Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Placinta de Beius cu branza

Placinta de Beius cu branza


Aceasta Placinta de Beius cu branza este una din placintele mele preferate. Se poate umple cu diverse umpluturi. Eu o prefer cu branza si cu mult marar, altii in schimb o prefera cu umplutura de cartofi amestecata cu branza. Altii prefera sa puna umplutura dulce, fructe, nuci, mac sau cu varza dulce sau acra.

Este o placinta ce se prepara in zona Bihorului foarte apreciata. Fiecare gospodina are stilul ei de a pregati aceste placinte, asa ca reteta difera de la casa la casa. Eu v-am prezentat reteta pe care o stiu de la matusa mea care este din zona apropiata de Beius.

Placinta de Beius cu branza – Ingrediente

1 kg faina
2 oua
1 lingurita sare
2 linguri otet
50 g untura (sau 4 linguri ulei)
cca 50 g untura pentru uns foile
25 g drojdie proaspata

 Umplutura:
1 kg branza dulce de vaca
2 legaturi marar verde
2 galbenusuri de ou
sare dupa gust

Placinta de Beius cu branza – Preparare

Pentru umplutura de branza se amesteca branza de vaci cu mararul tocat, galbenusurile de ou si si sare dupa gust. Se lasa deoparte pana la prepararea aluatului.

Cum pregatim aluatul pentru placinta


In mijlocul fainii facem o adancitura in care vom pune cele 2 oua ,1 lingurita de sare, 2 linguri de otet, 50 g untura ( sau 4 linguri ulei). Drojdia se dizolva in putina apa calda (nu fierbinte !!!) si se lasa la dospit circa 10 minute la loc caldut.

Se pune peste compozitia de mai sus si se framanta pana obtinem un aluat omogen. Daca e nevoie adaugam apa calduta pana se incorporeaza faina.

Trebuie sa obtinem un aluat care sa nu fie nici prea moale dar nici prea tare . Acest aluat se framanta bine timp de 10 minute dupa care se imparte in 3 bucati. Se lasa la odihnit timp de 10 minute.


Dupa cele 10 minute luam 1 bucata o presam cu palma la marimea unei farfurii plate si se  unge deasupra cu putina untura topita.
O asezam apoi pe mijlocul unei fete de masa si incepem sa o intindem cu mana tragand de aluat din toate partile uniform pana obtinem o foaie subtire, incat sa vedem fata de masa pe care este pusa.


Placinta de Beius cu branza

Punem o parte de umplutura de branza peste aluatul intins si il rulam in asa fel incat sa obtinem o rulada.
Rularea foii umplute se face mai usor daca ridicati fata de masa intr-o parte un pic in asa fel incat foaia umpluta se ruleaza singura. La fel procedam si cu celelate 2 bucati ramase.

Placinta de Beius cu branza


{Eu dupa ce am intins foaia am impaturit in 4 aluatul intins si am taiat marginile mai groase. Insa prefer sa o rulez cu fata de masa dupa care sucitura obtinuta o indoi in doua si asa o asez in tava( este mult mai usor astfel si mai nou asa procedez)}

Aceste foi se mai pot umple cu fructe, cu mac , cu nuca dupa voia fiecaruia.

Placinta de Beius cu branza


Rulada astfel obtinuta se indoaie in doua si se aseaza intr-o tava unsa bine cu untura( sau tapetata cu hartie de copt).
Se unge deasupra cu untura topita( sau galbenus de ou) si se pune in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru circa 30 de minute.


Dupa ce se scos suciturile din cuptor se acopera deasupra cu un prosop. Peste prosop se pune o bucata de folie sau punga de plastic si din nou un prosop si se lasa asa sa se raceasca.

Placinta de Beius cu branza


Daca se umplu suciturile cu fructe, sau cu umplutura dulce, atunci pot fi pudrate cu zahar dupa coacere.

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!

Comentarii recente

  • Maria

    16/03/2015 at 17:33

    Imi place acest blog,il urmaresc cu deosebita placere,insa am o intrebare:de ce nu este permisiunea listari retei ?Ca sa le incerci trebuie sa le copiezi cu mana,lucru care nu imi este la indemana .Felicitari pentru retete si modul de prezentare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram