Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Ketchup de casa

ketchup-1

Pot sa spun cu mana pe inima ca suntem fani Ketchup. Fie dulce, fie picant nu se poate sa nu prepar an de an aceasta reteta de ketchup de casa. Prefer sa prepar ketchup-ul in casa decat sa il cumpar deoarece este mult mai aromat si mai gustos decat cel cumparat. Cred ca sunteti de acord cu mine din acest punct de vedere. Va recomand sa incercati si Ketchup Picant preparat de Lory. Sunt sigura ca va fi si aceasta reteta de ketchup pe placul vostru.

Ingrediente Ketchup de casa:

3 kg rosii,
1 kg ardei rosii,
5 mere de vara,
5 buc. ceapa rosie,
200 g zahar,
6 lingurite sare,
100 ml otet 10%,
1/2 lingura piper negru boabe,
1 lingura mustar boabe,
6 catei usturoi,
3 linguri boia dulce,
2-3 ardei iuti(facultativ, daca vrem sa fie picant),
1 lingura salicil(Sau praf conservant),

Preparare Ketchup de casa:
Rosiile le spalam, le taiem si le dam prin masina de stors rosii. Taiem merele in patru,le indepartam semintele si le spalam. Curatam ceapa rosie si o spalam sub jet de apa.Curatam ardeii grasi (sau kapia) de seminte si ii taiem julien. Sucul de rosii rezultat il punem la fiert. Adaugam in el merele taiate , ceapa si ardeii taiati . Intr-un saculet de tifon punem boabele de mustar si piperul , legam sacutelul si il introducem in cratita. Lasam sa fiarba la foc mic pana merele , ceapa si ardeii sunt fierte. Indepartam saculetul, apoi dam compozitia prin blender sau robot de bucatarie(sau le pasiram prin sita). Pasta obtinuta o punem inapoi la fiert impreuna cu 6 lingurite sare, 100 ml otet, 200 g zahar pe care il amestecam initial cu 3 linguri boia dulce(tot acum daca dorim sa obtinem un ketchup picant adaugam si ardeii iuti), si intr-un saculet de tifon punem 6 catei usturoi pe care inainte ii zdrobim un pic cu lama cutitului. Lasam sa fiarba la foc mic pana compozitia se ingroasa. Oprim focul si la toata cantitatea rezultata adaugam o lingura salicil(sau praf conservant), amestecam pana acesta se dizolva,si indepartam saculetul cu usturoi. Turnam ketchup-ul in borcanase sau sticlute, le capsam si le asezam la dunst uscat in paturi pana a doua zi.

Pentru cine doreste ca ketchup-ul sa fie mai aromat poate sa adauge la saculetul de mustar si piper cateva cuisoare ,circa 5 buc. ,1 baton scortisoara , si 3 boabe ienibahar.

Pofta Buna!

Print Friendly, PDF & Email

Recent Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Load More...