Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Prajitura Cusma Cazacului

Prajitura Cusma CazaculuiPrajitura Cusma Cazacului

Fiecare dintre noi cred ca are aceasta reteta poate de la o prietena, de la o matusa sau vecina. Colega mea o are si ea scrisa , Cusmele Cazacului si desigur difera de reteta mea atat la compozitia blatului cat si la compozitia cremei, asa ca am decis sa scriu si eu varianta mea. O alta prajitura asemanatoare cu acestea sunt Bulgari de Zapada unde blatul este alb si folosim tot o crema fiarta, dar nu la fel de fina ca si aceasta. Pentru  ingredientele date avem nevoie de o tava cu dimensiunile de 32x 22 cm.

Ingrediente Blat – Prajitura Cusma Cazacului

7 oua
7 linguri zahar
1 lingurita praf de copt
2 linguri cacao
5 linguri faina
3 linguri ulei
6 linguri apa calda

Ingrediente Crema – Prajitura Cusma Cazacului

350 ml lapte
4 linguri amidon alimentar (putem folosi faina, dar crema nu va fi la fel de fina)
250 g unt sau margarina Rama la cub (este alegerea fiecaruia ce foloseste)
2-3 plicuri zahar vanilat
5 linguri zahar

Alte ingrediente

nuca de cocos
100 g ciocolata neagra
putin lapte
unt de marimea unei nuci

Preparare Blat

Separam galbenusurile de albusuri. La galbenusuri adaugam zaharul si spumam cu mixerul dupa care adaugam uleiul tot cate 1 lingura si continuam sa amestecam pana devine groasa ca o maioneza. Adaugam lingurile cu cacao amestecand pana acesta se incorporeaza dupa care adaugam 6 linguri apa calda. Peste aceasta compozitie adaugam cele 5 linguri faina in care punem 1 lingurita praf de copt. Amestecam din nou pana se omogenizeaza compozitia. Albusurile se bat spuma si se adauga la compozitia se galbenusuri. Se amesteca usor cele doua compozitii dupa care se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace la foc potrivit (se face proba cu scobitoarea ). Dupa ce a copt blatul se rastoarna din tava, se indeparteaza hartia de copt si se lasa la racit dupa care se taie in doua foi.

Preparare Crema – Prajitura Cusma Cazacului

Intr-un vas punem 4 linguri amidon alimentar (am folosit Gustin, de la Dr. Oetker), 5 linguri zahar le amestecam si turnam treptat laptele rece. Punem vasul la fiert pana crema se ingroase. Se ia de pe foc si adaugam zaharul vanilat. Lasam la racit amestecand intre timp sa nu se formeze pielita deasupra. Cand este complet rece adaugam untul taiat bucatele si amestecam cu mixerul pana obtinem o crema spumoasa.

Asamblare Prajitura Cusma Cazacului :
Din cele doua foi de blat taiate decupam cu un paharel rondele. O rondea de blat se unge cu crema dupa care se lipeste cu o alta rondelă. Se da si pe exterior cu crema dupa care se tavaleste prin nuca de cocos. Se procedeaza la fel cu restul rondelelor de blat. Dupa ce am terminat de asamblat prajiturile si de dat prin nuca de cocos pregatim o glazura de ciocolata cu care vom unge suprafata cusmei de cazac individual. (din restul de blat ce pica la decupat puteti obtine o alta prajiturica rapida si buna. Amestecam crema ramasa cu blatul faramitat ce pica la decupare si  adaugam putina esenta de rom. Formam bilute pe care le tavalim prin nuca de cocos. Daca este crema prea multa si blat mai putin puteti adauga piscoturi de sampanie faramitate. )
Ciocolata o razuim si o punem pe baie de aburi impreuna cu untul si putin lapte la topit. Cand ciocolata este topita ungem fiecare prajitura cu aceasta glazura.

Prajitura Cusma Cazacului

Pofta Buna !

 

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Load More...