Prajitura cu mere mac si crema de vanilie se aseamana foarte mult cu prajitura Tosca dar textura ei e cu totul alta.
Blatul este unul usor insiropat iar stratul de mere ii da cu totul alta nota de gust si aspect.
V-o recomand cu toata increderea , va fi savurata pana la ultima bucatica !!
Ingrediente
Blat
8 albusuri
150 g mac
200g zahar
4 linguri de faina
un praf de copt(10 g)
4-5 mere potrivite
6-7 linguri cu zahar
50 g unt
Crema
8 galbenusuri
200 g zahar
700 ml lapte
100 g amidon
300 g unt
un baton vanile /esenta vanilie
Decor
25 biscuiti
200 ml sirop de cafea(apa, zahar si cafea solubila)
200 g glazura de ciocolata.
Mod de preparare
Curatam merele de coaja si cotor si le feliem in rondele cat mai subtiri (cu ajutorul unei razatori speciale sau cu cutitul)
Le asezam in tava (20/35 cm cu aproximatie) intr-un strat uniform, presaram peste ele zaharul si bucatele mici de unt.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile le batem spuma cu zaharul iar galbenusurile le lasam deoparte pentru crema.
Peste albusurile batute adaugam semintele de mac , incorporam usor dupa care adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Turnam compozitia de blat in tava peste rondelele de mere si dam la cuptorul preincalzit pentru circa 25 min la foc potrivit ( la cel electric cred ca undeva pe la 180 grade C)
Dupa ce s-a racit bine intoarcem blatul punand un platou deasupra si rasturnand cu miscari rapide fiindca merele au lasat zeama.
Astfel blatul ramane la baza iar merele deasupra si tot siropul rezultat va insiropa usor blatul.
Cat blatul sta la cuptor pregatim crema.
Galbenusurile ramase se amesteca bine cu zaharul si, amidonul si se subtiaza cu putin lapte rece.
Restul de lapte sa pune la fiert, intr-un vas cu peretii grosi sau un ceaunel, impreuna cu semintele din batonul de vanilie dar si batonul in sine .
Cand laptele da in fiert, inlaturam batonul si il turnam peste compozitia de ou amestecand continuu.
Compozitia rezultata o turnam din nou in vas si fierbem amestecand pana ce se ingroasa.
Lasam la racorit dupa care incorporam in ea untul la temperature camerei cu ajutorul mixerului.
Intindem crema peste stratul de blat si mere, punem deasupra ei un rand de biscuiti pe care ii stropim cu siropul de cafea.
Dupa ce siropul a patruns in biscuiti glasam prajitura cu glazura de ciocolata
Inainte de a fi portionata se tine la rece timp de 4-5 ore sau de seara pana dimineata.
Comentarii recente
livia
09/05/2013 at 11:10am facut-o de Paste si deja sunt fan aceasta prajitura
LoredanaCarp
05/06/2013 at 16:38Ma bucur ,Livia :*
Nelly Moldovan
19/05/2013 at 22:04santeti minunateeeeeeeeeee cu tot ce ati postat si cu toateeeeeeeeee bunatatile din lume vaiiiiiii ce bunatatii
LoredanaCarp
19/05/2013 at 22:33Multumim Nelly :*
Judita Senchiu
04/06/2013 at 09:26in loc de unt nu putem folosi mascarpone?
LoredanaCarp
04/06/2013 at 16:44Nu, nu poti folosi mascarpone.Untul e unt iar mascarponele e o crema de branza .Nu bate una cu alta .
Judita Senchiu
05/06/2013 at 14:03multumesc Loredana….asa o sa fac…o bucatica de prajitura nu cred ca o sa faca rau….
Maria
24/03/2015 at 17:43Foarte buna! Am facut o de mai multe ori, astazi pentru copilul meu la scoala, reprezentand un dulce specific romanesc, este pentru saptamana culturala si gastronomica! (locuim in Spania) Va apreciez enorm, nu mi scapa nici o reteta, multumim foarte mult asa suntem mai aproape de ” casa”” Salutari si la mai multe retete!
alexandra
01/04/2015 at 22:23ce dimensiune are tava la aceasta reteta?
Andreea
14/11/2016 at 21:14Apoi dragilor in prajitura asta cam nimic nu da una cu alta,mar acrisor ciocolata glazura …si crema ….groaznic…..si apropo o felie= diabet!
Loredana
15/11/2016 at 00:02Cel mai bine ar fi fost sa o gusti si apoi sa spui cum e…. haidem sa nu facem afirmatii nefondate doar fiindca tie nu iti place ce contine. Cat despre felie iti spun doar ca e cu mult mai mica decat o prajitura de cofetarie.
Goni
02/11/2020 at 22:02Arată bine, yummmy! (っ ͡ಥ 👅 ͡ಥ)っ