Prajitura Boema

Print Friendly

Prajitura Boema face parte din seria prajiturilor clasice, o reteta veche dar noua totodata pentru unii dintre noi.
 Merge foarte bine insotita de un pahar cu vin Sfanta Ana din Crama Oprisor.
Un vin puternic, tandru si dulce ,o combinatie intre Cabernet Sauvignon-ul – robust dar matasos si un strop de Zinfandel- fructos si intens.

Blat
7 oua
7 lg zahar
6 lg faina
2 lg cacao
2 lg sirop concentrat de zahar caramelizat
zahar vanilat
esenta de rom
Crema
400 gr ciocolata amaruie
400ml frisca lichida
o esenta rom fiola(2ml)
 Sirop
300 gr zahar pentru caramelizat
500 ml apa
esenta de rom

 Fondant
1 kg zahar
500 ml apa
100 gr glucoza lichida(sau miere)
4 lg cacao
3 lg zahar caramelizat
Decor
400 ml frisca


Mod de preparare
Blat
Se separa albusurile de galbenusuri.Se bat spuma albusurile cu 5 linguri de zahar iar galbenusurile cu 2 linguri de zahar, esenta de rom si zaharul vanilat si siropul concentrat din zahar caramelizat.Se unesc cele doua compozitii amestecand usor de jos in sus cu ajutorul unei spatule.
Se cerne deasupra faina amestecata cu cacao si se amesteca lejer de jos in sus pana se incorporeaza toata faina.
Se tapeteaza o tava sau cadru metalic pentru prajituri cu dimensiunea de (25/25 cm), cu hartie de copt se pune compozitia si se coace la foc potrivit.Este gata atunci cand apesi pe el cu podul palmei blatul revine la loc (se comporta exact ca un burete).

Sirop
Caramelizam zaharul fara al inchide prea mult la culoare adaugam apa si fierbem pana ce tot zaharul este dizolvat. Aromatizam cu esenta de rom dupa ce s-a racit.
Crema
Ciocolata rupta in bucati mici se amesteca cu frisca la foc mic pana ce se topeste bine.
Compozitia astfel obtinuta se tine cam 3-4 ore la frigider dupa care se spumeaza cu mixerul la putere mare si se aromatizeaza cu rom

Fondant
1) se pune apa intr-un vas si se adauga zaharul incet astfel incat sa nu atinga peretii vasului
2) fierbem siropul 20 de min din momentul in care incepe sa fiarba avand grija sa spalam marginile vasului cu o pensula inmuiata in apa rece.
3) dupa cele 20 de min adaugam mierea de albine si mai fierbem inca 10-12 min….in timpul acesta flacara aragazului este lasata la mediu
4) se da deoparte si se racoreste putin dupa care se mixeaza la viteza mare cu mixerul, in vasul in care a fiert, pana ce se albeste si incepe sa se ingroase.
Ca sa-l folosim pentru glasat se pune vasul pe baie de apa si se  amesteca cu sirop concentrat de zahar caramelizat si cacao .El trebuie sa fie destul de fluid astfel incat sa se poata glasa prajiturile cu el
Nota :
Pentru siguranta dupa ce l-am retras de pe foc, se ia proba in apa rece,turnand cateva picaturi. Daca se strange ca o bomboana cleioasa ,atunci proba e buna.
boema11

Finisare
Insiropam blatul dupa care il portionam in patrate cu latura de 5 cm .
Glasam fiecare prajitura cu fondant si facem deasupra un cerc din crema cu ajutorul posului cu sprit.
Peste cercul de crema punem o avelina generoasa din frisca si decoram cu gratar de ciocolataDe preferat e sa se consume dupa ce a stat cateva ore la rece
Ai testat reteta noastra? Trimite poza ta aici
  • Amy Amy

    eu fac cu mare placere aceasta reteta nu se intampla nimic cu frisca daca e pusa la baie de aburi in care se pune ciocolata la topit …dupa ce sa racit umpic se pune cca 4-5 ore la frigider


PageRank myfreecopyright.com registered & protected LinkPro - Director Web SEO Romania