Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Varza creata umpluta

feteasca-neagra-varza-umplutaVarza creata umpluta
Varza creata umpluta este preferata mea. O prepar mai ales de sarbatori. Pe langa retetele traditionale de Pasti un loc important o ocupa si aceasta varza creata umpluta. In loc de clasicele sarmale prepar aceasta mega sarma la cuptor de care suntem incantati. Alaturi servesc un vin rosu maturat in baricuri, o Feteasca Neagra – La Cetate de la Crama OprisorEste un vin a carui complexitate surprinde placut dupa prima impresie olfactiva, ce aminteste de merisoare si cacao. Atacul elegant este continuat de gustul prelung, invaluitor, care te poarta de la fructe confiate pana la ciocolata neagra….


Ingrediente
Varza creata umpluta:
1 varza creata de aproximativ 1.5 kg care sa nu fie prea indesata
200 g orez
500 g carne tocata porc, pui, curcan,vita
1 legatura patrunjel verde
1-2 bucati ceapa
100 ml ulei
200 g costita afumata(kaizer)
fasii de slanina afumata
150 ml bulion (suc de rosii)
3 polonice mari cu supa de legume sau carne
piper, sare dupa gust
2 lingurite boia de ardei dulce
marar verde sau uscat , cimbru


Preparare Varza creata umpluta
:
Ceapa o taiem marunt si o calim pe ulei. O adaugam la orezul spalat si scurs. Se adauga carnea tocata, boiaua dulce, miezul de varza taiat marunt, patrunjelul verde taiat si condimentam cu sare, piper, marar si cimbru dupa gustul fiecaruia.
colaj-preparare-1Umplutura fiind facuta ne apucam de restul. Punem intr-o oala mare apa cu 1 lingura de sare la fiert. Cand clocoteste punem in ea capatana de varza creata si o oparim. O scoatem din apa fierbinte si incepem cu grija sa desfacem frunzele.

Mijlocul unde frunzele nu se mai pot desface si incep sa se rupa o vom taia cu grija in asa fel incat sa nu gaurim cotorul si restul de frunze desfacute sa ramana impreuna (vezi colajul de mai jos). Miezul de varza ramas il vom taia marunt si il vom adauga la umplutura.
colaj-preparare-2Umplutura este facuta, varza este oparita trecem mai departe la urmatoarea faza. In mijlocul verzei de unde am scos miezul punem umplutura si acoperim cu primele frunze, practic incepem sa reconstruim capatana de varza folosind umplutura. Peste primul rand de frunze punem un nou rand de umplutura si acoperim din nou cu frunze.

Continuam asa pana reconstituim capatana de varza in intregime. Cand am terminat de reconstituit acoperim varza cu fasii de slanina afumata (kaizer, sunculita, clisa) si punem varza intr-o bucata de tifon si o legam bine in asa fel incat varza sa isi pastreze forma. Asezam varza legata in tifon intr-o cratita mai adanca in care sa incapa in toata splendoarea ei si turnam deasupra bulionul(sucul de rosii), supa de carne sau legume (atata punem incat sa fie mai mult de jumatate in cratita lichid), se adauga cateva boabe de piper, sare, si marar si cimbru.

Acoperim cratita cu un capac si o dam la cuptor pentru cel putin 90 minute. Daca mai e nevoie adaugam supa sau apa. La final se da capacul deoparte si se lasa inca circa 5-10 minute sa se rumeneasca. Se scoate cratita din cuptor si se scoate varza cu grija pe un platou mai mare. Se desface tifonul si se indeparteaza dupa care se feliaza varza umpluta si se serveste fierbite cu smantana din abundenta.
colaj-preparare-3

varza-umpluta-la-cetate-feteasca-neagra

[amd-yrecipe-recipe:116]

 

Pofta Buna !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram