Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Gem de Gutui

Gem de GutuiGem de Gutui
In fiecare an prepar acest gem de gutui aromat. Toata casa se umple de parfumul gutuilor. Va invitam cu drag sa rasfoiti si alte retete pana va fi  gata gemul de gutui.Obligatoriu trebuie sa facem  clatite in ziua in care fierbem gemul de gutui.  In cele ce urmeaza am sa scriu cum prepar eu acest gem de gutui.
Cele mai bune clatite, de fapt reteta de Clatite Fragede le gasiti la noi. Pentru a fierbe mai repede gemul olositi cu incredere oala cu presiune. Este de mare foloss mai ales atunci cand te grabesti si vrei sa termini cat mai repede lucrul.

Ingrediente Gem de Gutui :

3 kg gutui (curatate de seminte)
900 g zahar gelifiant Margaritar
2 lamai
600 ml apa
4 plicuri zahar vanilat

Preparare Gem de Gutui :

Spalam in apa rece gutuile dupa care le taiem in patru si indepartam cotorul cu seminte. Dupa ce am terminat aceasta operatiune razuim pe razatoarea mare gutuile (eu le-am razuit cu robotul de bucatarie merge mult mai usor). Gutuile razuite le  punem in oala cu presiune,adaugam 600 ml apa, zeama de la cele 2 lamai si am lasat pana au inceput sa se lase gutuile (daca nu folositi oala cu presiune fierbeti pe foc mic pana fructele sunt moi) dupa care punem capacul si  lasam 12 minute la fiert de cand incep sa iasa primii aburi prin supapa de siguranta.

Dupa cele 12 minute indepartam capacul de pe oala cu presiune, adaugam zaharul gelifiant si zaharul vanilat cu care fierbem gemul nu mai mult de 10 minute. Adaugam la gem, 1/2 lingurita salicil sau 1 lingurita praf conservant (alege fiecare daca pune sau nu conservant este optiunea fiecaruia dintre noi), asezam gemul in borcane,capsam si le punem intre paturi la dunst uscat.

gem de gutui Sa aveti spor la conservarit ! Daca nu doriti sa folositi conservant va recomand sa sterilizati inainte borcanele, apoi procedati ca in reteta.

10 Shares

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

  • Dorina

    20/10/2017 at 21:49

    In ce oala cu presiune intra 3 kg de gutui ?
    Tocmai ce am făcut gem de gutui din 2,6 kg și abia mi-au intrat intr-o cratiță destul de mareeee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.