Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Sarmale cu ciuperci in frunze de tei

Sarmale cu ciuperci in frunze de tei

Daca inca nu ati facut pana acum sarmalute in frunze de tei, acum e momentul!! Frunzele sunt atat de fragede si gustoase incat da un gust foarte placut sarmalutelor.
De curand am primit de la Valenii de Munte, un brand clasic si modern totodata, un cos cu produse conservate, pe baza de rosii- ketchup, pasta de tomate, rosii in suc de rosii, piure de rosii, bulion si alte bunatati.
De cum le-am vazut, m-am gandit ca e timpul sa fac cateva sarmale cu ciuperci in frunze de tei fiindca acum frunzele de tei sunt numai bune pentru sarmale.
Am folosit pasta de tomate cu concentratie de 24% pregatita din rosii alese cu drag in cea mai buna perioada a anului si prelucrate in varf de sezon, garantand astfel cel mai bun gust.
Este o pasta dulceaga, foarte concentrata ce da gust, culoare si savoare mancarurilor.

conserve valenii de munte

Au iesit niste sarmale atat de bune, cu frunza frageda si foarte gustoase incat au disparut imediat. Recomand sa le incercati, sunt delicioase!!
Mai jos va las inca doua retete de sarmale, click pe numele de pe poza pentru a vedea reteta!!

Sarmale cu ciuperci in frunze de tei-Ingrediente

  • pentru 50 de sarmale
    • Umplutura
      • 500 g ciuperci proaspete
      • 250 g orez cu bob rotund
      • 2 morcovi
      • 1 legatura ceapa verde
      • 2 cepe
      • 4 linguri pasta de tomate Valenii de Munte
      • 4 linguri de ulei
      • 2 oua
      • 2 linguri faina de malai
      • 1 legatura de patrunjel verde
      • sare si piper macinat
    • Alte ingrediente
      • frunze de tei proaspete
      • 1 lingura pasta de tomate
      • sare
      • ulei pentru uns tava
      • smantana/iaurt grecesc

Cum pregatim sarmalele cu ciuperci

Pentru inceput se spala bine frunzele de tei pentru a indeparta orice urma de praf sau alte impuritati.
Se pune la incalzit apa intr-o cratita, se adauga sare, iar cand da in fiert se pun frunzele de tei si se oparasc pentru 1 min, cat sa devina maleabile. Nu le opariti prea tare fiindca sunt fragede si riscati sa se rupa la impachetare. Se scot din apa si se lasa sa se raceasca.

Sarmale cu ciuperci in frunze de tei

Preparare umplutura

Ceapa verde si ceapa uscata se toaca marunt, morcovii se rad prin razatoarea de mere, ciupercile se toaca marunt (eu am folosit un chopper)
Intr-o cratita incapatoare se pune uleiul la incins, se adauga ceapa tocata, morcovul ras, sare si piper si se calesc pret de 2-3 min. Se adauga apoi si ciupercile tocate si se continua calirea inca 3-4 min. Peste compozitia rezultata se adauga pasta de tomate, se amesteca pana se incorporeaza, apoi se adauga orezul spalat si bine scurs.

compozitie de sarmale

Se mai tine pe foc inca 1-2 min cat sa absoarba orezul tot lichidul din compozitie. Se rastoarna compozitia rezultata intr-un castron si se lasa sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit se adauga ouale, faina de malai, patrunjelul tocat si se potriveste gustul cu sare si piper.

frunze de tei pentru sarmale

Cum se modeleaza sarmalele

Se rupe codita la frunza de tei, se aseaza in palma stanga cu partea lucioasa in jos, se pune o lingurita din compozitie, se ruleaza cat mai strans si cu degetul aratator se indeasa capetele in interior.
Sarmalele astfel pregatite se aseaza ordonat intr-o forma de graten unsa in prealabil cu ulei si in care a fost asezat un strat de frunze de tei. Deasupra se acopera sarmalele cu inca un strat de frunze.
Se toarna peste ele apa calduta amestecata cu o lingura de pasta de tomate si putina sare, astfel incat sa le cuprinda in intregime .
Se acopera cu o folie de staniol si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 90 de min, sau pana ce frunza si orezul din sarmalute sunt bine fierte.

sarmale la cuptor

Mie imi place ca sarmalele sa fie ferme la atingere, sa le pot lua cu mana si musca din ele. Tocmai de aceia eu pun in ele si ou si faina de malai, iar cantitatea de apa o potrivesc astfel incat dupa fierberea sarmalelor sa ramana foarte putina in vas. Prefer sa mai adaug pe parcurs apa fierbinte decat sa adaug multa de o data si la final sa ramana multa zeama in ele.
Daca va plac sarmalele putin mai moi, atunci puteti renunta la oua si la faina de malai.
Se pot manca calde alaturi de mamaliguta, smantana, ardei iute, sau pasta de hrean. Eu am preferat sa le mananc alaturi de un iaurt grecesc !!
Au fost delicioase, le voi repeta cat de curand !!
Sa aveti spor si pofta!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram