Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Beigli cu Nuca-Dios Bejgli

Da ! Este Beigli cu Nuca-Dios Bejgli cum ii zicem noi in familie caci pe jumatate sunt si maghiara. Prietenii romani le spune Baigli si sunt foarte incantati de aceste sucituri mici de cozonac. Le mai spun Cozonac unguresc cu multa umplutura. Imi place sa pregatesc acesti Beigli datorita faptului ca au multa umplutura. Preferatii mei sunt acestia cu nuca si stafide iar altii din familie ii prefera cei cu umplutura de Mac.
In cele ce urmeaza aveti mai jos pasii de preparare al acestor Cozonaci unguresti, Beigli.

Ingrediente aluat pentru 2 sucituri de Beigli cu Nuca-Dios Bejgli :200 g unt (sau margarina)
600 g faina
100 g zahar praf
2 galbenusuri
1 praf sare
30 gr drojdie proaspata
200 ml smantana
50 ml lapte
1 ou pentru uns aluatul

Ingrediente umplutura pentru Beigli cu Nuca-Dios Bejgli :
150 ml apa
250 g zahar
4 linguri miere de albine
250 g nuca macinata
250 g nuca maruntita
100 g stafide
1/2 lingurita cafea macinata
1 fiola esenta rom
1/4 lingurita scortisoara macinata
2-3 plicuri zahar vanilat (sau 1 fiola esenta vanilie)

Preparare Beigli cu Nuca-Dios Bejgli :
Aluat:
In 50 ml lapte caldut dizolvam 30 g drojdie impreuna cu 1 praf de sare . Intr-un vas punem 600 g faina , 200 g unt (margarina) , 100 g zahar praf ,2 galbenusuri de ou ,laptele in care am dizolvat drojdia si 200 ml smantana si incepem sa lucram bine toate ingredientele pana obtinem un aluat omogen. Punem aluatul intr-o punga in care presaram un pic de faina si il dam la rece pentru 2 ore.

Umplutura: Punem 150 ml apa intr-un vas la fiert la care adaugam 4 linguri miere de albine si 250 gr zahar. Lasam pe foc pana zaharul se topeste apoi adaugam 250 g nuca macinata si 250 g nuca maruntita ( in mojar , sau taiata bucatele cu cutitul ) si fierbem timp de 2 -3 minute. Luam de pe foc si adaugam stafidele , 1/2 lingurita cafea macinata , 1/4 lingurita scortisoara macinata , esenta de rom , esenta de vanilie (sau zaharul vanilat ) . Amestecam si lasam umplutura sa raceasca .

Scoatem aluatul de la rece si ne apucam sa intindem pe o planseta presarata cu faina suciturile . Inainte impartim aluatul in 2 bucati. Intindem fiecare parte sub forma dreptunghiulara cu o grosime de aproximativ 0.5 cm si intindem o parte din umplutura racita.

Lasam pe fiecare parte a aluatului intins la margine un spatiu liber de aproximativ 1-1.5 cm si rulam aluatul ( atentie sa nu rulati starns suciturile , lasati cat mai lejer ). Suciturile le asezam in forma de chec in care punem hartie de copt in prealabil , ungem deasupra cu ou si cu furculita intepam in mai multe locuri suciturile.

Formele le punem in cuptorul incalzit in prealabil si lasam la copt primele 5 minute la foc mare apoi reducem la foc mic si coacem mai departe pana sunt frumos rumenite(sau se face proba cu scobitoarea ). Se scot din cuptor ,le lasam la racit in forma , acoperite cu un prosop.

 

[amd-yrecipe-recipe:126]

Pofta Buna !!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *