Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Zarzavat pentru ciorbe

Zarzavat pentru ciorbe-

Zarzavat pentru ciorbe-Ingrediente

(ptr 18 borcane de 800gr)

6 kg rosii
4 kg ardei gras galbeni si rosii
2 kg morcov
2 radacini telina
500 gr pastarnac
5 leg de patrunjel
3 legaturi telina
3 legaturi leustean
10 lingura sare grunjoasa neiodata
1 lingura salicil sau conservant (optional * vezi nota de la finalul retetei )

zarzavat pentru ciorbe

Zarzavat pentru ciorbe-Mod de preparare

Legumele si verdeturile se spala bine.
Ardeii curatati de seminte se toaca marunt. La fel procedam si cu rosiile.
Morcovii curatati, se rad prin razatoarea de mere iar telina si pastarnacul prin cea de lamaie.
Verdeata se toaca marunt.


Toate legumele si verdeturile se amesteca intr-un vas mare, peste ele se pune sarea neiodata si salicilul sau conservantul.
Se amesteca bine pana ce sarea se topeste dupa care se pun in borcane sterilizate.
Se pun capacele si se aseaza in camara la loc racoros.
Se foloseste iarna la ciorbe, borsuri.zarzavat pentru ciorbe

Zarzavat pentru ciorbe fara conservant

Nota: Daca nu doriti sa puneti conservant, atunci puneti zarzavatul in borcane, capsati si fierbeti borcanele in baie de apa 20 min din momentul in care apa incepe sa fiarba  in oala . In cazul acesta mai micsorati cantitatea de sare folosita .Poate chiar si la jumatate.

Atentie puneti pe fundul oalei un prosopel de bucatarie , iar apa trebuie sa cuprinda borcanele pana aproape de capac. Se lasa la racit in oale  dar pot fi scoase imediat ce au fiert si puse in paturi.

Comentarii recente

  • Sara & Miki

    25/09/2010 at 23:58

    Super… esti pregatita de iarna. Pupik.

  • Lia

    26/09/2010 at 08:59

    Amestecul asta e genial !
    Te scuteste iarna,de multa munca si
    aduce in bucatarie aromele verii.

  • Lory

    26/09/2010 at 15:40

    Ai dreptate Lia ..iarna chiar ca ma scuteste de multa munca…si un pic de economie la buget 🙂
    @ Sara de 20 de ani tot prepar acest zarzavat…nu se poate sa ma apuce iarna fara el.

  • yoana

    29/09/2010 at 21:17

    ati folosit rosii coapte sau gogonele?va multumesc

    • vasile

      19/08/2016 at 12:50

      Si eu fac zarzavat tinand cont ca am sotia plecata la munca in U.K.,dar eu il fierb la bai-marin cca 1/2 ora! E foarte avantajos iarna.Eu fac asta de 3 ani!

  • Lory

    29/09/2010 at 23:51

    yoana am folosit rosii coapte nu gogonele.
    Cu placere
    Lory

  • Anonymous

    08/09/2011 at 18:46

    am facut reteta ..si mi-a fiert…
    pacat de munca si legume…

    • Anonymous

      13/09/2012 at 16:02

      cantitatea de sare nu este suficienta, de aceea toate legumele au fiert, s-au alterat

  • Lory

    08/09/2011 at 20:03

    Imposibil sa fiarba !!1 inseamna ca nu ai pus sare cat am spus sau poate nu ai pus conservant .Eu mai am si acum cateva borcane si arata ca si cum la-s fi pus acum .
    Imi pare rau ca ai patit asta 🙁 le-ai pus la loc racoros?nu pot sa-mi dau seama de ce ti-a fiert 🙁

  • Anonymous

    13/09/2011 at 13:59

    am pus si sare si conservant..le-am pus in beci ../
    acum le tin in frigider..sper sa le mai pot folosi ../
    fac des retete de pe pagina ta si ..am zis sa incerc si asta ../
    in fine ..sper sa le pot folosi asa ..o zi buna si numai bine.tina r

  • Anonymous

    29/09/2011 at 18:57

    incerc si eu reteta si sper sa nu imi fiarba pentru ca nu am decat camara din balcom ca loc de depozitare; am pus si sare si conservant, un pliculet care este necesar cica pentru 5-7 kg, sper sa fie suficient, pentru ca eu am facut cu tot cu zeama camo oala de vreo 5-6 kg.:)liz

  • Leila

    29/09/2011 at 22:47

    Nu cred sa iti fiarba 🙂 Eu de exemplu nu sterilizez borcanele niciodata 🙂 si nu am avut probleme 🙂 Sa ne spui cum stai cu ele peste 3-4 zile . In acest rastimp daca ceva nu e in regula incepe sa fiarba 🙂
    O seara placuta sa ai !

