Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Oua dulci cu lichior

Oua dulci cu lichior

Oua dulci cu lichior este o prajitura de casa specifica sarbatorilor de Paste. Le-am preparat si de Pastele catolic si le voi prepara si de Pastele ortodox caci au fost foarte apreciate. Aceste oua dulci cu lichior sunt usor de preparat chiar daca descrirea retetei este mai lunga … Am incercat sa explic cat mai pe indelete procedurile pentru ca sa va fie mai usor de preparat acest desert. Sper sa va fie pe plac si sa le incercati si voi.

Ingrediente aluat Oua dulci cu lichior :
600 g faina
300 g untura (400 g unt sau margarina)
120 g zahar
3 oua
2 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt
¼ lingurita sare

Ingrediente crema ciocolata neagra Oua dulci cu lichior :
200 ml frisca
240 g ciocolata de menaj
50 g unt sau margarina
2 linguri lichior de oua

Ingrediente crema galbena Oua dulci cu lichior :
250 g ciocolata alba de menaj
80 ml lichior de oua
eventual 1-2 picaturi colorant galben pentru a intensifica culoarea

Glazura alba :
150 g zahar
1-2 linguri apa
1 fiola esenta de vanilie

Preparare aluat oua  :
Pentru aluat amestecam intr-un vas faina, sarea , zaharul, zaharul vanilat si praful de copt. Adaugam untura (untul sau  margarina) si le amestecam. Acum adaugam  ouale si framantam bine aluatul pana se omogenizeaza. Punem aluatul rezultat in folie alimentara si o punem la rece pana preparam cremele.

preparare oua dulci cu lichior

Preparare crema ciocolata neagra :
Punem frisca impreuna cu ciocolata neagra pe baie de aburi pana ciocolata se topeste. Se ia deoparte se adauga 50 g unt sau margarina si 2 linguri de lichior de oua. Se lasa la rece pentru circa 3 ore (de preferat ar fi sa stea la rece de la o zi la alta).

Dupa ce am preparat crema de ciocolata trecem sa coacem outele din aluatul pregatit. Intindem aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina la o grosime de circa 3 mm. Decupam  cu o forma rotunda cu diametru de 6 cm bucati de aluat in asa fel incat sa aiba fiecare pereche. Aluatul ce cade la decupat se framanta din nou, se intinde si se decupeaza iarasi. Un ou va fi format din doua parti de aluat. Fiecare parte rotunda se modeleaza sub forma de ou (daca aveti forma ovala de decupat e mai usor )si o parte se decupeaza pe mijloc cu o forma mai mica cu diametrul de 3 cm. Bucatile decupate se coc in cuptorul preincalzit, nu mai mult de 10 minute caci se coc foarte repede.  Se scot si se lasa la racit. In timpul cat outele racesc pregatim glazura de zahar cu care vom unge partea decupata pe mijloc . Amestecam zaharul praf cu esenta de vanilie si apa apoi amestecam pana devine ca o pasta compozitia. Daca e prea groasa mai adaugam apa, daca e prea subtire adaugam zahar. Trebuie sa obtinem in final o glazura de zahar nici prea fluida, dar nici prea groasa pentru a putea glasa suprafata oului decupat. Fiecare parte se da cu o pensula cu aceasta glazura de zahar si se lasa la uscat pana se intareste.
Pana partile de ou glazurate se usuca preparam crema de ciocolata neagra care a racit intre timp. Bagam mixerul in crema respectiva  si o spumam putin, cat sa devina  cremoasa (maxim 2 minute). Cu aceasta crema vom lipi cate o parte de ou intreaga cu o parte de ou decupata si glasata . Ungem oul astfel obtinut si pe partile laterale cu crema si le punem deoparte. Dupa ce am terminat de lipit si uns toate outele ne apucam sa preparam crema galbena cu care vom umple spatiul gol ce s-a format.

Preparare crema galbena :
Punem intr-un vas pe baie de aburi ciocolata alba la care adaugam  lichiorul de oua si incalzim pana se topeste ciocolata. Putem adauga cateva picaturi de colorant galben pentru a intensifica culoarea cremei (sau puteti folosi in locul colorantului sofran ). Aceasta crema se va pune cu lingurita in fiecare spatiu gol de la oute . Se pun la rece pana se intareste si crema galbena dupa care se pot servi.

Oua dulci cu lichior

 

Print Friendly, PDF & Email

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



loading...

Recent Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *