Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Paine naan cu usturoi si unt- lipii indiene

Paine naan cu usturoi si unt- lipii indiene

De foarte mult timp am in plan sa pregatesc aceasta paine naan cu usturoi si unt- lipii indiene cum li se mai spune. Imi plac lipiile si turtele noastre taranesti, le mananc cu mare placere alaturi de mancaruri sau magiun de prune.
Cand am primit spre testare Gratarul electric FRAM FEG-F2500SL, cu placa fixa turnata si invelis antiaderent, gandul m-a dus imediat la aceste lipii, mi-am zis ca a sosit momentul sa le incerc.
Este o reteta din bucataria indiana, coacerea lor facandu-se in cuptoare speciale numite cuptoare tandoor.

grill electric fram

Spre bucuria mea, Gratarul electric FRAM FEG-F2500SL si-a facut cu succes treaba, lipiile s-au copt uniform si repede datorita placii antiaderente, dar si a termostatului cu care am putut ajusta temperatura in functie de nevoie. Placa se curata extrem de usor, se poate sterge cu un prosopel umed sau chiar cu prosoape de hartie. Este prevazuta cu doua manere ce nu se incalzesc, este usor de manevrat, nu este grea si poate fi asezata si pe masa.
Se poate gati cu ajutorul ei carne, legume si chiar am facut si pancakes, e destul de incapatoare asa ca v-o recomand cu incredere!!
Va las mai jos doua ideei faine in care ati putea folosi aceasta placa electrica de la FramElectrocasnice!!

Paine naan cu usturoi si unt- lipii indiene- Ingrediente

  • Lipii
    • 600 g faina alba
    • 60 g apa calda
    • 20 g drojdie proaspata
    • 150 g lapte cald
    • 250 g lapte batut
    • 30 ml ulei
    • 30 g zahar
    • 12 g sare
  • Dressing
    • 70 g unt 82% grasime
    • 3 catei de usturoi
    • patrunjel verde sau coriandru
Paine naan cu usturoi si unt- lipii indiene

Cum pregatim painea naan

Drojdia, zaharul si apa calduta se pun intr-un vas impreuna cu doua linguri de faina, se amesteca si se lasa cam 10 min pana ce drojdia se activeaza.
Faina cernuta se pune in bolul robotului(am folosit  Robotul de bucatarie Heinner ExpressRobot (HPM-L1200RD )sau intr-un castron, se adauga sarea si drojdia activata.

ingrediente paine naan

Se incepe framantarea adaugand laptele cald si laptele batut. Se framanta pana ce aluatul devine omogen si elastic, se adauga uleiul si se mai framanta pana la incorporare.

framantare aluat

Se acopera vasul cu o folie si se lasa la crescut pana ce isi dubleaza volumul.

aluat lipii indiene

Dupa ce aluatul a crescut, se portioneaza in bucati egale, eu l-am portionat in 13 bucati, se rotunjesc, se acopera cu o folie si se lasa odihnit timp de 10 min.

modelare lipii

Cat timp bilele de aluat se odihnesc, se toaca marunt patrunjelul si se pregateste dressingul din unt si usturoi. Untul se topeste la foc mic, se adauga usturoiul zdrobit si un strop de sare. Se lasa la infuzat pana ce se coc lipiile.

unt cu usturoi

Cum coacem painea naan- lipiile indiene

Pe o planseta infainata se intind bilele de aluat in foaie subtire de forma ovala.
Cand plita FRAM FEG-F2500SL este incinsa, se aseaza lipiile si se coc pana ce se rumenesc, se intorc si se mai lasa la copt inca 2-3 min.

coacere paine naan

Se scot pe un platou si se ung din belsug cu dressingul de unt cu usturoi si se presara cu patrunjel tocat sau coriandru.
Se pot manca alaturi de frigarui, mancaruri cu sos, sau pur si simplu ca atare. Sunt foarte gustoase si cam dau dependenta!!
Sa aveti spor si pofta!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow on Instagram