Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cum albim un ou cu coaja maro

cum albim un ou cu coaja maroCum albim un ou cu coaja maro

Vedeti o metoda deosebita de a vopsi ouale la  Oua Vopsite in coji de ceapa

Update 10.04.2015 – Oua vopsite cu aceasta metoda in 2015. In continuare va postesc Metoda de albire ….

um albim un ou cu coaja maro Cum albim un ou cu coaja maro

S-ar putea sa credeti ca nu-s „citova” la cap  de postez asemenea „reteta”, dar musai sa va povestesc ce-am facut in urma cu vreo 5 ani, mai in tineretile mele… . Harnica cum ma stiu am hotarat ca in acel an sa vopsesc ouale natural. Ce m-o fi lovit pe mine atunci… idee nu am! De obicei imi fac treaba si nu experimentez in ultimul moment, dar asa a fost sa fie  si poate din patania mea o sa invatati si voi sa nu incercati lucruri noi pe ultima suta de metri!

Acest albit al oului a rezultat din dorinta de a vopsi de Paste ouale cu varza rosie, sfecla si alte ierburi…ce mai … am vrut sa le vopsesc natural, sa fiu si eu in trend…(mai bine imi dadea careva o palma dupa cap si poate nu pierdeam o gramada de timp!).
Ouale ce le-am pus la fiert in cratita in care am taiat varza rosie au capatat o culoare verde-albastruie(din 10 oua am obtinut ca printr-o minune 2 colorate mai deosebit un fel de turcoaz in degrade si acelea, normal, cum era de asteptat au fost crapate, si ca paharul sa fie plin, cum se uscau acel colorit natural se scorojea precum peretele pe care ai pus in mai multe randuri var!). Ouale fierte in oala in care am razuit sfecla s-au colorat usor, dar aceeasi problema ca la primele coloritul se scorojea si ramanea oul alb…. . Mai ce sa fac????

Oua vopsite natural

Cand am vazut eu ce mi se intampla am spus  : fata,  la asa ceva esti antitalent, lasa-te pagubasa, apuca de pune mana si vopseste si tu cateva oua ca vine ziua de Pasti ! Tu ai cratitele pline cu ierburi si gozuri, dar oua colorate ba! Ca norocul aveam cumparate , actibilduri de tras pe ouale fierte, ca vorba aia am cam presimtit eu ca voi da rateuri… si ce m-am gandit !!!   Vazand cat de frumos se albesc ouale prin metoda descoperita, am pus repede la fiert 30 oua cu ingredientele „secrete”, apoi  am tras actibildurile pe ele si am iesit cu fata curata !

In veci pururi nu mai fac oua colorate natural!!! M-am lecuit pe veci de asa ceva!  Un singur lucru imi pare rau si anume , am facut pozele cu un jaf de telefon la care nu gasesc  cablu pentru a le descarca sa va arat „opera de arta”  cu care am pierdut ceasuri intregi, asa ca am hotarat sa trag in chip imaginea cu ouale scorojite de pe telefonul cu pricina ! Iata si „opera de arta”!!! Asa, asa, radeti cu lacrimi ca aveti de ce rade… dar cu mana pe inima va spun ca eu plangeam cand vedeam amaratele de oua …

ou-vopsit-natural-1
Dar in tot raul este si un bine! Din aceasta poveste am ramas cu o metoda de albit ouale. Mi-au iesit apoi niste oua faine…. de mai mare dragul cand am tras actibildurile pe ele… Asa ca mai jos va impartasesc metoda folosita de mine sa albesc ouale!

Ingrediente albire ouCum albim un ou cu coaja maro:

1 ou
1 lingurita sare
50 ml otet
apa cat sa acopere bine oul
(se pot albi si mai multe oua ,in acest caz adaugati cantitate mai mare de otet si sare )

Procedeul de albire – Cum albim un ou cu coaja maro

Punem oul intr-o craticioara, adaugam apa rece cat sa fie bine acoperit oul. Adaugam 1 lingurita sare si 50 ml otet. Lasam sa fiarba 5 minute ,in acest timp veti observa ca stratul maro incepe sa se desprinda( comparativ am pus intr-o alta craticioara 1 ou la fiert doar cu sare , fara otet ca sa vedeti diferenta ). Dupa ce a fiert aruncam apa si cu un burete mai aspru spalam oul . Oul va ramane alb.

preparare-albire-ou

Asai ce simplu este? Va incumetati sa albiti oua sau sa le colorati natural ?

Azi am facut proba decisiva, am fiert 2 oua dupa metoda descrisa mai sus si 2 oua in apa cu sare. Doua s-au albit si doua au ramas cu coaja maro. Le-am vopsit si iata rezultatul… . Cele mai deschise la culoare sunt oua albite si vopsite. Se vede diferenta?

Cum albim un ou cu coaja maroSpor la albit oua ! Poate va intereseaza o metoda mai deosebita de a vopsi ouale de pasti!

Print Friendly, PDF & Email

Recent Comments

  • niko

    03/04/2015 at 16:42

    Nu inteleg de ce nu ne lasi sa salvam reteta in pc, ca doar nu o sa pierd o gramada de timp tot citind, mai ales ca ai multe retete publicate de la alte „fraiere” care au fost amabile in ceea ce te priveste. dar…ca o ardeleanca ce ma aflu stiu foarte bine cit de egoisti suntem, de fuduli de parca noi am descoperit daca a fost primul oul sau gaina.

    • Loredana

      03/04/2015 at 21:28

      Niko draga in primul rand trebuie sa iti spunem ca pe site santem doua, o ardeleanca si o moldoveanca , acu nu stim care dintre noi suntem mai fudule sau mai egoiste . Dar ca o ardeleanca ce esti, ar fi trebuit sa iti dai seama ca retete nu se pot copia doar cu „tastele minune” 😀 ci prin metode mult mai elegante.Dar hai sa iti explic : in partea dreapta sus a fiecarei retete exista un buton pe care scrie „PRINT” Dai clic pe el si se deschide o fereastra ,acolo ai doua butonele , unul dintre ele te ajuta sa scoti reteta la imprimanta iar celalalt sa salvezi reteta in calculator in format PDF. Ei, draga ardeleanca apriga, fudula si egoista sper ca te-am lamurit .Sa ai sarbatori linistite !! 🙂
      Cu drag, moldoveanca

    • Doina

      08/04/2015 at 20:23

      :)))))))))))))))))))))))

    • dan..dan..a

      09/04/2015 at 16:36

      hi hi

  • pansy

    10/04/2015 at 21:53

    Bai, acu inteleg de ce unele oua cand le bag in apa de colorarae se scorojesc.Trebuie s-o fac mai dinaninte cu otet.Pupu-te Liuto !

  • Simona

    30/04/2016 at 18:53

    Da, minunate. Am probat astazi, se curata culoarea aceea maro de pe ou. Eu am procedat asa : am folosit cantitatea specificata de sare și otet, am fiert ouale 5 min din mom în care a început apa sa fiarba, am îndepărtat culoarea cu burete, am spălat bine oul sub jet de apa după care am schimbat apa cu alta în care am mai pus putina sare și otet si am fiert în continuare încă 10 15 min ca sa le fierb tare. Am trimis și poza bucatareselor, multumim, Paște Fericit tuturor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Load More...
Citește articolul precedent:
Rulada aperitiv cu branza si cascaval suplu
Rulada aperitiv cu branza si cascaval suplu

Rulada aperitiv cu branza si cascaval suplu Cum vesnic sunt la dieta si totusi am si eu pofte asa ca...

Închide