Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Branzoici- Turos Bukta

Branzoici - Turos Bukta

In unele locuri li se spun Branzoici, in alte locuri Branzoaice sau Poale in Brau, la noi in zona le mai spunem Turos Bukta sau simplu Bukta. Indiferent de cum se numesc sunt la fel de bune ca sunt facute in Ardeal, ca sunt din Moldova rezultatul final este absolut demential si cred ca si voi sunteti de aceeasi parere cu noi.

Ingrediente Branzoici – Turos Bukta:

1 kg faina
5 galbenusuri (+ 1 galbenus sau 2 ptr. uns deasupra)
sare cat intra in causul palmei
3 pachete zahar vanilat
2 buc. de unt sau rama de marimea unei nuci
coaja rasa de la o lamaie
2 maini de zahar(cand scriu o mana de… va ganditi la cantitatea pe care o luati in mana din pachet)
1 mana de ulei (la cat turnati in palma facuta caus)
30 gr. drojdie proaspata
lapte

Umplutura Branzoici – Turos Bukta :
1 kg branza dulce vaci (scoaca)
3 galbenusuri de oua
3 plicuri zahar vanilat
1 mana de gris

Toate se amesteca si cu amestecul astfel obtinut umplem aluatul taiat patratele.

Preparare Branzoici – Turos Bukta:

In 250 ml lapte caldut dizolvam drojdia, 2 linguri zahar,sarea, zaharul vanilat .
In faina se face o gaura in care turnam amestecul de mai sus si il amestecam cu un pic de faina apoi il lasam la dospit la loc caldut 1/2 ora. Dupa ce a dospit adaugam  5 galbenusuri, untul, zaharul, coaja rasa de la lamaie si  framantam pana cand aluatul face besici.(Aluatul se lasa mai moale sa nu fie prea tare). Daca aluatul e prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut pana devine mai moale.

preparare-branzoici
Dupa ce au aparut primele besici, punem si mana de ulei dupa care mai framantam circa 10 minute, apoi il punem la dospit la loc caldut. Dupa ce a dospit scoatem aluatul, il intindem cu mana si taiem fasii mai late de aluat(de grosimea degetului mic) pe care le taiem apoi sub forma de patrate. Le umplem cu branza, le pliem ca pe un plic si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, unde le mai lasam la dospit inca 20 minute .
Dupa ce au dospit in tava branzoicile le ungem cu galbenus de ou si le punem in cuptorul preincalzit la copt.
Se coace la foc mare timp de circa 10 min dupa care se da  focul la minim  si se lasa pana se rumenesc frumos. Se scot din cuptor se lasa putin la racorit apoi se pot servi.

Branzoici - Turos Bukta

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *