Nu stiu acum daca se mai gaseste pe undeva astfel de marmelada asortata asa ca m-am pus sa o pregatesc daca tot am avut la indemana fructele necesare. Pe vremea cand eram copil gaseam la aprozar( la noi in zona acolo se vindea),aceasta marmelada delicioasa.


Tin minte ca era pusa intr-o ladita de lemn invelita in hartie si cumparam cate o felie generoasa saptamanal. Mi-a ramas in minte acel gust din copilarie si am purces la treaba sa pregatesc si eu marmelada.
Sa vedem ce am folosit.
Marmelada asortata – Ingrediente
3 kg prune bine coapte
3 kg mere
1 kg pere
500 g zahar
300 ml apa
3 lamai
( cantitatea de fructe este data fara a fi curatate)
Alte necesare
Blender
un vas mai mare de care sunteti siguri ca nu se prinde de fund
Preparare
Fructele se spala si se lasa la scurs. Prunele se desfac si se inlatura samburii. Merele se taie si se curata de cotor si seminte dupa care se vor taia cubulete. Procedam la fel si cu perele ( merele si perele nu se curata de coaja!).
Puneti fructele taiate intr-un vas incapator si amestecati-le. Turnati peste ele 300 ml apa si zeama stoarsa de la 2 lamai.
Puneti vasul la fiert pana fructele ( mai ales perele) sunt bine fierte( moi) amestecand din cand in cand.
Dupa ce fructele au fiert le dati prin blender sau folositi blenderul vertical, cum va este mai usor pana toata compozitia de fructe devine o pasta omogena.
Puneti pasta obtinuta in vas si adaugati 500 g zahar si restul de zeama de lamaie stoarsa ramasa. Amestecati si puneti vasul la cuptor. Am setat cuptorul la 160 grade Celsius pe functia de ventilatie si am lasat timp de 2 ore vasul in cuptor ca marmelada sa fiarba. Amestecati din cand in cand.
Marmelada asortata
Dupa cele doua ore de fiert in cuptor scoateti vasul si il transferati pe ochiul de aragaz unde il veti lasa sa mai fiarba fix 1 ora si 30 de minute, amestecand mereu deoarece aveti in fata voastra un mic mic vulcan.
In momentul in care trageti cu lingura in vas trebuie sa ramana carare care sa nu se acopere, marmaleda este gata si se poate pune in forme.
Eu am pus in forme de chec de unica folosinta ( dar mai practic ar fi forma de silicon deoarece se poate scoate mult mai usor).
Dupa ce ati pus in forme lasati 3-4 zile la temperatura camerei sa se inchege. Dupa ce s-a inchegat se pot scoate din forme. Se pastreaza invelite in hartie de copt la temperatura camerei sau daca e prea cald se pune la rece.
Din cantitatile date mai sus la ingrediente mie mi-au iesit 2 forme de chec ( mici) .
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!