Pretul fructelor de anul acesta m-a facut sa renunt a mai pregati gemuri sau dulceturi cum faceam altadata. Pretul afinelor se pare ca a ramas pe loc, nu ca ar fi iefitne dar nu sunt mai scumpe
In camara mai avem un singur borcanel de dulceata de afine, asa ca am zis sa incerc o reteta noua si sa intregesc stocul.
Nu am mai facut dulceata obisnuita ci am testat acest gem de afine cu suc de mere si foarte putin zahar. Nu am fost eu prea curajoasa dar sigur ma puteam lipsi si de suta de grame de zahar pe care am pus-o la 1 kg de fructe.
A iesit un gem delicios, chiar dulce, sucul de mere a ajutat mult, dand dulceata dar si sa se lege. Merele continand multa pectina si sunt de ajutor in prepararea gemurilor. Gemuri si dulceturi
Storcator de fructe
Sucul de mere e de preferat sa fie proaspat. Asa evitam sa folosim suc cu conservanti sau alte ingrediente ascunse. Eu m-am folosit de storcatorul de fructe HSF-K1000DCWP de la Heinner Electrocasnice. Cu el, in cateva minute am facut un delicios suc de mere cat sa pun la gem dar si sa ma bucur de aroma lui.
Colega mea face un delicios suc de mere pasteurizat ce tine peste iarna. Asa ca daca aveti multe mere ar fi pacat sa nu il incercati!!
Gem de afine cu suc de mere- Ingrediente
- 1kg afine de cultura
- 300 ml suc de mere proaspat
- 100 g zahar
- 2 lg zeama de lamaie
Cum preparam gemul de afine
Pentru inceput merele se spala si se curata apoi se trec prin storcatorul de fructe.
Sucul de mere obtinut se toarna in cratita peste afinele curatate si spalate si se pune la fiert la foc potrivit.
Se amesteca din cand in cand si se fierb pana ce zeama scade si incepe sa se lege putin (cam 25 min).
Se adauga zaharul si zeama de lamaie si se mai fierbe cam 10 min. Daca vi se pare ca gemul este prea subtire il mai puteti fierbe inca 10 min.
Se da deoparte si se acopera vasul cu un prosop de bucatarie udat cu apa rece si stors bine. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune in borcanele de sticla sterilizate in prealabil.
Borcanelele umplute cu gem se pun intr-o cratita cu un prosopel in ea. Se adauga apa rece pana aproape de capac si se lasa la fiert 20 min din momentul in care apa din vas incepe sa fiarba.
Se lasa sa se raceasca in vasul cu apa, apoi se scot si se aseaza in camara.
Gem de afine cu suc de mere si foarte putin zahar
Concluzia e ca am obtinut un gem legat, dulce ce contine doar 100 g zahar adaugat la cantitatea de 1kg fructe. Se merita sa il incercati, anul trecut`eu am facut un gem de prune astfel, insa nu am mai adaugat zahar deloc. Nu a iesit cel mai dulce gem insa pot sa spun ca e delicios, mai am vre-o 3 borcanele in camara, deci a trecut si proba timpului.


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!