Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Ornamente din Turta Dulce

Ornamente din Turta DulceOrnamente din Turta Dulce le coc in preajma sarbatorilor de iarna si casa se umple de miresmele de scortisoara. Nimic nu este mai placut decat acele momente in care impreuna cu cele doua fete ornam turtele dulci si povestim, totul aducandu-mi aminte de clipele fericite din copilarie. Anul acesta ne-am facut ornamente pentru bradut si o coronita de Advent de care suntem tare incantate. Va invitam sa vedeti si Turtele Dulci de anul trecut !

Ingrediente Ornamente din Turta Dulce

500 g faina
150 g zahar pudra
1 praf de sare
150 ml miere albine
1 ou intreg si 1 galbenus
2 linguri margarina (sau unt)
15 g scortisoara macinata
½ lingurita bicarbonat de sodiu

Ingrediente strat rosu si verde

3-4 linguri apa
1 lingura mare gelatin
colorant tip gel sau praf (rosu, sau verde)

Ingrediente pasta alba ornat

1 albus
200 g zahar praf
1 lingurita amidon
cateva picaturi suc de lamaie

Preparare fond colorat Ornamente din Turta Dulce:

In apa rece punem la inmuiat gelatina. Dupa ce s-a inmuiat o incalzim usor (SA NU FIARBA !!!! )si adaugam colorant rosu sau verde tip gel sau praf in functie de cat de intensa vreti sa obtineti fondul cu care sa acoperiti turtele. Daca folositi colorant lichid folositi la preparare mai putina apa. Turtele racite se ung cu pensula cu acest fond, se lasa la uscat apoi se mai da un strat pe care il lasam la uscat. Dupa ce este bine uscat putem sa ne apucam sa ornam cu pasta alba de ornat.
(Daca fondul colorat se gelifica se poate incalzi din nou si se pot pregati cel putin 2 portii).

Preparare pasta ornat Ornamente din Turta Dulce:

Albusul de ou l-am amestecat cu zaharul pudra, am pus 2-3 picaturi lamaie si 1 lingurita cu amidon. Se adauga colorant tip gel sau praf daca doriti sa colorati pasta. Pasta rezultata se pune in pungi mai mici, se impinge spre un colt al pungii pasta, se leaga partea de deasupra cu un elastic apoi se taie putin varful de punga unde este pasta impinsa, de acum putem sa ornam dupa plac turtele dulci.

coronita-advent-turta-dulce-22

Preparare Turta Dulce

(prepararea aluatului si pasii le gasiti la Reteta Turta Dulce)
Faina, zaharul,bicarbonatul si scortisoara le amestecam intr-un vas. Adaugam ouale (1 ou intreg si 1 galbenus), albusul ramas il punem intr-un borcanel si il tinem la frigider pana il vom folosi. Adaugam margarina(sau untul) tinuta la temperatura camerei pe care o lucram cu restul de ingrediente si adaugam mierea topita.

Se lucreaza pana aluatul obtinut se desprinde de marginile vasului si devine omogena(daca aluatul e mai moale puteti adauga putina faina). Invelim aluatul in folie si il lasam la rece pentru cateva ore. Eu il tin la rece o noapte intreaga.
A doua zi scoatem de la rece aluatul si il il framantam.

Nu va speriati daca o sa il vedeti putin crapat, si este mai tare, isi revine dupa framantare. Taiati aluatul in mai multe parti si intindeti fiecare parte pe rand la 4-5 mm grosime. Decupati si asezati formele in tava tapetata cu hartie de copt avand grija sa lasati putin spatiu intre ele deoarece in timpul coacerii ele mai cresc.

La capatul fiecarei figurine am infipt cate o jumătate de scobitoare pentru a forma gaura prin care vom trage panglica sau ata cu care le vom agata in brad. Se coc in cuptorul preincalzit la foc moderat pana devin frumos aurii. Lasati figurinele sa se racoreasca putin dupa ce le-ati scos din cuptor apoi le scoateti din tava si scoateti scobitorile.
Tot din acest aluat de Turta dulce am pregatit si o coronita de Advent cu 4 lumanari ce se aprind pe rand in cele 4 saptamani dinainte de Craciun!

coronita-advent-11

Turtele se orneaza cand sunt complet reci.
Se dau cu doua straturi de fond rosu sau verde se lasa la uscat dupa care se orneaza dupa plac cu pasta alba de ornat.

ornamente-turta-dulce-22
[amd-yrecipe-recipe:88]

Va dorim Sarbatori Fericite !!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *