Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Dulceata de Dovleac

Dulceata de DovleacAdor dovleacul si spun cu tarie ca ador si dulceata de dovleac !

Gustul, culoarea , aroma acestei dulceti de dovleac este unica dupa parerea mea. Din acest dovleac placintar, bostan, ludaie se pot prepara numeroase preparate delicioase. Imi place copt, fiert, dar este deosebit si ca garnitura folosita alaturi de diverse fripturi sau  salata.  Azi a venit randul sa preparam dulceata de dovleac placintar. Multe variante de retete de dulceata de dovleac am incercat, aceasta este dupa parerea mea, cea mai aromata  pana acum, asa ca o recomand cu draga inima. Gasiti si alte retete interesante in sectiunea Retete Conserve si Muraturi.

Ingrediente Dulceata de Dovleac :

2.5 kg dovleac placintar (curatat de coaja si seminte)
10 g ghimbir proaspat
3 fiole esenta vanilie
1 baton scortisoara
2 lamai
1 kg zahar gelifiant Margaritar
700 ml apa
1 lingurita praf conservant (sau jumatate lingurita salicil)

Preparare Dulceata de Dovleac :

Curatam dovleacul si indepartam semintele cu ajutorul unei linguri. Taiem dovleacul curatat  cubulete. Intr-o cratita asezam dovleacul(bostanul, ludaia) taiat si turnam deasupra 700 ml apa, sucul de la 2 lamai si cojile taiate in jumatate de la lamaile stoarse, ghimbirul proaspat razuit(daca nu va place ghimbirul puteti renunta la el) si bastonul de scortisoara.

 Dulceata de DovleacAcoperim cu un capac si lasam sa fiarba 40-50 minute pana dovleacul este fiert (furculita o patrunde usor) amestecand din cand in cand sa nu se prinda. Dupa ce bucatile de dovleac sunt fierte indepartam cojile de lamaie, scortisoara si cu un pasator pasam bucatile de dovleac in asa fel incat sa ramana totusi si bucati mai mari.

Adaugam zaharul gelifiant, esentele de vanilie, lasam sa fiarba inca 10 minute. Oprim focul, adaugam praful conservant, punem dulceata de dovleac in borcane, capsam si le punem la dunst uscat intre paturi pana a doua zi.

Dulceata de DovleacPS. : Daca nu vreti sa folositi praf conservant, va recomand sa sterilizati borcanele in cuptor pentru 10-15 minute. Puneti dulceata fierbinte in borcane si apoi la dunst uscat.  Spor sa aveti ! 

114 Shares

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

  • Myreluta

    09/11/2013 at 10:56

    Interesanta reteta O ideie noua pt mine avind in vedere ca nu am mincat niciodata Doar placinta umpluta cu dovleac Sper so fac curind si eu Vroiam sa va intreb ce rol are ghimbirul in aceasta reteta Multumesc si spor la cit mai multe retete interesante….

  • Myreluta

    10/11/2013 at 18:41

    Interesanta reteta Arata bine si cred ca e si gustoasa Nu am mincat niciodata acest tip de dulceata Doar prajitura cu dovleac si era excelenta Am so prepar sper sa ii placa si sotului Multumesc de ideie.

  • Zoia Cornelia Ana Poghirca

    26/09/2014 at 18:59

    Exista reteta de magiun de dovleac fara zahar….?cum e cel de prune? Multumiri anticipate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.