Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Prajitura Acoperis de Casa

Prajitura Acoperis de CasaPrajitura Acoperis de Casa este o prajitura pe care mama adesea o pregatea.

Este foarte aspectuoasa si foarte usor de pregatit. Din cate am inteles unii o cunosc si cu denumirea de Prajitura Cabana. O varianta rapida al acestei prajituri este Prajitura Acoperis de Casa rapid.

Va recomand sa incercati ambele variante, fiind la fel de bune. Prajitura Acoperis de Casa este o prajitura de casa perfecta pentru a fi pregatita atat de Pasti cat si de Craciun sau alte evenimente deosebite.

Va recomand sa rasfoiti si sectiunea cu Retete de Torturi si Prajituri.

Ingrediente foi Prajitura Acoperis de Casa :

250 g zahar praf
50 g untura(sau 100 g unt sau margarina )
600 g faina
3 linguri miere de albina
4 linguri lapte
2 oua
1 lingurita bicarbonat de sodiu
2 linguri cacao

Ingrediente Crema Prajitura Acoperis de Casa:

4 budinci vanilie
1.5 l lapte
250 g zahar
250 g unt (sau Margarina Rama cub)

Alte ingrediente :
300 g ciocolata menaj
2-3 linguri lapte (sau frisca)
unt de marimea unei nuci

Preparare Prajitura Acoperis de Casa:

Intr-un vas punem faina, zaharul, untura si amestecam. Adaugam cele 2 oua, mierea topita, laptele si bicarbonatul de sodiu. Se amesteca pana obtinem un aluat omogen.

Aluatul obtinut se imparte in 2 parti egale. Intr-o parte din aluat adaugam 2 linguri cacao, amestecam si impartim aluatul in 12 bucati egale din care vom coace pe dosul tavii 12 bastonase de marimea tavii (tava folosita este de 28×40 cm).

Bastonasele coapte le punem deoparte pana le vom folosi pe hartie de copt.
Din jumatatea de aluat fara cacao vom coace doua foi pe dosul tavii. Atentie, in momentul in care scoateti tava cu prima foaie coapta o taiati in 3 fasii pe lungime in asa fel incat fasia din mijloc sa fie putin mai lata decat fasiile din margine apoi se vor pune cu grija pe hartie de copt desprinzand fasiile de tava cu jutorul unei spatule sau unui cutit mai lung.La fel se procedeaza si cu a doua parte de aluat.

Preparare Crema Prajitura Acoperis de Casa :

Cele 4 plicuri cu budinca impreuna cu zaharul se pun intr-un vas. Adaugam treptat laptele rece la budinci si il punem la fiert pana se ingroase. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand budinca este complet rece adaugam bucatele de unt si cu ajutorul unui mixer amestecam pana se incorporeaza untul in budinca.

Ansamblare Prajitura Acoperis de Casa :
Pe o tava vom asambla „Acoperisurile de Casa”. Punem o fasie mai lata peste punem un rand de crema peste care vom aseza una langa alta 3 bastonase. Peste bastonase punem un alt rand de crema, deasupra intre doua bastonase vom pune cate un bastonas , adica doua bastonase.

Umplem din nou randul cu crema si la final intre cele doua bastonase punem 1 bastonas. Ungem si nivelam cu crema deasupra si putin lateralele si asezam celelalte doua fasii de foaie mai inguste sub forma de acoperis peste partea cu crema si bastonase. Procedam la fel cu celelalte ingrediente ramase. Obtinem astfel 2 acoperisuri de casa.
cum se prepara Prajitura Acoperis de Casa
Acoperisurile obtinute le vom glasa cu glazura de ciococalata. Ciocolata de menaj se da pe razatoarea mare (o dau pe razatoare caci se topeste mai usor) se pune intr-un vas si puenm vasul peste un alt vas in care punem apa la fiert (avem grija ca vasul in care se afla ciocolata sa nu atinga apa, sa fie incalzita doar de aburi), adaugam laptele si amestecam pana se topeste.

Cand ciocolata este topita adaugam untul. Glazura astfel obtinuta se toarna peste cele doua acoperisuri de casa. Se lasa pana a doua zi la rece dupa care se feliaza.

Prajitura Acoperis de CasaPofta Buna ! Va dorim spor la prajiturit !

217 Shares

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

  • Daniela

    07/04/2015 at 11:28

    Buna fetelor, sunt interesante retetele voastre, dar ca si sugestie daca-mi permiteti, cred ca ar trebui sa postati si fotografii cu anumite etape ale prepararii, mai ales la prajituri. Astfel, ar fi pe intelesul mai multor gospodine. Eu de exemplu, nu am facut niciodata prajituri cu foi, pentru ca nu stiu ce inseamna sa coci pe fundul tavii. De fapt, nu am inteles de ce trebuie sa coc pe fundul ei, cand pot coace in ea. Este dilema mea si poate ma ajutati voi cu un raspuns.
    Multumesc si spor la pregatirile de pasti.

    • Andreescu Nina-Andreea

      20/04/2015 at 14:21

      Bună, Daniela! Să coci pe fundul unei tăvi înseamnă să întorci tava cu fundul în sus (ca și cum ai pune-o să se scurgă de apă după ce o speli 😀 ) și pe el să întinzi/pui foaia/bețele pentru prăjitura pe care vrei să o prepari! În felul ăsta, foaia se va coace uniform și nu se va arde în partea de jos (sub ea/pe fundul ei).

  • Daniela

    07/04/2015 at 11:29

    Pasti cu P, scuze.

  • andreea

    06/05/2015 at 17:49

    Arata foarte bine prajitura, am sa incerc si eu sa o fac in weekend ! Multumesc !

  • rodica

    02/02/2016 at 21:31

    prajitura este fff buna,am preparat-o de multe ori

  • raluca

    25/10/2016 at 11:29

    buna ziua! in carnetelul mamei am gasit aceasta reteta doar ca aluatul se imparte in trei parti,doua foi si a treia parte se fac betele de cacao.in general facea mama aceasta prajitura foarte buna dar din pacate mama acuma o face la doamne doamne.cu siguranta voi incerca reteta dumneavoastra cat de curand cand voi implini varsta de 30 ani. am si o intrebare… amoniacul se poate inlocui cu praful de copt? va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.