Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cici in zeama de fasole

Cici in zeama de fasole

Iar am ajuns la o zi de vineri si dupa cum v-am obisnuit va prezentam o reteta de post Cici in zeama de fasole. Specificul acestei retete, dupa cum sugereaza si titlul ei, consta in faptul ca acesti cici (paste cu cartofi) sa fie fierti in zeama  in care am  fiert fasolea boabe impreuna cu cateva legume. Daca nu aveti la indemana zeama de fasole, se pot fierbe cicii  in apa cu sare. Este o mancare de post specifica Ardealului si care imi aduce aminte de vremurile cand eram lipsita de griji si imi petreceam vacantele la bunici.

Ingrediente:
400-500 g cartofi,
faina cat cuprinde,
1/2 lingurita de sare,
1 lingura margarina (sau 3 linguri ulei),
piper,
patrunjel verde,
zeama de fasole (optional),
ulei pentru servit,

Mod de preparare:
Cartofii se curata, se spala si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se zdrobesc cat sunt calzi, adaugam o lingura de margarina si sare dupa gust. Ii lasam la racit  dupa care adaugam treptat faina cat cuprind cartofii. In cazul in care s-a pus prea multa faina si nu obtinem un aluat elastic adaugam 1-2 linguri de ulei, framantam pana se omogenizeaza si aluatul nu se mai prinde de maini.
Din acest aluat elastic, se rup bucatele de marimea unei nuci pe care le rulam in bastonase lungi si subtiri. Se pun deoparte bastonasele pe un prosop pana terminam de sucit tot aluatul.
(Specificul acestor cici ar fi sa se fiarba in zeama in care  am fiert fasole boabe impreuna cu doi, trei morcovi, o radacina de patrunjel, o jumatate telina si sare dupa gust.)
Din  fasolea fiarta putem prepara fasole frecata, iahnie de fasole, piure de fasole sau alte retete de post.
Zeama de pe fasole o punem sa fiarba si cand da in clocot adaugam cicii (bastonasele de aluat). Lasam sa fiarba timp de 2-3 minute pana se ridica la suprafata, se strecoara, se aseaza in farfurii, se toarna deasupra putin ulei si se presara cu patrunjel verde tocat si piper (optional) si sare dupa gust daca mai e nevoie. Din zeama in care am fiert cicii puteti pregati o supa de post cum nu a vazut Parisul (vezi reteta Zama cu cici).

Pofta buna!

4 Shares

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.