  • Anonymous

    17/11/2011 at 14:32

    Buna ziua doamnelor.
    poate ma puteti ajuta sa gasesc acest „salicil”.Am intrebat la farmacie si s-au uitat f mirate,ca mai pot cere asa ceva.Tin sa precizez ca mie nu mi-au tinut pe balcon numai cu conservant,pt ca este prea cald.Va multumesc anticipat …va studiez cu mare placere retetele de cateva zile.Pacat ca nu v-am descoperit mai demult.

    • GEORGETA

      18/07/2016 at 14:14

      HAI SA VA ZIC RETETA CORECTA. LA FIECARE KG DE LEGUME RASALITE SE PUNE 200 GRAME SARE MARE. SE AMESTECA, SE LASA PANA A DOUA ZI, DUPA CARE SE PUN IN BORCANE SI SE DAU LA PIVNITA. FARA SALICIL, ASPIRINA SAU DUSTULIT !!!!!!!!!
      LE FAC DE ANI DE ZILE ASA SI NU STIU CE-I ALA FERMENTAT !!! SI VECINELE MELE TOT ASA LE FAC.
      SUCCES……

    • Loredana

      19/07/2016 at 14:02

      Mie personal NU mi se pare reteta corecta …e enorm de mult 200 g sare la kg de legume rase.Cate linguri de zarzavat poti pune la o oala de 6 litri de ciorba ca sa aiba destule legume si sa nu fie ocna de sarata.Intradevar la cantitatea asta de sare nu mai e nevoie sa mai adaugi nici un fel de conservant dar trebuie luat in calcul nu numai modul de conservare ci si ce gatesti cu acest zarzavat.La cat e de sarat nu poti pune in oala mai mult de o lingura de zarzavat …deci foarte putin!!.. 200 gr sare e echivalentul a 8 linguri de sare…pentru 1kg de produs e enorm !! Eu de ex pun la muraturi in saramura 1lingura sare la 1 litru de apa si ies numai bune

  • Leila

    17/11/2011 at 14:55

    Tare bucuroasa as fi fost daca ultimul mesaj ar fi fost si semnat ….. . Normal nu ar fi trebuit sa raspund , am incalcat o regula de baza … . Deci , Anonim, caci nu stiu cui sa ma adresez …. daca as sti in ce localitate traiesti poate as fi mai de folos. La farmacie nu gasesti decat aspirina care este tot un fel de „salicil”….. De obicei se gaseste la magazinele alimentare, acolo sa incerci , sau daca nu ai asa ceva la indemana poate imi lasi o adresa si iti trimit cateva pachetele . O zi superba sa ai !

  • Anonymous

    26/07/2012 at 12:19

    10 linguri sau lingurite de sare????

  • Luciana

    28/08/2012 at 22:58

    Eu le pun in sticle de tedy de 700g si pentru ca de doua ori mi-au fiert si mie am invatat de la cumnata mea si le fierb o ora intr-un ceaun mare apoi le las acoperite cu o patura peste noapte asa in apa in care au fiert,si nu mai am probleme de atunci.Apropo si pun doar jumate din cantitatea de sare din reteta

    • Lory

      12/09/2012 at 20:45

      Luciana e buna si metoda asta :)…in alti ani am facut si eu asa .Intradevar daca le fierbi atunci merge mai putina sare 🙂

  • elena

    12/09/2012 at 13:25

    buna fetelor! eu am facut zarzavatul putin adaptat si nu am pus concervant si l’am avut intact din toamna trecuta pana acum vreo 2 luni… nu mi’a fermentat nici alte prostii… ce’i drept l’am pus la cuptor vreo ora si apoi l’am tinut acoperit pana a doua zi… pupici

    • Lory

      12/09/2012 at 20:47

      E foarte buna si mai sigura metoda cu sterilizatul borcanelor in cuptor/apa .Eu asa fac castravetii si compoturile …fara sa pun pic de conservant …si am borcane de anul trecut 🙂

  • Laura

    10/09/2016 at 14:15

    Nu-mi place așa ras…e mai ”elegant” cubulețe fine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram