Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cozonac Cu Mac si Ghimbir

Cozonac Cu Mac si Ghimbir
Cozonacul Cu Mac si Ghimbir este un cozonac foarte bun cu miez pufos, umplutura aromata. Reteta am gasit-o intr-o revista, Secretele Bucatariei la care aveam abonament si am notat-o in caietul cu retete. Pe atunci nu aveam blogul si toate retetele care imi placeau din reviste le notam sarguincios. L-am si pregatit de cateva ori si dupa ce am pornit la drum cu Bucataresele Vesele am refacut reteta. Acum iar mi-am adus aminte de ea si ar trebui sa o refac sa reimprospatez imaginile,macar cele finale.

Ingrediente Cozonac Cu Mac si Ghimbir:
1 kg faina
8 galbenusuri (+ 1 galbenus sau 2 pentru uns deasupra cozonacii)
sare cat intra in causul palmei
3 pachete zahar vanilat
2 bucati de unt de marimea unei nuci
coaja rasa de la o lamaie
2 maini de zahar(cand scriu o mana de… va ganditi la cantitatea pe care o luati in mana din pachet)
1 mana de ulei (la cat turnati in palma facuta caus)
30 g drojdie proaspata
lapte

Umplutura pentru Cozonac Cu Mac si Ghimbir:
400 g mac macinat
200 g zahar
4 linguri lapte praf
20 g ghimbir razuit

Glazura:
2-3 linguri zeama lamaie
5 linguri zahar praf

Preparare Cozonac Cu Mac si Ghimbir:
In 250 ml lapte caldut dizolvam drojdia, 2 linguri zahar, sarea, zaharul vanilat.
In faina se face o gaura in care turnam amestecul de mai sus si il amestecam cu un pic de faina si lasam la dospit la loc caldut 1/2 ora.

Dupa ce a dospit adaugam cele 8 galbenusuri, untul , zaharul, coaja rasa de la lamaie si se framanta pana cand aluatul face besici.(Aluatul se lasa mai moale sa nu fie prea tare). Daca aluatul e prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut pana devine mai moale. Dupa ce au aparut primele besici ,punem o mana de ulei dupa care mai framantam cca. 10 minute , apoi il punem la dospit la loc caldut (sa isi dubleze volumul). In timpul cat cozonacul dospeste la loc caldut , pregatim umplutura . Macul se macina impreuna cu zaharul (eu am avut mac gata macinat si am adaugat zahar tos direct ) , si il amestecam cu 4 linguri de lapte praf si ghimbir razuit pe razatoarea fina (ghimbirul este optional, dar …. v-as recomanda totusi sa incercati varianta cu ghimbir , da un gust aparte umpluturii de mac )

Dupa ce a dospit scoatem aluatul , il impartim in 2 si il intindem cu mana in doua dreptunghiuri de aproximativ 40 cm / 60 cm, il umplem in asa fel incat sa lasam pe fiecare latura al dreptunghiului un spatiu fara umplutura de aporximativ 2 cm.

Rulam aluatul cu umplutura pe latura mai lunga (cea de 60 cm ), cele 2 capete le ungem cu un pic de albus si le suprapunem apasand usor. Asezam in tava unsa (forma de tort detasabila ), si pe toata suprafata cozonacului facem crestaturi de aproximativ 2 cm in adancimea aluatului in zig-zag . Lasam la dospit inca 20 minute in forma.

Dupa ce a dospit in tava ungem cozonacii cu galbenus de ou si-l punem in cuptorul preincalzit(in momentul in care am pus cozonacul la dospit in tavi pornim si cuptorul). Se coace initial timp de aproximativ 5 minute la foc iute ,apoi se coace mai departe la foc mic , se verifica cu o scobitoare cam dupa 1 ora daca e copt.

Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa stea 2-3 minute in tava , dupa care se scot ,se aseaza pe un prosop , se acopera cu un alt prosop peste care se pune o bucata punga si iar se acopera cu un prosop si se lasa asa pana raceste. La final daca doriti puteti stropi cozonacii cu o glazura facuta din 2-3 linguri zeama lamaie amestecata cu 5 linguri zahar praf.

[amd-yrecipe-recipe:128]

Pofta Buna !

3 Shares

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow on Instagram