Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Aluat fraged cu unt-Pâte Brisée

Aluat fraged cu unt-Pâte Brisée


De ceva vreme sunt in cautarea unui aluat fraged simplu de facut cu ingrediente putine si care poate fi folosit atat la deserturi cat si pentru preparate sarate. Am gasit aceasta reteta de Aluat fraged cu unt-Pâte Brisée si dupa parerea mea e cel mai fain aluat fraged cu, care am lucrat pana acum. Este foarte usor de pregatit daca urmezi cu strictete pasii si folosesti ustensilele necesare poti obtine un aluat de calitate in cateva minute.
Pentru prepararea acestui aluat e neaparat nevoie de un robot de bucatarie si un cantar de bucatarie!! De mare ajutor mi-au fost acest cantar de bucatarie si acest robot de bucatarie. Doua aparate ce nu trebuie sa lipseasca din nici o bucatarie si pe care vi le recomand!!

cantar de bucatarie

Cantitatile din reteta acestui aluat fraged sunt exact pentru o crusta de baza sau tarta medie. Daca doriti si o baza superioara atunci dublati cantitatile. Daca crusta nu este coapta in prealabil, recomandarea e ca, cantitatea de unt sa fie mai mare, astfel tarta va fi mai usor de intins si mai frageda. O sa dau cantitatile exacte mai jos.

Va las doua tarte in care ati putea folosi acest aluat fraged !!


Aluat fraged cu unt-Pâte Brisée- Ingrediente

  • 160 g faina, plus pentru modelare
  • 140 g unt sau 112 g unt daca coaceti crusta in prealabil
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 lingurita zahar sau 1 1/2 lingurita zahar daca e o reteta dulce
  • 3-4 linguri apa rece ca gheata
    • Echipamente
  • robot de bucatarie
  • cantar de bucatarie
robot de bucatarie heinner


Cum preparam aluatul fraged cu unt

Pentru inceput adunam ingredientele necesare si le cantarim pe fiecare in parte asezandu-le in vase individuale. De precizat e ca untul trebuie sa fie nesarat si rece. Apa folosita trebuie sa fie foarte rece, poate sa contina cuburi de geata pentru a o mentine rece.

ingrediente aluat fraged


In cuva robotului echipat cu lama de inox se pune faina, sarea si zaharul si se da 2-3 impulsuri pentru ca ingredientele sa se omogenizeze.
Se adauga jumatate din cantitatea de unt taiata cubulete si se pulseaza de 8 ori .

Se adauga si restul de unt si se mai pulseaza scurt de inca 6 ori. In acest moment amestecul are o textura grunjoasa cu mici bucatele de unt cam de marimea unui bob de mazare.

preparare aluat fraged


Se adauga 2 linguri cu apa rece si se pulseaza de cateva ori. Se mai adauga cate o lingurita de apa pulsand pana ce incepe sa se faca cocoloase. In acest moment daca strangi in mana aluatul devine o masa compacta atunci e gata, daca nu mai poate fi adaugata o lingurita de apa si pulsat din nou.

preparare aluat fraged

Amestecul sfaramicios se scoate din robot pe un plan de lucru. Se aduna rapid cu mainile intr-o bila fara a-l framanta excesiv fiindca crusta va deveni tare, se aplatizeaza usor si se infoliaza intr-o folie de plastic.


Se da la rece pentru minim 1 ora sau la congelator pana in momentul in care il folositi.
Cand se foloseste, se scoate din folie, se presara cu faina si se apasa usor cu podul palmei, apoi cu un sucitor se intinde in foaie dupa nevoie.
Este perfect pentru tarte dulci sau sarate, este un aluat gustos, fraged de se topeste in gura, perfect pentru a pregati deserturile preferate cu fructe sau branzeturi.
Este o reteta de baza de la care doar imaginati poate decide cand sa te opresti!!

Aluat fraged cu unt-Pâte Brisée

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram . 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram