Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Sarmale cu Varza Dulce

Sarmale cu Varza DulceSarmale cu Varza Dulce

Stiati ca in partile noastre la Sarmale  li se mai spun  boaste ori galuste…. Sunt pregatite cu carne tocata, cu scrobi, cu pasat dar in cele din urma rezultatul final sunt niste sarmale ca la mama acasa. Printre sarmale avem obiceiul bun, de a pune si cateva bucati de afumatura si Doamne ce gust capata…. hmmmm ! Si cum de buna dimineata m-a apucat plimbatul prin piata de vechituri, sau Ocska cum ii spunem noi, normal ca nu a fost cine sa fiarba sarmalele pentru pranz ca doar asa is bune , calde …. Ei… stiti ?…am eu o oala draga mie ce ma scoate de multe ori din incurcatura….

Pana ai mei se invartira prin casa am pus afumatura si sarmalele in Oala de Presiune din setul Expert Plus de la Pyramis si am pus la foc. Intre timp am pregatit galuscutele de gris pentru supa de ghina. Incepe sa suiere oala mea si o las sa tot suiere tumna 15 minute . Opresc focul pun farfuriile pe masa servesc supa,  las intre timp sa  iasa aburii din oala cu pricina , deschid capacul si…. ce vad ochii mei ??? Tulai Doamne!!! Da ce sa vada ??? Sarmalele fierte, afumatura fiarta !!!! Ioi da buna ii oala asta minune…. Multam Pyramis ! De multe ori m-ai scos din stramtoreala….

Ingrediente Sarmale cu Varza Dulce:

400 g carne tocata
150 g orez
2 capatani de varza dulce de marime mijlocie
bucatele de slanina afumata
4 bucati ceapa
1 lingura boia
100 ml ulei
sare, piper dupa gust
1 legatura marar verde
cateva fire cimbru
750 ml suc de rosii (sau bullion cum ii mai spunem noi …)
afumatura in jur la 500 g (ciolan, coaste afumate)
apa

Preparare  Sarmale cu Varza Dulce :

Punem intr-o oala mai mare ap la fiert in care punem si o lingura cu sare. Cand clocoteste punem capatana de varza din care scoatem cotorul la oparit. Frunzele ce se desprind le scoatem din apa si le punem deoparte pana terminam  cu oparitul. Dupa ce am desprins frunzele le taiem frumos venele mai groase pentru a putea fi mai usor rulate.

Ceapa se curata si se taie marunt.Slanina afumata se taie bastonase. Mararul verde il tocam. Punem uleiul la incins si calim ceapa pana se inmoaie. Se trage vasul cu ceapa deoparte si punem lingura de boia dulce. In alt vas punem carnea toccata, adaugam ceapa calita cu boia, mararul verde tocat, orezul spalat sis curs, sare, piper dupa gust si amestecam  sa se omogenizeze compozitia.

Frunzele curatate de vene le rupem in doua, punem umplutura asezam in mijloc o bucatica de slanina afumata si rulam sub forma de palnie ca in acest filmulet .

Sarmale cu Varza Dulce

Sarmale cu Varza Dulce

In oala de presiune din Setul Expert Plus,punem un rand de varza taiata marunt ,2-3 fire de cimbru, olecuta marar , cateva bucati de afumatura de casa , eu am pus afumatura facuta in casa, imprejur am aranjat sarmalele umplute , am acoperit cu un alt rand de varza taiata marunt.

Am stropit totul cu 750 ml bulion (asa se spune prin partile noastre la sucul de rosii ….) am presarat cu 1 lingura de maghiran uscat, am mai turnat apa cat sa acopere foarte putin varza(chiar poate sa se intrezareasca insulite de varza ,… asta in cazul in care fierbem in oala de presiune  , daca nu, punem mai multa apa sa acopere bine varza si lasam sa fiarba la foc mic) si am pus capacul oalei minune.

Sarmale cu Varza DulceLasam la fiert  15 minute de cand incepe sa se evacueze prin ventilul de siguranta aburii .Nici mai mult nici mai putin !!!!  Intr-un timp scurt  poti sa te infrupti din delicioasele sarmalute si alaturi punem si o ulcica cu vin rosu rece….

Sarmale cu Varza DulcePofta Buna !!!!!

7 Shares

Recent Comments

  • Maria Edwards

    08/08/2013 at 18:01

    Cnd o faci galuste sa nu fie moale si nici prea groasa sa fie numai potrivit pune putin sare lasi in frigider 5 or 10 min apoi ieimo lingurita simpuinpeste supa sa nu fie clocotita tare…incearca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.