Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cozonac de post

Cozonac de postCozonac de post
Trebuie sa recunoasc ca pana mai zilele trecute nu am facut niciodata cozonac de post.
De fapt, cozonac fac o data  pe an,  de Pasti si atunci trebuie sa fie cu de toate fiindca altfel nu il mananca.
Dar spre uimirea mea cozonacul de post a avut mare trecere,  abia am reusit sa pastrez doua felii ca sa le pot face poza.
A iesit pufos, aromat, cu o culoare foarte frumoasa de la sucul si razatura de portocala.
Merita sa incercati aceasta reteta !!

Cozonac de post-Ingrediente

500 g faina
8 g drojdie uscata
280 ml zeama de portocale
100-120 g zahar
o lingurita rasa de sare
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de la o portocala
80 ml ulei
Umplutura
200 g nuca macinata
3-4 linguri de zahar
3 linguri cacao
o esenta de rom
ccozonac-de-post-1

Cozonac de post-Mod de preparare

Stoarcem zeama de portocala, o amestecam cu zaharul si o punem la incalzit.
Turnam zeama calda in cuva masinii de paine, adaugam, sarea, uleiul, coaja rasa de portocale si zaharul vanilat.
Peste lichid punem faina iar deasupra drojdia uscata.
Pornim masina la programul de framantat.
Daca nu aveti masina de facut paine il puteti pregati si manual.
In loc de drojdie uscata puteti folosi 25 g drojdie proaspata.
Dizolvati drojdia cu o lingura de zahar, apoi adaugati peste ea zeama de portocale calduta in care ati adaugat zaharul, coaja de portocale rasa si zaharul vanilat.
Turnati lichidul cald peste faina amestecata cu sarea si framantati pana ce obtineti un aluat elastic si omogem.
Spre final adaugati uleiul caldut si framantati pana ce ii incorporati.

Aluat Cozonac de post

Dupa ce aluatul a crescut se imparte in doua , se intinde  fiecare bucata intr-o foaie cu mana , se presara deasupra umplutura de nuca amestecata cu zahar si cacao si se ruleaza.

Cozonac de post
Cele doua suluri se impletesc si se aseaza intr-o forma de cozonac, la crescut cam 20 min.
Cand a crescut, se unge cu putin ulei si se introduce in cuptorul preincalzit la foc mediu timp de 50 min.
Daca vedeti ca se rumeneste prea repede, udati o foaie de hartie de copt, stoarceti-o bine si asezati-o deasupra cozonacului.
Lasati-l sa se raceasca putin inainte de a-l taia, asta daca rezistati 🙂

Cozonac de post

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.