Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Platou aperitiv cu preparate traditionale

platou aperitiv cu preparate traditionale

Mai sunt cateva zile pana la marea sarbatoare de Craciun, una dintre cele mai frumoase si asteptate sarbatori de peste an.
E vremea colindelor si meselor festive cu bunatati traditionale. In aceasta perioada si mancarurile au un alt gust, parca sunt facute cu mai multa bunatate si dragoste !!
Craciunul inseamna sa ii ai aproape pe cei dragi si sa imparti cu ei tot ce e mai bun. Tocmai de aceea toti ne straduim ca pe langa darurile pregatite cu dragoste sa ii intampinam si cu bucate alese.
Fiindca nu este masa de Craciun pe care sa nu fie asezate bunatati din carne de porc, astazi nu va ofer o reteta de cum sa le pregatiti ci o „reteta” de cum sa asezati un platou si cam ce sa contina el.
De mare ajutor in realizarea acestui Platou aperitiv cu preparate traditionale mi-au fost produsele din carne de porc de la Ana si Cornel.

Daca nu puteti sau nu aveti cum sa vi le faceti singuri, bunatatile traditionale din magazinele proprii Ana si Cornel va pot face misiunea mult mai usoara.

platou aperitiv cu preparate traditionale

Platou aperitiv cu preparate traditionale

Fiindca au o gama variata de produse, eu am optat pentru o parte dintre ele astfel incat sa satisfaca mai toate gusturile, insa decizia va apartine !! Cantitatile sunt in functie de numarul persoanelor ce le aveti la masa.
Platoul din imagini ajunge lejer pentru 3-4 persoane.

platou aperitiv cu preparate traditionale

Ce contine un platou pentru masa de Craciun

  • toba Casei
  • urechi de porc, afumate
  • soric copt
  • toba Rustic
  • lebar de porc
  • carnatii casei
  • caltabosi
  • slanina afumata
  • gusa afumata
  • jumari de porc
    Ce se poate pune alaturi(si aici depinde de gustul fiecaruia)
  • mustar
  • conopida murata
  • gogosari in otet
  • castraveti in otet
  • ardei iuti in otet
  • dulceata de ardei iute
  • ceapa rosie
platou aperitiv cu preparate traditionale

Cum pregatim un platou aperitiv cu preparate traditionale

Dintre tot ce am pus pe acest platou doar jumarile au necesitat preparare. Pentru ele am folosit bucatele de carne cu slanina ce le gasiti preambalate in pungi de pana la 2,5kg.
Acelasi tip de carne am folosit si la reteta de carnati de casa.

Le-am pus intr-o oala de tuci, am adaugat o cana de apa si le-am lasat la foc potrivit, amestecand din cand in cand pana ce grasimea s-a topit si s-au rumenit. Le-am scos si le-am presarat cu sare.
Jumarile se mananca alaturi de ceapa si sare grunjoasa, o nebunie!!
Untura ramasa am pus-o intr-un borcan, o voi folosi la alte retete.

Pe ce se pot aseza aperitivele traditionale

Pentru a aranja preparatele traditionale am folosit un platou din lemn destul de mare cu diametrul de 40 cm.

Pe el am asezat toate preparatele taiate in felii potrivite, urechile si soricul le-am taiat fasii subtiri pentru a fi usor de consumat.
Printre ele am asezat jumatati de ceapa salota…e mai putin iute(puteti folosi si ceapa rosie ), merge foarte bine cu slanina afumata si gusa de porc.
Carnatii casei sunt deliciosi cu mustar dar parca sunt mai buni cu castraveti in otet.

Lebarul merge perfect cu dulceata de ardei iute, o combinatie reusita!!
Iar caltabosul e senzatie cu gogosari, conopida, castraveti si ardei iuti!!
Langa toba Rustic si toba Casei am pus un mustar cu miere, se potriveste perfect!!

Cum si in ce fel se mananca, e alegerea fiecaruia, eu doar am facut cateva recomandari.
Daca aveti in camara pepene murat si gogonele nu ezitati a pune un blid alaturi de acest platou …veti fi surprinsi ce succes vor avea!!

Va doresc tuturor sa aveti sarbatori linistite cu pace si bucurii alaturi de cei dragi!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram