

Preparare Dulceata de porumbele :
Indepartam coditele de la porumbele pe cat putem, le spalam in mai multe ape. Le punem la scurs intr-o strecuratoare mai mare.
Intr-o cratita punem porumbelele spalate si scurse si le zdrobim putin cu mana sau cu zdrobitorul de cartofi. Le punem la fiert impreuna cu 900 ml apa pentru 30 minute dupa ce a dat primul clocot.

Avem grija sa amestecam des sa nu se prinda de cratita. Trebuie sa amestecam destul de des caci pufaie ca un mic vulcan. Dupa cele 30 minute de fiert tragem deoparte cratita si pasam porumbelele fierte printro sita cu gauri mai maricele.

Dulceata de porumbeleNu aruncati restul ce ramane dupa pasat caci aceasta parte o puteti folosi sa preparati si un delicios Sirop de porumbele.
Compozitia rezultata dupa pasare o punem inapoi la fiert impreuna cu coaja de lamaie razuita, vanilia, batonul de scortisoara, zeama de lamaie pentru circa 15 minute.

Dupa ce a fiert cu aceste condimente adaugam zaharul cu care il mai fierbem 10 minute dupa care adaugam Gelfix-ul amestecat cu 5 linguri de zahar si mai lasam sa fiarba 5 minute. Punem dulceata in borcanele, lasam sa se prinda deasupra o pojghita, capsam borcanelele si apoi le punem in camara.

Dulceata de porumbeleSpor sa aveti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram